N-VA wil 7 voormalige stortplaatsen in Beernem omvormen tot 8 hectare bos

Op 10 maart 2021, over deze onderwerpen: Parken en openbaar groen

Op de gemeenteraad van 25 maart 2021 stelt N-VA Beernem voor om 7 gewezen stortplaatsen met afval in de bodem om te vormen tot 8 hectare bos of natuurontwikkeling. “Minister van Omgeving Zuhal Demir doet alle Vlaamse gemeentes het aanbod om aanwezige stortplaatsen te bebossen.  Daarbij voorziet ze via OVAM de nodige middelen voor een bodemonderzoek en voor het aanplanten van bomen of spontane verbossing.  Die kans wil de N-VA met twee handen grijpen. Samen maken we Beernem groener”, stelt fractieleider Gijs Degrande.

Vlaanderen heeft de ambitie om tegen 2024 4.000 hectare extra bos aan te leggen. Een ambitieuze doelstelling die uiteraard ook voldoende gronden noodzaakt. Tegelijk telt Vlaanderen ruim 3.000 locaties waar afval op of in de bodem aanwezig is. Die stortplaatsen oriënteren in de circulaire economie is een uitdaging waarmee we aan de slag willen gaan. Maar liefst 256 van die stortplaatsen zijn in handen van overheden.

8 hectare komt  in aanmerking voor een nieuwe groene bestemming

In opdracht van minister Zuhal Demir  is OVAM de voorbije maanden samen met het Agentschap Natuur en Bos nagegaan welke voormalige stortplaatsen potentieel in aanmerking komen voor een nieuwe groene bestemming. “In Beernem zijn er zeven voormalige stortplaatsen met afval in de bodem die bebost kunnen worden”, stelt fractieleider Gijs Degrande. “Het gaat om 7 verschillende percelen verspreid over onze gemeente in de omgeving van de Kauter, de Fortstraat en Beverhoutsveld. De locaties omvatten samen 8 hectare”.

Zorg voor bijkomend bos in Beernem

Deze percelen kunnen op korte termijn beschikbaar zijn voor extra bos of natuurontwikkeling. Uiteraard zal bij sommige percelen een oriënterend bodemonderzoek nodig zijn. Als Beernem ingaat op het voorstel van Zuhal Demir, voorziet OVAM daarvoor de nodige middelen. De enige voorwaarde is dat het terrein effectief omgezet wordt naar bebossing of natuurontwikkeling.  “Ook voor aanplanten van de bomen of spontane verbossing voorziet de Vlaamse overheid financiële en inhoudelijke ondersteuning. Deze kans mogen we niet laten liggen. We geven deze historisch vervuilde gronden een gezonde toekomst én zorgen we voor bijkomend bos in onze gemeente”, besluit Degrande.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is