N-VA wil fietslease aanbieden aan alle medewerkers van gemeente Beernem

Op 17 december 2021, over deze onderwerpen: Financiën & Begroting, Mobiliteit

Op de gemeenteraad van 16 december 2021 stelt Lode Vanneste (N-VA) voor om een bedrijfsfiets via fietslease aan te bieden aan alle ambtenaren van de gemeente Beernem. “Steeds meer werkgevers maken gebruik van dit systeem. Sinds een besluit van de Vlaamse Regering begin dit jaar kunnen ook steden en gemeenten dit type van fietsmobiliteit aanbieden. De medewerkers  ruilen daarbij een of meerdere vakantiedagen, een deel van hun eindejaarstoelage of hun fietsvergoeding in tegen een nieuwe fiets. Fiscaal interessant en bovendien bijzonder goed voor het milieu en de gezondheid van het gemeentepersoneel”, stelt Lode Vanneste.  Het gemeentebestuur reageerde positief en zal het voorstel van de N-VA nu voorleggen aan de vakbonden.

Steeds meer mensen verkiezen om met de fiets naar het werk te gaan in plaats van met de auto. De komst van de elektrische fiets en speed pedelecs is niet vreemd aan deze tendens. “En ook de coronacrisis heeft die trend versterkt”, stelt Lode Vanneste  “Telewerk is intussen zeer goed ingeburgerd, bijzonder veel Vlamingen genieten van de fietswegen en staan niet te springen om opnieuw in de file te staan. Steden en gemeenten konden hun personeel al een tijdje een fietsvergoeding aanbieden, maar kunnen sinds de goedkeuring van het Besluit van de Vlaamse Regering (BVR) van 12 maart 2021 ook  een  bedrijfsfiets aanbieden aan hun medewerkers via fietslease”.

Systeem gebeurt op vrijwillige basis

Het aanbieden van fietslease gebeurt daarbij steeds op vrijwillige basis. “De gemeenten beslissen zelf of ze deze fietsmobiliteit aanbieden en tegen welke voordelen ze wordt ingeruild. Het kan gaan om een deel van de eindejaarstoelage, de fietsvergoeding of enkele vakantiedagen. Wel moeten er steeds 28 vakantiedagen gewaarborgd blijven voor gemeente en OCMW-personeel en 24 vakantiedagen voor OCMW-personeel in specifieke diensten.  Ook het individuele personeelslid beslist vrijwillig of hij instapt in dit systeem en welke voordelen hij daarbij inruilt”, weet Lode Vanneste.

Fietslease draagt bij aan klimaatambities van Beernem

Door het aanbieden van systeem van fietslease aan haar medewerkers bereikt de gemeente volgens Lode Vanneste een dubbel doel. “Op die manier krijgen we nog meer mensen op de fiets. Bovendien draagt het bij tot een modern en flexibel personeelsbeleid. En dat is cruciaal want in 2021 namen verschillende medewerkers afscheid van hun job bij de gemeente. Bovendien lukt het zeer moeilijk voor de gemeente om de vrijgekomen vacatures in te vullen. Daarnaast vermindert het systeem van fietslease de ecologische voetafdruk en draagt het  bij aan de klimaatambities van Beernem”, aldus gemeenteraadslid Vanneste.

Voorstel wordt afgetoetst bij de vakbonden

Volgens burgemeester Sypré (CD&V) is het positief dat er initiatieven worden aangereikt die het fietsgebruik bij de gemeentelijke medewerkers promoten. Hij beloofde het voorstel voor te leggen aan de vakbonden vooraleer het verder wordt uitgewerkt. Daarna volgt terugkoppeling aan de gemeenteraad. “Hopelijk kan dit snel uitgewerkt worden en kunnen de personeelsleden van de gemeente Beernem straks met een fiscaal voordelige tweewieler van en naar het werk fietsen”, besluit Lode Vanneste.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is