N-VA Beernem vraagt opnieuw buffering van regenwater op gebouwen van site het Fort

Op 6 mei 2021, over deze onderwerpen: Openbare werken, Parken en openbaar groen
Gijs Degrande vraagt waterbuffering op site van het Fort in Beernem

Begin deze week stelde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) haar plan tegen waterschaarste voor. Op die manier wil ze Vlaanderen beter wapenen tegen periodes van droogte en waterschaarste. Met het plan van Zuhal is ook het  Beernemse voorstel van haar Beernemse partijgenoot Gijs Degrande brandend actueel.  “In juli vorig jaar stelde ik voor om het regenwater dat valt op  de gemeentelijke loodsen van het Fort te bufferen en te hergebruiken. Schepenen Vanassche en Saelens zouden dit initiatief integreren  in een ruimer hemelwaterplan en keurde ons voorstel af.  Bijna één jaar later is het echter nog altijd wachten op dit plan. We vragen alvast om zo snel mogelijk te starten met de buffering van het regenwater op de site van het Fort.”

Op de gemeenteraadszitting van 2 juli 2020 stelde de N-VA voor om het regenwater van de gemeentelijke loodsen te bufferen. Volgens fractieleider Gijs Degrande is het vanzelfsprekend om regenwater op te vangen en opnieuw te gebruiken. “De grote hoeveelheden regenwater die vallen op de daken van de loodsen, bieden tal van mogelijkheden. Zo kan de gemeente het water gebruiken voor de eigen technische dienst en groendienst, voor de beregening van de gemeentelijke planten, bomen en sportvelden. Het resterende water kunnen we daarna bufferen en vertraagd laten infiltreren”.

Regenwater is geen zwemwater

Zowel op de gemeenteraad van juli 2020 als op de sociale media kondigden schepen Vanassche (Groen) en Saelens (CD&V) vol bombarie de opmaak van een ruim hemelwaterplan voor Beernem voor. Meteen was dit ook het excuus om het voorstel van de N-VA op dat moment weg te stemmen. Begin maart van dit jaar informeerde Gijs Degrande naar een stand van zaken. “Regenwater is duidelijk geen zwemwater want er was op dit moment nog geen enkele stap gezet in het dossier. Pas op 18 maart 2021 zou er een eerste overleg plaats vinden met Aquafin, de partner die dit plan mee zal helpen opmaken. Tussen woorden en daden gaapt er dus een grote kloof. Jammer want de droogteproblematiek verdient maximale aandacht. In afwachting van het beloofde plan vragen wij om alvast de buffering van  het regenwater op de gemeentelijke gebouwen te realiseren”.

Waterbuffering onderdeel van plan Zuhal

Het Beernemse voorstel van Degrande  past perfect in het plan van minister Zuhal Demir. Dat bevat een uitgebreide  reeks van mogelijke maatregelen die steden en gemeenten best het eerst  nemen bij lange periodes van droogte en waterschaarste. “Het plan van de N-VA-minister is het resultaat van vele onderzoekers, overheidsinstanties en bedrijven. Het brengt alle ecologische en socio-economische kosten en baten in kaart. Als die waterschaarste er komt, moeten we goeie beslissingen nemen en niet zomaar het toeval laten spelen”, besluit Degrande.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is