N-VA pleit voor fietsverlichtingsactie, invoering Buck-e-systeem en extra bussen op Lijn 63

Op 18 september 2020, over deze onderwerpen: Mobiliteit

Van 16 tot 22 september is er de week van de mobiliteit. De bedoeling van deze campagneweek is om iedereen zoveel  veel mogelijk te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer laten te laten verplaatsen. In het kader van de mobiliteitsweek lanceerde Lode Vanneste (N-VA) verschillende voorstellen op de Beernemse gemeenteraad van 17 september 2020. Zo pleitte hij voor een fietsverlichtingsactie en de invoering van het zogeheten Buck-E-systeem in de lagere scholen in Beernem.  Daarnaast vroeg hij aan het gemeentebestuur om bij De Lijn zo snel mogelijk extra bussen aan te vragen voor het leerlingenvoer tussen Beernem en Brugge.

 

Extra bussen op lijn 63

Vorige week raakte bekend  de Vlaamse Regering extra middelen voor extra bussen en ritten bij De Lijn voor het leerlingenvervoer. Lode Vanneste: “Minister van Mobiliteit Lydia Peeters maakt 12,5 miljoen euro vrij om de overvolle bussen van De Lijn te ontlasten. Op de gemeenteraad deed ik daarom de oproep aan de burgemeester om zo snel mogelijk contact op te nemen met De Lijn en  extra bussen op lijn 63 te vragen.  Extra capaciteit voor deze lijn tussen Brugge, Beernem en Knesselare is geen overbodige luxe.  De burgemeester beweerde dat hij dagelijks contact heeft met De Lijn maar was wel niet op de hoogte van de extra bussen die zullen ingezet worden. Heel vreemd. Hopelijk komt er snel schot in de zaak en kunnen onze scholieren straks in veilige omstandigheden de bus nemen”.

 

Fietsverlichtingsactie

Binnen een maand worden de dagen opnieuw korter.  Een goede uitgeruste fiets met een degelijke fietsverlichting in de donkerste maanden van het jaar is  zeker voor scholieren van levensbelang.  “Toch lijken jongeren niet altijd evenveel aandacht te besteden aan een goede verlichting”, stelt Lode Vanneste. “Dat blijkt uit de cijfers van de preventieve fietscontroles die politiezone Het Houtsche vorig jaar hield in Beernem, Oostkamp en Zedelgem. Tussen 15 september en 25 oktober bleken 688 van de 1745 gecontroleerde fietsen niet in orde. Bij 321 fietsers, dat is bijna 20 procent, was de fietsverlichting niet in orde”.

Lode deed daarom het voorstel om  tijdens de laatste week van oktober met de politiezone Het Houtsche een fietsverlichtingsactie te houden. “Wat zorgt voor echter veiligheid is een goede fietsverlichting. Fietsers die door de politie gecontroleerd worden en niet in orde zijn, krijgen tijdens deze actie een fietsverlichting en een flyer met de nodige duiding mee”.

 

Buck-E-systeem

Daarnaast deed Lode net als in de gemeenteraad van december 2019 de oproep om het Buck-E-systeem in te voeren in de Beernemse scholen. “Dit is een fietsbeloningssysteem waarbij leerlingen die met de fiets komen zogeheten ‘bucks’ krijgen.  Een chip registreert wanneer de scholieren de school binnenrijden. De bucks of punten kunnen ze inruilen bij een lokale handelaar, de bib, het zwembad of ergens anders.  In de gemeentes waar dit systeem al is ingevoerd, is het aantal leerlingen dat met de fiets naar school gaat met vijftig procent gestegen. Bovendien is het systeem een mooie duw in de rug van onze lokale handelaars. Tenslotte betaalt de Vlaamse Regering de helft terug aan gemeentes die het Buck-E-systeem invoeren”.

Burgemeester Sypré beloofde net als op de gemeenteraad van december 2019 om het systeem verder te onderzoeken. Volgens Sypré lanceerde de WVI  een prijsvraag waarop de gemeentes kunnen intekenen. Binnenkort is er een event van de WVI waarbij 3 aanbieders hun product zullen aanbieden “Hopelijk komt hier ook snel groen licht”, besluit Lode Vanneste.

 

Vlaanderen betaalt inrichting mobipunten

Tenslotte hield Vanneste ook een tussenkomst bij de kennisname van het nieuwe vervoerplan van de vervoerregio Brugge. Lode Vanneste: “Dit nieuwe plan gaat in principe eind december 2021 van start. Wat Beernem betreft is het de bedoeling dat er vijf  mobipunten komen.  Op deze mobipunten kunnen pendelaars dan verwisselen van vervoersmodus.  Deze punten worden ingericht met parkeerplaatsen, fietsenstallingen, deelsystemen en informatieborden.  Het gemeentebestuur koos als locatie voor het station, Sint-Amandus, Oedelem, Sint-Joris en Oostveld.   Op de ministerraad van vrijdag 11 september besliste de Vlaamse Regering om deze mobipunten te subsidiëren. Ik riep daarom het gemeentebestuur op om tijdig een goed dossier voor te bereiden en deze subsidies aan te vragen. Gezien de schuldenlast van onze gemeente dankzij de drie meerderheidspartijen deze legislatuur stijgt met 54 % naar een bedrag van 24,6 miljoen euro in 2025 , zullen deze Vlaamse middelen meer dan welkom zijn in Beernem”, besluit Lode Vanneste.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is