Sluiting sporthal Den Akker in Oedelem dreigt wegens veiligheidsrisico’s

Op 27 januari 2024, over deze onderwerpen: Openbare werken, Sport & vrije tijd
 Sluiting sporthal Den Akker in Oedelem dreigt wegens veiligheidsrisico’s

Indien de gemeente Beernem geen budget vrijmaakt voor de renovatie van sporthal van Den Akker, wordt een definitieve sluiting onvermijdelijk wegens veiligheidsrisico’s. Dat schrijft Farys, de beheerder van het gebouw in een aangetekende brief aan de gemeente Beernem. “Het gemeentebestuur en CD&V-schepen van Sport Waerniers weten al sinds 2019 dat een totaalrenovatie van het dak zich opdringt. Toch houden ze dit dossier bewust al jaren uit de meerjarenplanning en weigeren ze actie te ondernemen. Farys wil nu het dak herstellen tegen een totale kostprijs van 288.000 euro. Alleen heeft de gemeente  geen centen hiervoor”, stelde oppositieraadslid Lode Vanneste op de gemeenteraad van 25 januari 2024.

“Om de veiligheid van de gebruikers te garanderen, zijn intussen een gedeelte van de kantine en de ingang en de toiletten van de Boltra gesloten. Op basis van de stabiliteitsrapporten stelt Farys  nu voor om verschillende acties te ondernemen in drie verschillende fases. Tegelijk zal Farys elke drie maanden een opvolgingsstudie maken om de stabiliteit van het gebouw na te gaan. De gemeente Beernem heeft echter geen budget om renovatiewerken uit te voeren. De meerjarenplanning, die vorige maand nog werd aangepast, zou daarom nog eens moeten wijzigen”, verduidelijkt Lode Vanneste.

Opnieuw verdoken factuur voor volgende bewindsploeg

Op de gemeenteraad werd gisteren ook duidelijk dat er op maandag 29 januari 2024  een overleg is tussen Farys en Beernem. Schepen Waerniers antwoordde niet op de vraag van Lode Vanneste welk standpunt de gemeente daar zal innemen en of er effectief centen zullen vrijgemaakt worden om het gebouw te herstellen. “Ondanks meerdere alarmbellen steekt de schepen van sport in dit dossier al jaren haar hoofd in het zand en weigert ze haar politieke verantwoordelijkheid op te nemen. Ze schuift zo gewoon opnieuw een verdoken factuur door naar de volgende legislatuur. Wie ook volgend jaar aan het bewind komt, het wordt door het beleid van de huidige bestuursploeg geen walk in the park”, besluit Vanneste.

Duidelijke boodschap van Farys

De slechte staat van het dak van Den Akker is al gekend sinds 2019.  In 2021 trokken zowel de technische dienst als de sportdienst aan de alarmbel. Ook raadslid Lode Vanneste drong eind 2021op de gemeenteraad  aan op actie. De nodige herstelwerken bleven uit en op 22 december 2023 verstuurde Farys een aangetekende brief naar de gemeente.  Daarbij schetst de watermaatschappij de duidelijke boodschap: ‘sporthal Den Akker is einde levensduur indien er geen bijkomende investeringsbudgetten worden vrijgemaakt. Een definitieve sluiting wordt dan onvermijdelijk wegens veiligheidsrisico’s.’

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is