U bent hier
N-VA wil via actieplan meer bomen langs landbouw- en tuingebieden in Beernem aanplanten
![](https://beernem.n-va.be/sites/afdelingen.n-va.be/files/styles/style_news_detail/public/generated/images/news-picture/n-va_1.jpg?itok=PccJyoR3×tamp=1591195791)
Op de gemeenteraad van 4 juni 2020 stelt N-VA Beernem voor om een Beernems actieplan uit te werken om meer bomen aan te planten in de openbare ruimte en langs de landbouw- en tuingebieden in Beernem. De partij wil hiervoor een interdisciplinaire werkgroep oprichten. ‘Om dit project uit te voeren zijn er heel wat subsidies beschikbaar, van provinciale toelage tot Europese steun. Niet alleen moet de gemeente zelf het goede voorbeeld tonen en voldoende groen inplanten op het openbare domein. Ze moet ook met de nodige impulsen geven aan landbouwers en landbouworganisaties om mee te stappen in dit verhaal,’ stelt fractieleider Gijs Degrande.
Beernem mag zich een groene gemeente noemen. Slechts 15% van het grondgebied is bebouwd. Met 85% open ruimte of groen is Beernem dus zeker van propere lucht. Het zijn in het bijzonder de Beernemse landbouwers die zorg dragen voor het grootste gedeelte van die open ruimte. Toch zijn er ook in Beernem steeds minder bomen in het landschap. Degrande: 'Er zijn steeds minder maar wel steeds grotere landbouwbedrijven. Percelen worden groter en vaker samengevoegd. Bomen, hagen en houtkanten die zo typisch waren voor onze streek, worden daarbij weggeveegd.’
Het is aan ons, gemeentebestuur!
Het verdwijnen van het groen uit onze omgeving is nadelig voor de toekomst van de land- en tuinbouw zelf én voor de leefbaarheid in onze gemeente. ‘Dat het gemeentebestuur sinds 2004 geboortebomen plant in dreven is meer dan lovenswaardig. Maar er kan en moet meer. We zijn het tegelijk verplicht aan de andere inwoners van onze gemeente die baat en recht hebben op een aangename en vooral gezonde leefomgeving,’ stelt Gijs Degrande.
Bomen zijn levende airco voor dieren
Iedereen weet dat bomen zuurstof produceren en dat ze stof vastleggen. Bomen zijn echter ook zeer belangrijk omdat ze zorgen voor schaduw. ‘Dieren genieten in de schaduw van de koelte en zo zijn bomen als het ware een levende airco. Dit effect van bomen is ondertussen onderbouwd met heel wat cijfermateriaal. Een boom cumuleert het effect van schaduw met een schouweffect, waarbij hij warme lucht omhoogduwt en laag tegen de grond koele lucht aantrekt. Het temperatuurverschil tussen brandende zon en schaduw onder de boom kan daarbij gemakkelijk 15 graden bedragen. Bomen aan de rand van een weiland planten, is dus zondermeer een uiting van dierenwelzijn. Tegelijk gaat het effect nog een stap verder, want dieren die niet lijden onder hittestress zijn spontaan gezonder, groeien beter en presteren een betere melkgift. Experimenten in het buitenland wezen zelfs uit dat de vlees- en melkproductie toenam. Voor paarden betekent het minder zorgen moeten maken over zonnebrand,’ weet gemeenteraadslid Gijs Degrande.
Weg met (te sterke) wind
Verder fungeren bomen aan de rand van het perceel en boomgroepen in de open ruimte ook als windbrekers. ‘De laatste jaren waait het bij momenten steeds harder,’ aldus Degrande. ‘Bomen en houtkanten zetten dieren en teelten tot een afstand van 15 tot 20 maal hun eigen hoogte uit de wind en bieden weerwerk aan de gevaren die ons teisteren als een van de potentieel meest hoge winderosiegevoelige gebieden van Vlaanderen. Dat we dat zijn, mag nog blijken uit de zandstormen die in de tweede helft mei over onder meer de maisvelden in onze gemeente waaiden,’ verduidelijkt Gijs Degrande.
Bomen breken effect van stortbuien
Boomlijnen en -groepen breken ook het effect van stortbuien. Ze beschermen de velden tegen extreem aanstormende regen, capteren die zelfs voor een deel, waarna ze door hun bladeren afgeremde water laten neerkomen onder hun kruin. Gijs Degrande: ‘Zo goed als ze zijn in het beschermen tegen te sterke regen en zelfs hagel, zo goed zijn ze ook in het terugdringen van droogte.’
Beernem in de startblokken
N-VA stelt daarom voor om een concreet actieplan op te stellen om zo meer bomen in de land- en tuinbouwgebieden van Beernem te voorzien. ‘Daar is vanzelfsprekend overleg voor nodig met de landbouworganisaties en landbouwers. Daarnaast moeten we incentives voorzien om hen sneller over de streep halen. In dit kader dient er een interdisciplinaire werkgroep Landbouw en Natuur en Milieu opgestart worden. Daarbij vragen we de actieve betrokkenheid van het Regionaal Landschap Houtland en de eigen landbouw- en milieudienst. Tevens organiseren we met scholen en andere organisaties verschillende plantacties. Daarnaast voorzien we een jaarlijkse landschapsboomplantdag. Ook het gemeentebestuur dient het goede voorbeeld te tonen en zelf actief groen aan te planten op de eigen openbare ruimte en in het bijzonder op de zogenaamde restgronden. Om dit project te financieren kan Beernem beroep doen op subsidies op verschillende niveaus. Met dit project kan Beernem een trendsetter zijn in Vlaanderen en onze naam groene gemeente nog versterken,’ aldus gemeenteraadslid Gijs Degrande.
Voorrang voor streekeigen groen
Voor de N-VA dient in het project voorrang gegeven te worden aan streekeigen groen. Wilgen, achtkanten, els, eik… het zijn bomen die al bewezen hebben ze gemakkelijk honderd jaar en ouder worden. Ze vragen ook amper onderhoud. Bovendien zijn ze ook ideaal om te planten in land- en tuinbouwgebied. Ze hebben een voldoende hogte stam zodat machines onder de kruin kunnen rijden en manoeuvreren. Wat onderhoud betreft kan mogelijk ook overleg gebeuren met bijvoorbeeld het Regionaal Landschap Houtland.