N-VA vraagt oplossing parkeerdruk Drogenbrood

Op 27 februari 2023, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Sport & vrije tijd

Wie vandaag het sportcomplex Drogenbrood in Beernem bezoekt, wordt niet weinig geconfronteerd met parkeerproblemen. Op de gemeenteraad van 23 februari drong N-VA-fractievoorzitter Gijs Degrande aan op een oplossing. “Zeker bij evenementen en het gelijktijdig plaatsvinden van trainingen en wedstrijden is de aanwezige parkeercapaciteit onvoldoende. Als straks het zwembad in gebruik wordt genomen, zal de parkeerdruk zeker niet afnemen. Integendeel. We moeten de noden vandaag in kaart brengen en kijken hoe we bijkomende parkeerplaatsen kunnen creëren.”

Op de gemeenteraad bleek dat er vandaag geen zicht is op de noden. “Er is duidelijk nood aan een analyse van de parkeerdruk in en rond het sportcomplex. Daarbij moeten we verschillende scenario’s in kaart brengen: wat is de bezetting bij normaal gebruik, tijdens de week en in het weekend? Wat zijn de noden bij gedeeltelijke dan wel volle bezetting van het sportpark. En welke extra druk is er bij bijvoorbeeld grote evenementen. Als straks het zwembad de deuren opent, zal deze uitdaging rond parkeren enkel scherper gesteld worden. Ook de toekomstige scenario’s moeten we meteen meenemen.”

Degrande pleit daarnaast voor een duidelijk plan van aanpak. “Hoe creëren we bijkomende parkeerruimte en welke andere flankerende maatregelen zijn er mogelijk. Vandaag wordt een deel van de huidig parking nog gebruikt als werfzone dus straks komt er wel nog wat ruimte bij. Maar dat is onvoldoende. Natuurlijk heeft het geen zin om de piekmomenten als norm te nemen, maar er zijn wel zeer vaak drukke periodes waar we wel een oplossing voor moet vinden.”

Op de gemeenteraad reageerde het college eerder schouderophalend op het voorstel. Het college wil in de eerste plaats inzetten op de fiets en meerderheidspartij Groen reageerde dat bijkomende parking ook bijkomende verharding betekent. “De fiets is zeker een deel van de oplossing maar de auto zal altijd nodig blijven. Toch even een reality-check voor de collega’s : Beernem is een landelijke gemeente, dus behoeften op vlak van mobiliteit zijn navenant. We moeten ook rekening houden met de vele kinderen die niet allemaal op fietsafstand wonen. Daarnaast heeft het sportpark ook een bovenlokale uitstraling, straks zeker met het zwembad, dus ook dat genereert bovenlokale mobiliteit en verkeer. Al die zaken worden toch best samen in rekening gebracht.” En wat betreft bijkomende verharding haalt Degrande op zijn beurt zijn schouders op: “Er zijn toch meer dan voldoende mogelijkheden om waterdoorlatende parking aan te leggen?”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is