Hoe lang nog wachten op beloofde trajectcontrole tussen Beernem en Knesselare?

Op 21 februari 2020

Net voor de gemeenteraadsverkiezingen van  oktober 2018 maakten de CD&V-burgemeesters van Beernem en Knesselare vol trots bekend  dat er tussen Beernem en Knesselare een trajectcontrole zou geplaatst worden. 17 maanden later is er nog steeds geen spoor van de beloofde ANPR-camera’s. Gemeenteraadslid Lode Vanneste pleitte zowel op de politieraad van Het Houtsche als op de Beernemse gemeenteraad van 20 februari 2020 om versneld werk te maken van de beloofde trajectcontrole.  Daarnaast vroeg hij een extra camera met nummerplaatherkenning tussen Oedelem en Sijsele.  “Dievenbendes moeten twee keer nadenken vooraleer ze komen stelen in onze gemeente”.

 

Uit een parlementaire vraag van Bert Maertens (N-VA) aan minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) blijkt dat er tussen Beernem en Knesselare een pak ongevallen gebeuren. Vanneste: “Tussen 2014 en 2017 waren er 19 ongevallen tussen de twee gemeentes. Daarbij vielen in totaal 24 lichtgewonden en twee zwaargewonden. Onder de slachtoffers waren er twee voetgangers, acht fietsers, een bromfietser en een motard. Twaalf slachtoffers reden met  een personenwagen”.

 

Aantal inbraken steeg opnieuw in 2019

Gemeenteraadslid Vanneste vroeg ook bij de inbraakcijfers op bij de politiezone Het Houtsche. “Ondanks de vele inspanningen van onze politiezone waren er vorig jaar opnieuw meer inbraken in Beernem.  In 2019 waren er in totaal 30 inbraken in particuliere woningen. De helft daarvan vond plaats tussen oktober en december. Daarnaast waren er ook 10 inbraken in handelspanden en bedrijven waarvan 4 op het bedrijventerrein op de grens tussen Beernem en Knesselare”.

 

Snelheid en kans op ongevallen moet dalen

Tijd voor actie vindt Lode Vanneste. “De ANPR-camera’s moeten er nu snel komen. De camera’s moeten er voor zorgen dat chauffeurs hun snelheid matigen en dat de kans op ongevallen daalt.  ANPR-camera’s zorgen er ook voor dat verdachte bewegingen van voertuigen sneller opgemerkt worden. De beelden  stellen de politie ook in staat om daders en verdachten sneller te identificeren na gepleegde feiten. Dievenbendes moeten voortaan twee keer nadenken vooraleer ze komen stelen in Beernem. Tenslotte moet de camera er ook voor zorgen dat het zware verkeer niet meer door Beernem raast maar de E40 neemt via Aalter”. 

N-VA wil ook in Oedelem extra camera

De N-VA wil de camerabewaking in Beernem nog uit te breiden. “Er zitten nog een aantal zwarte vlekken in het cameraschild rond onze gemeente.  Zo zou er ook een camera met nummerplaatherkenning moeten komen tussen Damme en Oedelem. Ook tegen inbrekers in deelgemeente Oedelem moet de politie hard kunnen optreden”.  

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is