N-VA wil meer naambekendheid voor vele beken en waterlopen in Beernem

Op 29 april 2021, over deze onderwerpen: Erfgoed

Op de gemeenteraad van 22 april 2021 stelde de N-VA voor om de zichtbaarheid en bekendheid van de vele beken en waterlopen in Beernem te verhogen. De partij wil bij iedere beek een naambord met een QR-code plaatsen op een toegankelijke plaats.  “Zo krijgen wandelaars op een eenvoudige manier alle info rond de geschiedenis, geografie, naam, milieu en landschappelijke betekenis”, aldus fractieleider Gijs Degrande van N-VA Beernem. Jammer genoeg stemde de meerderheid zoals gebruikelijk het N-VA-voorstel weg.
 
De Poulagiebeek, de Lijsterbeek, de Moordenaarsbeek, de Groenstraatbeek, de Zoetebeek, de Biezemoerbeek, de Zuiddambeek, de Hellepoelbeek, de Bergbeek of de Biestwatergang… Beernem heeft een pak beken en bescheiden waterlopen met opvallende en intrigerende namen. “Als geen ander bepalen deze waterlopen het uitzicht en de natuur van onze gemeente. Voor onze waterhuishouding is het netwerk van beken en grachten essentieel. Beken en waterlopen hebben ons landschap mee vorm gegeven en doen dat vandaag nog altijd. Het zijn bovendien belangrijke waardemeters voor het milieu. Hun namen en bijhorende verhalen zijn dankbare ankerpunten voor onze geschiedenis en verleden”, stelt Gijs Degrande.
 
QR-code geeft meer info
Toch wandelen mensen vaak achteloos voorbij deze waterlopen. Bovendien dreigen hun namen en verhalen jammer genoeg te verdwijnen. Ook het belang van die eeuwenoude structuren en natuurlijke functies lijken we soms vergeten.  Gijs Degrande: “Om de zichtbaarheid en bekendheid te verhogen van deze waterlopen, willen we beeknaamborden plaatsen waar de waterlopen trage wegen of fiets- en wandelpaden kruisen. Daarbij zorgt een QR-code voor meer informatie over de geschiedenis, geografie en de landschappelijke betekenis. Op de gemeenteraad van 22 april 2021 stelden we voor aan de drie meerderheidspartijen om dit voorstel goed te keuren".

Meerderheid stemt voorstel weg

Schepen van Erfgoedbeleid Waerniers loofde het voorstel van de N-VA en stelde dat het perfect past binnen het bestaande bestuursakkoord van de meerderheid waarbij wordt ingezet op ruraal erfgoed. Volgens de schepen is het voorstel echter niet haalbaar voor het gemeentelijk personeel en wil ze een wildgroei aan verkeersborden tegen gaan. "Een bijzonder flauw excuus want voor elke verkeerswijziging worden talloze borden besteld", aldus voormalig schepen van Openbare Werken Gijs Degrande. Hij stelde bovendien voor om zelf alle nodige informatie aan te leveren maar het mocht niet baten. CD&V, Groen en Vooruit verwezen ook dit agendapunt van de oppositie naar de vuilbak. 

 

 

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is