N-VA wil extra houtkanten aanplanten en uitbreiden in Beernem

Op 14 april 2023, over deze onderwerpen: Parken en openbaar groen

Op de zitting van 24 maart 2023 stelde Lode Vanneste (N-VA) aan het gemeentebestuur van Beernem voor om in te tekenen op de Vlaamse projectoproep Houtkanten 2022. “De gemeente kan tot 50.000 euro subsidies krijgen voor het aanplanten van houtkanten op het publiek domein. Deze kleine landschapselementen zijn bijzonder goed voor het klimaat en diversiteit in onze gemeente”, verduidelijkte Vanneste tijdens de zitting. De meerderheid gaat niet in op het voorstel. 

Omdat het houtkantennetwerk in Vlaanderen steeds verder achteruit gaat, lanceerde  Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) recent de projectoproep ‘Houtkanten 2022’. Ze voorziet daarbij in totaal 1,26 miljoen euro voor lokale besturen die houtkanten aanplanten of uitbreiden. “Houtkanten zijn bomen, struiken en hagen breder dan één bomenrij”, legt Lode Vanneste uit. “Gemeenten kunnen ten laatste  op 30 april een projectvoorstel indienen waarbij ze nieuwe houtkanten aanplanten of bestaande houtkanten uitbreiden lang wegen, trage wegen, waterlopen of bermen. De subsidie bij het indienen van een projectvoorstel  is maximaal 70% van de totale kostprijs van het project en bedraagt maximaal 50.000 euro”.
De gemeente Beernem ondertekende in 2021 het Lokaal Klimaat en Energiepact en engageerde zich zo om verschillende klimaatdoelstellingen te halen. “Op de gemeenteraad van februari 2023 was er de eerste rapportering van dat pact. Daaruit blijkt dat er nog heel wat werk aan de winkel is als Beernem de doelstellingen uit het Pact wil realiseren. Schepen van groenbeleid Vanassche deed daarom tijdens diezelfde zitting een oproep aan de hogere overheden om extra financiële middelen te voorzien. Nu de Vlaamse overheid via deze projectoproep nog eens met extra centen komt, weigert het gemeentebestuur om een project in te dienen. Wij kunnen niet meer volgen. Walk your talk”, besluit Vanneste die opriep om de handen ook uit de mouwen te steken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is