Lode Vanneste wil robotmaaiers inzetten voor onderhoud van Beernemse voetbalvelden

Op 17 september 2021, over deze onderwerpen: Parken en openbaar groen, Sport & vrije tijd

Op de gemeenteraad van 16 september 2021 stelde Lode Vanneste (N-VA) om robotgrasmaaiers te gebruiken bij het onderhoud van de Beernemse voetbalterreinen. “Dankzij een robotgrasmaaier liggen grasvelden er altijd optimaal en perfect gemaaid bij. Dit toestel zorgt bovendien voor minder personeelskosten, minder energiekosten en minder CO²-uitstoot in vergelijking met klassieke maaiers op benzine”, aldus Vanneste. Het gemeentebestuur reageerde positief op het voorstel van de N-VA en overweegt om stapsgewijs over te schakelen op grasmaairobots.  

Verschillende Beernemse voetbalterreinen liggen er al jaren dramatisch bij. Dat geldt in het  bijzonder voor  de terreinen op Drogenbrood en Den Akker. Raadslid Lode Vanneste stelde in de zitting van 16 september 2021 daarom voor om voortaan robotgrasmaaiers in te zetten. “Steeds meer gemeenten zetten deze toestellen in bij het onderhoud van hun voetbalvelden. De toestellen maaien zelfstandig de velden af zonder dat het veel tijd en werk kost. Het is enkel nodig om in te stellen hoe lang de robotmaaier moet maaien en welk gebied er moet aangepakt worden. De nieuwste generatie onderhoudt moeiteloos groene ruimtes tot 24.000 m² en maait  dus verschillende terreinen die naast elkaar liggen”.
Mulching-systeem beschermt grasmat tegen hitte
De machines beschikken bovendien over een mulching-systeem waarbij de resten gras worden uitgeblazen over de grasmat. Op die manier zitten de voetbalclubs niet meer verveeld met het grasafval. “Bovendien is dit een natuurlijke en verantwoorde manier van bemesten en zorgt voor extra voedingsstoffen  de grasmat zo extra voedingsstoffen. Het verpulverd laagje gras beschermt ook tegen hitte en zorgt voor een betere vochtbalans. Verder is er minder onkruid en is de grasmat groener en voller, een absoluut surplus voor de velden in Drogenbrood die ook dit seizoen er zeer matig bij liggen. De robotmaaier is tenslotte lichter van gewicht. Zo wordt het grasveld niet beschadigd door druksporen van de robot en ligt het er altijd  mooi bij. Zelfs wanneer het regent, kan het toestel gewoon doorgaan met grasmaaien”, aldus Vanneste. 
Schepencollege reageert positief
Het huishoudelijk reglement van de Beernemse gemeenteraad stelt dat suggesties voor de gemeenteraad steeds een week op voorhand moeten worden ingediend. Vanneste diende zo zijn voorstel in op donderdag 9 september 2021. Hij verwees daarbij naar de gemeente Oudenburg die sinds kort twee robotgrasmaaiers inzet voor het onderhoud van de voetbalterreinen.  Schepen van Sport Waerniers (CD&V) was zo enthousiast over het voorstel van de N-VA dat ze meteen naar Oudenburg trok op onderzoek. Twee dagen voor de gemeenteraad postte ze op facebook al het antwoord dat ze daarna ook op de gemeenteraad bracht. Vanneste: “Het getuigt van een gebrek aan respect voor de leden van de oppositie dat de schepen al op voorhand haar antwoorden voor de gemeenteraad op de sociale media post. Maar het belangrijkste is uiteraard dat mijn voorstel positief wordt onthaald. De inzet van robotgrasmaaiers moet er voor zorgen dat de voetbalvelden in Beernem er optimaal bijliggen”, besluit Vanneste.  

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is