N-VA wil verenigingen bijspringen via afhaalpunt voor verkoopactiviteiten

Op 24 november 2020, over deze onderwerpen: Corona crisis

Door een beslissing van de West-Vlaamse gouverneur worden de verkoopactiviteiten van verenigingen momenteel sterk aan banden gelegd. Raadslid Lode Vanneste (N-VA) stelde daarom voor om in iedere deelgemeente in Beernem kosteloos een buitenlocatie als afhaalpunt ter beschikking te stellen voor verenigingen. “Daarbij voorziet de gemeente ook een steward die toezicht houdt. Zo voldoen de verenigingen aan alle voorwaarden van gouverneur De Caluwé “, stelde Vanneste tijdens de gemeenteraad. Jammer genoeg stemden CD&V, Groen en s.pa het agendapunt weg.

 

“Omwille van de strenge maatregelen tijdens de tweede lockdown en de bijkomende maatregelen die de provinciegouverneur nam, zijn verkoopactiviteiten van socio-culturele verenigingen en sportclubs sterk aan banden gelegd”, stelt gemeenteraadslid Lode Vanneste. “Verenigingen mogen zelf geen goederen aan huis leveren. Ze kunnen wel samenwerken met professionele handelaars of leveranciers en hen dat laten doen maar ze mogen zelf niet helpen. Een tweede mogelijkheid is dat de verenigingen de goederen laten afhalen op een locatie die door de gemeente is ingericht als afhaalpunt of in een bestaande winkel. De vereniging mag helpen bij het afhalen van de goederen, maar dit moet gebeuren onder toezicht van de gemeente of van het bestaande afhaalpunt de bestaande winkel.”

 

Kosteloos steward ter beschikking

Vanneste vroeg daarom aan het gemeentebestuur om in iedere deelgemeente in Beernem een gratis buitenlocatie ter beschikking te stellen die door verenigingen als afhaalpunt op een afgesproken tijdstip kan gebruikt worden. “De gemeente stelt daarbij ook kosteloos een steward ter beschikking die toezicht houdt. Verenigingen dienen zelf in te staan voor het reservatiesysteem. Het aantal aanwezigen op hetzelfde moment blijft zo beperkt dat alles coronaproof gebeurt. Een van de mogelijke locaties is de wekelijkse markt op vrijdag aan OC De Kleine Beer. Zo kunnen we extra bezoekers genereren voor onze marktkramers”, aldus Lode Vanneste.

 

Ieder voorstel van oppositie wordt afgekeurd

Burgemeester Jos Sypré van CD&V noemde het voorstel tijdens de zitting van Lode goed maar achterhaald. Er zou geen enkele Beernemse verenigingen wensen gebruik te maken van dit systeem. De burgemeester liet verder weten dat als verenigingen toch nood zouden hebben aan een ruimte om een drive in te organiseren, dat het gemeentebestuur daar positief zou op ingaan.  Vanneste: “Ondanks het positieve antwoord stemde Sypré samen met alle raadsleden van CD&V, Groen en s.pa toch mijn voorstel weg.  Bijzonder vreemd en zeer jammer want in de huidige coronatijden moeten we onze  Beernemse verenigingen maximaal ondersteunen.. Dit is nog maar eens het bewijs dat ieder N-VA-voorstel steevast wordt afgekeurd door de meerderheidspartijen. Niet omwille van de inhoud maar gewoon omdat het van de oppositie komt”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is