N-VA stelt tevergeefs opmaak van Beernems klimaatactieplan voor

Op 12 november 2021, over deze onderwerpen: Parken en openbaar groen, Klimaat
N-VA stelt tevergeefs opmaak van Beernems klimaatactieplan voor

Op de gemeenteraad van 21 oktober ondertekende de gemeenteraad van Beernem het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse regering.  De gemeente komt daardoor in aanmerking voor een Vlaamse subsidie van minimaal 53.153 euro  wanneer ze zelf een aantal concrete klimaatmaatregelen neemt.  Gijs Degrande: “Begin vorig jaar ondertekende de gemeente ook al het Burgemeestersconvenant 2030 waardoor het zich engageert om tegen die datum 40 % minder CO-2 uit te stoten.  De meerderheid nam de voorbije drie jaar echter geen enkele concrete klimaatactie en stemde tegelijk ieder N-VA-voorstel weg”, aldus fractieleider Gijs Degrande. De oppositiepartij stelde daarom voor om binnen de zes maanden een Beernem klimaatactieplan op te stellen met concrete maatregelen en de nodige budgetten. CD&V, Groen en Vooruit stemden het voorstel weg.

Via het nieuwe Vlaamse Lokaal Energie- en Klimaatpact komt de gemeente Beernem in 2021 in aanmerking voor een subsidie van minimaal 53.163 euro. Het moet daarom wel een aantal concrete acties nemen uit het nieuwe Vlaamse Klimaatplan zoals de aanplant van een extra boom per Vlaming, een extra natuurgroenperk per 1000 inwoners, een extra meter fietspad per inwoner, 50 collectief georganiseerde renovaties per 1.000 wooneenheden, 1 vierkante meter ontharding per inwoner of 1 autolaadpunt per 100 inwoners.

Bestuurskrachtmeting wijst op gebrek aan visie bij gemeentebestuur

“Opmerkelijk dat de meerderheidspartijen het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering ondertekenen. De voorbije maanden stelde de N-VA op de gemeenteraad zelf  verschillende gelijkaardige acties voor zoals een boom voor elke Beernemnaar, de aanplant van extra bomen langs de randen van landbouw- en tuingebieden en de buffering van regenwater op gemeentelijk sites.  Die werden toen allemaal weggestemd door CD&, Groen en Vooruit”, weet Gijs Degrande. Intussen zijn we halfweg de legislatuur en zette de meerderheid geen enkele stap vooruit op vlak van het klimaat. Ook in de bestuurskrachtmeting van het onafhankelijke bureau Idea Consult begin dit jaar stond te lezen dat het gemeentebestuur geen enkele visie heeft op vlak van klimaat.

Vlaamse subsidies zullen eerdere engagementen financieren

“Er is dus dringend meer slagkracht nodig.  Het wordt tijd dat CD&V, Groen en Vooruit alle mooie woorden ook omzetten in daden. De ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact moet het signaal zijn om eindelijk een versnelling hoger te schakelen”, gaat Degrande verder. De N-VA stelde daarom op de gemeenteraad een amendement op tafel om binnen de zes maanden een voldragen actieplan uit te werken, om het daarna voor te leggen in de gemeenteraad en om de nodige centen te voorzien.  De drie meerderheidspartijen stemden het voorstel echter weg. “Wij blijven op onze honger zitten en begrijpen niet waarom het gemeentebestuur zelf geen actie wenst te ondernemen.  Het lijkt nu al duidelijk dat de subsidies van het Vlaamse Klimaatplan gewoon zullen gebruikt worden om de eerdere engagementen van het Burgemeestersconvenant 2030 te financieren”, besluit Degrande

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is