N-VA legt engagementsverklaring rond behoud gemeentelijk onderwijs op tafel

Op 11 januari 2024

Op de gemeenteraad van 17 december 2023 legde N-VA Beernem een engagementsverklaring voor rond het behoud van het gemeentelijk onderwijs. “Het tweede dossier rond de bouw van de nieuwe gemeenteschool De Notelaar op de site van De Bevertjes werd eind vorig jaar noodgedwongen gestaakt. Steeds meer lokale besturen denken na over de rol van het gemeentelijk onderwijs. Tegelijk zijn er andere onderwijskoepels die interesse tonen in het gemeentelijk onderwijs. Via deze engagementsverklaring willen we  duidelijkheid en rust scheppen en perspectief bieden zodat iedereen die betrokken is bij gemeenteschool De Notelaar, met vertrouwen naar de toekomst kan kijken”, stelt fractieleider Gijs Degrande (N-VA).

Het traject van renovatie en vernieuwing van de gemeenteschool kende de voorbije jaren heel wat uitdagingen. Na het stopzetten van het eerste bouwdossier in de Knesselarestraat in 2018, werd vijf jaar later in 2023 ook het tweede dossier op de site voor jaren uitgesteld. “Begrijpelijk leidt dit langdurige en moeizame traject tot vragen en ongerustheid. De N-VA wil benadrukken dat gemeentelijk onderwijs een positief verhaal is en ook de komende jaren in onze gemeente een toekomst heeft. Onze partij legde daarom op de gemeenteraad van december 2023 een engagementsverklaring op tafel met drie concrete punten”, vertelt Gijs  Degrande.

 

De drie punten uit de engagementsverklaring van de N-VA:

  • Het gemeentelijk onderwijs blijft in onze gemeente behouden. Basisonderwijs hoort thuis in de buurt, dicht bij de gezinnen. Onze scholen vormen een belangrijke motor voor gemeenschapsvorming en versterken het lokale sociale weefsel. Wij kiezen voor onderwijs voor de buurt en in de buurt, vandaag en morgen.
  • Gemeentelijk onderwijs, vrij onderwijs en het gemeenschapsonderwijs zijn partners. Wij streven naar een integraal flankerend onderwijsbeleid voor alle leerlingen op ons grondgebied, ongeacht het onderwijsnet.
  • Wij zetten alles in het werk voor kwaliteitsvolle schoolinfrastructuur voor De Notelaar. Een nieuw schoolgebouw is essentieel voor het vervullen van onze opdracht als aanbieder van gemeentelijk onderwijs. Een eigen schoolgebouw biedt bovendien garanties voor een brede school. Tijdens de schooluren wordt het gebouw gebruikt voor onderwijsdoeleinden, en daarbuiten biedt het mogelijkheden voor bijvoorbeeld kinderopvang, deeltijds kunstonderwijs, verenigingen, en als ontmoetingsplaats voor de buurt en buurtbewoners.

 

Discussie over meest geschikte locatie is afgesloten

De voltallige gemeenteraad keurde de drie punten van de N-VA unaniem goed. Meerderheidspartijen CD&V, Groen en Vooruit legden zelf  nog een vierde punt op tafel. Daarbij stelde het dat de locatie van de Beernemstraat veel geschikter is naar ruimte en verkeersveiligheid dan de plaats waar de huidige gemeenteschool zich bevindt langs de zeer drukke Knesselarestraat. De nieuwe locatie zou ook troeven bieden. ”De discussie over de meest geschikte locatie is voor onze fractie een afgesloten discussie van het verleden. Het draagt niets bij om daar te blijven op terugkomen. De keuze werd gemaakt voor de locatie van De Bevertjes. Daarom hebben wij ons onthouden op dit amendement van de meerderheid”, besluit Degrande. 

 

2030 nieuwe richtdatum

Het schoolgebouw in Oedelem dateert al van 1976 en vraagt al jaren een broodnodige renovatie. In de vorige bestuursperiode werd een dossier samengesteld voor renovatie en nieuwbouw op de schoolterreinen in de Knesselarestraat. Ondanks dat dit dossier klaar was voor aanbesteding, beslisten CD&V, Groen en Vooruit in november 2018 om het te beëindigen. In 2021 kozen diezelfde partijen voor een nieuw bouwproject op de site van De Bevertjes. Helaas werd eind 2023 ook dit dossier noodgedwongen stopgezet. Het internaat van de Bevertjes kan tot 2027 op de site blijven, en de nieuwe richtdatum voor het project is nu 2030.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is