Beernem ondertekent Charter ‘Masterplan Toegankelijke bushaltes’

Op 20 december 2020, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Welzijn – OCMW

Na een voorstel van Lode Vanneste (N-VA) op de gemeenteraad van 17 december 2020 zal de gemeente Beernem het nieuwe Vlaamse charter ‘Masterplan Toegankelijke bushaltes’ ondertekenen. Via het charter engageert de gemeente Beernem zich om de bushaltes van De Lijn langs gemeentewegen  toegankelijk te maken voor mensen met een motorische of visuele  beperking. “Slechts één vijfde van de bushaltes in Beernem is momenteel toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Met de ondertekening van dit charter geven we als gemeente een duidelijk signaal dat iedere inwoner en bezoeker van onze gemeente zelfstandig het openbaar vervoer moeten kunnen nemen”, stelt Vanneste.

In Vlaanderen zijn slechts 12 % van de 30 295 bushaltes toegankelijk voor mensen die slecht te been zijn. “Dramatische cijfers”, stelt gemeenteraadslid Lode Vanneste (N-VA). “En ook in Beernem is de situatie rampzalig. Van de 68 bushaltes zijn er slechts 13 toegankelijk voor mensen met een rolstoel.  27 haltes kunnen gebruikt worden door rolsstoelpatiënten mits ze  assistentie krijgen.  Slechts vier haltes zijn toegankelijk voor mensen met een visuele beperking”.

Vlaamse Regering lanceert Masterplan

De Vlaamse Regering lanceerde daarom eind november het Masterplan Toegankelijkheid.   “Via dit actieplan wil de Vlaamse overheid tegen 2030 50 % van de haltes van het kernnet en aanvullend net toegankelijk te maken zodat 70 % van de reizigers een toegankelijke rit maken. Verder moeten alle bestaande haltes minimaal toegankelijk te zijn mits assistentie. Tevens dienen alle  nieuwe bus- en tramhaltes toegankelijk te zijn voor personen met een motorische beperking en voor blinden en slechtzienden”, weet Lode Vanneste.

Subsidie van 5000 euro per halte

Meer dan 2/3 van de haltes van De Lijn ligt langs gemeentewegen. “Het zijn de steden en gemeenten die verantwoordelijk zijn voor de aanpassing van deze haltes”, vertelt raadslid Vanneste. “De Vlaamse Regering werkte daarom met VVSG (Vereniging  van Vlaamse steden en gemeenten) een charter ‘Masterplan Toegankelijke Haltes’ uit.  Gemeentes die dit charter ondertekenen, engageren zich om de doelstellingen van het Masterplan te realiseren. Verder dienen ze bij iedere ingreep op het openbare domein een toegankelijkheidstoets uit te voeren. In ruil krijgen gemeentes een subsidie van 5000 euro voor iedere halte die ze toegankelijk maken. Tevens kunnen ze een coachingtraject volgen waarbij ze ondersteund worden bij de opmaak van een actieplan. Daarnaast wordt er tweejaarlijks een award en bijhorende geldprijs van 50 000 euro uitgereikt aan de  ‘Meer Mobiele Gemeente’”.

Gelijke kansen voor iedere Beernemnaar

Het voorstel van de N-VA werd unaniem goedgekeurd. De gemeente  Beernem zal het charter ondertekenen en de 15 bushaltes langs gemeentewegen zo snel mogelijk toegankelijk maken voor mensen met een beperking. Zo worden er op korte termijn zes haltes aangepakt in het kader van de nieuwe stationsomgeving en de nieuwe fietspaden langs de Beernemstraat en Scherpestraat.  “Op die manier geven we een duidelijk signaal dat iedere Beernemaar gelijke kansen verdient”, besluit Lode Vanneste.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is