N-VA Beernem vraagt opfrissing van herdenkingsmonument over de Slag rond Beverhoutsveld

Op 8 december 2020, over deze onderwerpen: Cultuur, Erfgoed

Op de gemeenteraad van 17 november 2020 stelde N-VA Beernem om het herdenkingsmonument van de Slag om Beverhoutsveld te herwaarderen. “Het monument nabij de Beekstraat in Oedelem is aan opfrissing toe.  We vragen dat het gemeentebestuur in overleg met de Heemkring Bos en Beverveld zorgt een nieuw monument of het bestaande gedenkteken minstens renoveert”, aldus fractieleider Gijs Degrande (N-VA). De drie meerderheidspartijen stemden echter het voorstel van de N-VA echter weg.

 

Op 3 mei 1382 vond er de niet onbelangrijke Slag om het Beverhoutsveld plaats waarbij Gentse opstandelingen onder leiding van Filips van Artevelde het opnamen tegen de graaf van Vlaanderen Lodewijk II van Male. Exact 600 jaar na de Slag van het Bevernhoutsveld later  de bekende en sterke Heemkring Bos en Beverveld voor een herdenkingsmonument. “Dertig jaar later is het monument aan een opfrissing toe. Bovendien is het niet gevrijwaard gebleven van graffiti”, stelt fractieleider Gijs Degrande. Hij stelde daarom voor dat de gemeente in overleg met de Heemkring Bos en Beverveld, de gemeentelijke diensten en Beernemse kunstenaars een nieuw momument voorziet of de bestaande gedenksteen op zijn minst renoveert. “Daarbij voorzien we ook een eenvoudige QR-code zodat de wandelaars op een toegankelijke manier de verhalen en de geschiedenis van deze historische slag kunnen ontdekken”.

 

Daarnaast stelde de N-VA voor om de bestaande parking in de Beekstraat nabij het monument uit te breiden met een aantal extra parkeerplaatsen in grasdallen. “Steeds meer mensen ontdekken en herontdekken immers dit prachtig stukje  natuur en geschiedenis”, aldus Degrande.  Jammer genoeg stemden in navolging van de huidige schepen van Erfgoed Waerniers (CD&V)  alle raadsleden van CD&V, s.pa en Groen  het voorstel van de N-VA weg. Het monument krijgt dus geen facelift en het aantal parkeerplaatsen wordt niet uitgebreid.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is