Onvolledige uitvoering gemeenteschool baart N-VA Beernem zorgen

Op 28 juni 2022, over deze onderwerpen: Onderwijs
Onvolledige uitvoering gemeenteschool baart N-VA Beernem zorgen

Op de gemeenteraad van 23 juni 2022 stond de goedkeuring van de aanvraag van een subsidiedossier bij AGION voor de bouw van de nieuwe gemeenteschool De Notelaar langs de Beernemstraat op de agenda. Oppositiepartij N-VA onthield zich tijdens de stemming. “Door het voortdurende getalm van het gemeentebestuur is er al veel te veel tijd verloren. Bovendien is het project dat de meerderheidspartijen nu indienen bij AGION een fel afgezwakte variant van het dossier dat vorig jaar met veel bombarie aan het brede publiek werd voorgesteld. De bouw van de beloofde polyvalente zaal wordt voor onbepaalde tijd uitgesteld, er is geen zicht op extra groene ruimte op de site en ook de beloofde ontsluiting richting de Beekstraat komt er niet. Bovendien is de totale kostprijs intussen opgelopen tot ruim 7,5 miljoen euro. Wij zijn bijzonder bezorgd over het verdere verloop van dit dossier ”, aldus fractieleider Gijs Degrande (N-VA).

Indien de gemeente Beernem subsidies wil ontvangen van de Vlaamse overheid bij de bouw van de nieuwe gemeenteschool De Notelaar moet er voor 1 juli 2022 een subsidiedossier ingediend worden bij AGION, het Vlaams Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs. De voorziene gemeenteraad van 3 juli 2022 werd daarom speciaal een week vervroegd.

Beloofde concept van Brede School kan niet gerealiseerd worden

Eind vorig jaar pakten meerderheidspartijen CD&V, Groen en Vooruit nog uit een bijzonder mooie voorstelling van het nieuwe project voor de bouw van een nieuwe gemeenteschool langs de Beernemstraat. Zeven maanden later blijkt van het veelbelovende project slechts een minimale versie over. “Omdat de bouw van de polyvalente zaal wordt uitgesteld, kan ook het beloofde concept van de ‘Brede School’ niet gerealiseerd worden. Ook de beloofde ontsluiting richting Beekstraat komt er niet. Er is ook geen perspectief voor de aankoop van de aanpalende groene ruimte richting de Beernemstraat en de Beekstraat. Al die zaken staan in schril contrast met het mooie plan dat aan het brede publiek werd voorgesteld”, stelt Gijs Degrande.

816.000 euro voor de huur van containerklassen

De raming voor de bouw van de school is intussen gestegen tot 7.529.335,35 euro. Eind vorig jaar was er nog sprake van een bedrag van 4.800.000 euro. “Zo zal men 816.00 euro voorzien voor de tijdelijke huisvesting van de leerlingen van De Bevertjes via de huur van containerklassen. Verder gaat de gemeente uit van een subsidie van 1,8 miljoen euro maar schepen Strobbe kon niet zeggen of dit bedrag nog wordt geïndexeerd gezien de gestegen bouwprijzen. Verder staan er in het ingediende subsidiedossier verschillende bouwopties. Of die er effectief zullen komen, ook daar kon de meerderheid geen antwoord opgeven.  De hoge kostprijs en de vele onduidelijkheden maken ons bijzonder ongerust”, aldus Degrande.

Eerste dossier kostte amper 3,3 miljoen euro

Het dossier rond de bouw van de nieuwe gemeenteschool kent een zeer hobbelig parcours. Onder impuls van voormalig schepen Jef Vansteenhuyse (N-VA) werd de vorige legislatuur een kant-en-klaar dossier uitgewerkt. Daarbij zou er een renovatie en uitbreiding komen van de huidige school in de Knesselarestraat te renoveren en uit te bereiden. De raming van het project bedroeg toen 3,2 miljoen waarbij de Vlaamse overheid zou instaan voor een subsidiebedrag van 1,8 miljoen euro.  De N-VA bracht het dossier daarna ook op de gemeenteraad van 15 november 2018 ter stemming. CD&V, Groen en Vooruit stemden het dossier echter weg met de belofte om het in maart 2019 op de gemeenteraad te brengen. Er volgde toen een intentieverklaring van de meerderheid maar vervolgens bleef het maanden stil. Eind 2020 viel de beslissing om een samenwerkingsovereenkomst te tekenen met het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. Daarbij werd een deel van de site van De Bevertjes aangekocht met de intentie om er een nieuwe gemeenteschool te bouwen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is