N-VA wil extra AED-toestel op sportsite De Bruinberg

Op 18 november 2022

Vanaf 1 juli 2023 verplicht Voetbal Vlaanderen alle voetbalclubs om een defibrillator in huis te hebben. Zowel VVC Beernem als Sint-Joris Sportief beschikken op de sportsites van Den Akker, Drogenbrood en Overleie beschikken al over een AED-toestel. Enkel Hogerop Oedelem heeft nog geen AED en daarom vroeg de N-VA op de gemeenteraad van 17 november 2022 om een extra toestel aan te kopen voor de site van De Bruinberg.  “Zo kunnen sporters in geval van nood ook in Oostveld geholpen worden”, stelde raadslid Lode Vanneste op de gemeenteraad (N-VA).  De meerderheid stemde het voorstel echter weg en weigert dus om een extra AED-toestel te voorzien op de Bruinberg.

Dagelijks krijgen ongeveer 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 à 10% overleeft dit. Door binnen drie tot vijf minuten te starten met de reanimatie en door een automatische externe defibrillator (AED) te gebruiken, wordt de overlevingskans van het slachtoffer verhoogd tot 70%. “Daarom beschikken de meeste voetbalclubs in Vlaanderen over een AED-toestel. Toch blijft uit cijfers van voetbal Vlaanderen dat er nog 120 clubs zijn op een totaal van 1.200 voetbalclubs die nog geen AED ter beschikking hebben. Om die laatste clubs over de streep te trekken, verplicht Voetbal Vlaanderen alle voetbalclubs om vanaf 1 juli 2023 voetbalclub een defibrillator in huis hebben”, verduidelijkt Lode Vanneste.

Hartveilige gemeente

Op de gemeenteraad van 17 november stondook  de verlenging van de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Beernem en het Rode Kruis als Hartveilig gemeente op de agenda “De gemeente moet daarvoor over twee voorwaarden voldoen. Dat is over minstens één AED-toestel beschikken op het eigen grondgebied en minimum 10 % van het gemeentepersoneel een opleiding laten volgen bij het Rode Kruis rond reanimatie en AED-gebruik. Door een extra toestel aan te kopen voor Hogerop Oedelem zou Beernem het signaal geven dat ze echt een toonaangevende gemeente is op het vlak van hartveiligheid”, besluit Vanneste. Schepen van Sport Patricia Waerniers (CD&V) weigerde in te gaan op de vraag van Lode. Samen met alle raadsleden van de meerderheid stemde ze het voorstel van de N-VA weg.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is