N-VA Beernem wil bescherming van Oedelemse Calvarie

Op 12 april 2019, over deze onderwerpen: Begraafplaatsen - Erediensten, Cultuur, Erfgoed, Parken en openbaar groen

Op de begraafplaats in het Oedelemse Sint-Lambertus staat een unieke calvarie.  Recent onderzoek in opdracht van Vlaams Minister Geert Bourgeois (N-VA) toont aan dat de Oedelemse Calvarie zowel op vlak van materiaal als ontwerp een uniek stuk erfgoed is.  Dit onderzoek kwam er onder impuls van voormalig schepen van Begraafplaatsen Gijs Degrande (N-VA).

Gijs Degrande vraagt onderzoek

Deze calvarie toont de kruisiging van Jezus Christus op de berg Golgotha.  Gijs Degrande sprong in de bres voor het unieke Oedelemse erfgoed. Hij vroeg aan Geert Bourgeois en het Agentschap Onroerend Erfgoed de mogelijke bescherming van de betonnen Calvarie te onderzoeken. Degrande (N-VA): ‘We moeten ons erfgoed absoluut koesteren. Of de uitzonderlijke calvarie in aanmerking komt voor bescherming, kan pas bepaald worden in het kader van een breder onderzoek van het funerair erfgoed in de streek rond Brugge. Zo’n studie kan perfect in een samenwerking tussen de gemeenten in het Brugse Ommeland.’

Unieke erfgoedwaarde

De calvarie van Oedelem werd opgericht begin jaren vijftig en is van de hand van Bruggeling Karel Dupont jr. Het gebruik van beton als bouwmateriaal is volgens het Agentschap  Onroerend Erfgoed uitzonderlijk, net als de compositie van de calvarie, en de uitvoering is sereen en zeer doordacht. Het onderzoek noemt de calvarie van Oedelem niet alleen een laat voorbeeld van calvaries in Vlaanderen maar tevens een voorbeeld van de samenwerking tussen de burgerlijke en kerkelijke overheden in de naoorlogse periode.

Mooie erkenning

Van 2013 tot 2018 was Gijs Degrande schepen van begraafplaatsen. Hij zette in die periode stevig in op het Beernemse funerair erfgoed.  Degrande: ‘De begraafplaats van Sint-Lambertus vormden we om tot begraafpark. Dit bleek een schot in de roos want het Agentschap Onroerend Erfgoed noemt onze begraafplaats ‘een typisch voorbeeld van lokaal erfgoed waar terecht een volwaardig erfgoedbeleid wordt voor gevoerd.’  Helaas is de calvarie in heel slechte staat is. Het beton is zwaar aangetast en moet dringend hersteld worden. Daarom contacteerde ik minister-president Bourgeois met de vraag om het monument te laten onderzoeken.’

Onderzoek in de hele Brugse regio nodig

Het Agentschap wijst erop dat er een ruimer onderzoek moet gebeuren van het funerair erfgoed in de ganse Brugse regio.   Volgens Gijs Degrande kan dit onderzoek perfect gebeuren in opdracht van de verschillende gemeentes uit het Brugse Ommeland. Degrande: “ Dit zal ons een duidelijk beeld geven van het funerair erfgoed in onze regio en de mogelijkheden en noden die er zijn. Een oproep dus.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is