N-VA wil via Norbert Fonteyne-prijs ondernemers met originele Nederlandstalige naam belonen

Op 25 april 2023, over deze onderwerpen: Cultuur
N-VA wil via Norbert Fonteyne-prijs ondernemers met originele Nederlandstalige naam belonen

De N-VA wil in Beernem  tweejaarlijks een nieuwe Norbert Fonteyne-prijs toekennen aan een nieuw of vernieuwd bedrijf met een spitsvondige of plaatsgebonden Nederlandstalige benaming. “Zo motiveren  we ondernemers om te kiezen voor een  Vlaamse naam.  De laureaat krijgt naar aanleiding van de Vlaamse Feestdag een origineel uithangbord”, stelt raadslid Lode Vanneste. De partij brengt haar voorstel ter stemming op de gemeenteraad van 27  april 2023.

De voorbije jaren doken er ook in Beernem regelmatig nieuwe ondernemingen op met een anderstalige of nietszeggende naam. Lode Vanneste “Daarom willen we elke twee jaar aan een nieuwe of vernieuwde zaak uit om het even welke sector de Norbert Fonteyne-prijs toekennen. Zowel horecazaken, winkels, dienstverlenende handelszaken, instellingen en bedrijven komen daarvoor in aanmerking. De voorwaarde is dat ze kiezen voor een Nederlandstalige benaming. De naam moet origineel en inventief zijn en verwijzen naar de activiteit die in de onderneming plaatsvindt of naar de geschiedenis van het pand en de omgeving”.

Onafhankelijke jury kiest laureaat

 “Iedereen kan daarbij een kandidatuur indienen maar moet wel een toelichting geven hoe men aan de naamgeving kwam. Dus zowel het bedrijf of de uitbater zelf, maar ook inwoners mogen een kandidaat naar voren schuiven als ze vinden dat een bestaande, nieuwe of vernieuwde zaak in aanmerking komt voor de Norbert Fonteyne-prijs. Een speciaal samengestelde jury zal daarna autonoom de laureaat kiezen. De prijs bestaat uit een origineel uithangbord dat naar aanleiding van de Vlaamse Feestdag zal uitgedeeld worden”, besluit Lode Vanneste.

Norbert Fonteyne

Voor de benaming van deze nieuwe prijs refereert N-VA Beernem bewust naar Norbert Fonteyne (1904 – 1938). De man groeide op in Oedelem en  was naast onderwijzer ook romanschrijver. Hij is vooral bekend van zijn roman  ‘Kinderjaren’ die een levendig beeld schetst van het leven tijdens de Eerste Wereldoorlog in het Duitse etappegebied achter de frontlinie.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is