Mobiele camera tegen sluikstorten werd ook in 2020 amper ingezet in Beernem

Op 9 december 2020, over deze onderwerpen: Afvalverwerking

De mobiele camera tegen sluikstorten die de gemeente Beernem drie jaar geleden aankocht, werd het voorbije jaar slechts om de twee weken ingezet. Bovendien blijken er in 2020  amper vier PV’s uitgeschreven aan overtreders. Dat blijkt uit cijfers die Lode Vanneste (N-VA) opvroeg bij het gemeentebestuur tijdens de gemeenteraad van 17 november 2020. “De strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten is duidelijk geen prioriteit voor de meerderheidspartijen. Onbegrijpelijk want afval achterlaten op het openbaar domein is en blijft voor veel Beernemnaars een grote ergernis”, stelt Vanneste.

 

Dankzij voormalig schepen van Afvalbeleid Jef Vansteenhuyse (N-VA) kocht de gemeente Beernem in 2017 een mobiele camera aan in de strijd tegen sluikstorten. De bedoeling was om het toenemend aantal klachten  terug te dringen aangezien enkel preventie en sensibilisering niet volstaan in de strijd tegen sluikstorten en zwerfafval. “Jammer genoeg werd de camera in 2020 slechts om de twee weken gebruikt.  In verlofperiodes en tijdens de eerste lockdown werd het toestel zelfs niet ingezet. Bovendien werden er dit jaar amper 4 pv’s uitgeschreven aan sluikstorters. In 2019 werd er zelfs maar één pv uitgeschreven”, aldus gemeenteraadslid Lode Vanneste die de cijfers opvroeg bij de huidige schepen van Afvalbeleid Ruben Strobbe (CD&V).

 

Gemiddelde camera doet 73 identificaties per jaar

Voor N-VA-raadslid Vanneste is het duidelijk dat de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten geen prioriteit is voor meerderheidspartijen CD&V, Groen en s.pa. “Uit cijfers van Mooimakers uit 2018 blijkt dat een camera jaarlijks gemiddeld 73 identificaties doet. Bij ons werden er  slechts 5 daders geïdentificeerd in 2 jaar tijd.  Het wordt tijd dat Beernem de camera wekelijks inzet op die plaatsen waar de pakkans het grootst is. Sluikstorten en zwerfaval zijn voor veel Beernemnaars zeer ergerlijk. We moeten er alles aan doen om dat probleem aan te pakken”, besluit Vanneste.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is