N-VA Beernem vraagt extra zuurstof voor ondernemers

Op 11 mei 2021, over deze onderwerpen: Lokale economie
1 jaar Corona - De impact van COVID-19 op de Beernemse ondernemingen

Ondanks de moeilijk situatie na ruim één jaar COVID-19 voelen de Beernemse ondernemers zich allesbehalve gesteund door hun gemeentebestuur. Dat blijkt duidelijk uit de digitale bevraging van N-VA Beernem die liep van 6 maart tot 7 april 2021.  De resultaten schetsen een ontluisterend beeld. Niet alleen zijn de coronamaatregelen op vlak van lokale economie te weinig bekend bij ondernemers, ze blijken niet effectief of zelfs irrelevant. Ook het coronafonds schoot zijn doel volledig voorbij. “Daarom roept de N-VA tijdens de gemeenteraad van 3 juni het gemeentebestuur opnieuw op tot actie. Met  13 concrete en constructieve voorstellen willen we onze ondernemers maximaal ondersteunen”, aldus fractieleider Gijs Degrande (N-VA).


Eén jaar na Corona legde N-VA Beernem haar oor te luister bij de Beernemse zelfstandigen en ondernemers. De oppositiepartij probeerde zo te achterhalen wat de gevolgen zijn van COVID-19 voor horeca, handel en bedrijven. 49 ondernemers  werkten de enquête helemaal af. “Het uitblijven van een effectief coronabeleid laat duidelijk haar sporen na. Drie vierde van de bevraagde ondernemers is vragende partij voor extra steun, niet alleen financieel maar ook op vlak van bedrijfsvoering. Die grote vraag staat in schril contact met de lage verwachtingen die de respondenten koesteren ten opzichte van het gemeentebestuur. Dat blijkt uit de vele ontgoochelde en teleurgestelde reacties die werden opgetekend”,  aldus gemeenteraadslid Barbara Vandenbrande (N-VA) 


Een dringende oproep tot actie
N-VA Beernem beseft dat een gemeentebestuur niet in staat is om de financiële noden van een onderneming op te vangen.  Toch zijn er een aantal hefbomen en instrumenten die mee helpen het verschil maken. De partij stelde op een extra gemeenteraad op 14 mei 2020 tevergeefs al verschillende extra maatregelen voor. Gijs Degrande: “Vandaag, één jaar na datum, zijn we genoodzaakt om onze oproep tot actie te herhalen. We hopen met ons initiatief op zijn minst de zorg voor onze ondernemers terug op de agenda te plaatsen en lanceren deze dertien voorstellen. Hopelijk vinden we steun bij de meerderheidspartijen”.

  1. Draai de belastingverhoging terug. Onze burgers en bedrijven kunnen de 850 000 euro extra belastingen nu op een betere manier gebruiken. Het schrappen van deze belastingen is bovendien een eerlijke en sociale maatregel die niemand uitsluit. In Vlaanderen zijn er trouwens slechts vijf gemeentes die dit jaar  zowel de personenbelasting als de grondbelasting verhogen. Beernem is daar jammer genoeg één van. 
  2. Voer gedifferentieerde belastingverlaging in voor de Beernemse ondernemingen en economische sectoren die het hardst getroffen zijn. 
  3. Maak werk van een heropstart-bon + 20% : wie een bon van bv. 100 euro koopt, krijgt er een duw van 20 euro van het gemeentebestuur bovenop.
  4. Geef elke inwoner een horecabon van vijf euro te besteden in een horecazaak in onze gemeente. Op die manier investeren we meer dan 15.000 keer vijf euro voor onze horeca.
  5. Ondersteun en faciliteer de nodige coaching voor ondernemers. Aandacht moet gaan naar begeleiding en coaching op financieel vlak maar ook op vlak van bedrijfsvoering, logistiek en organisatie. Werk hiervoor samen met ondernemersorganisaties als Unizo en VOKA, maar ook VLAIO en Synthra. 
  6. Werk een beleid rond faillissementen uit waarbij we zorgen voor ondernemers in moeilijkheden. Zet een samenwerking op met Dyzo.
  7. Zorg voor een ambitieus strategisch commercieel Plan 2.0.  Dat kan via het promoten van onze B&B’s en logies via een fiets- en wandeltocht, een kroegentocht langs onze horecazaken en een foodtruckfestival met focus op lokale ondernemers en acties als handel en wandel.
  8. Betrek ondernemers en ook ondernemersorganisaties meer bij het beleid. Organiseer dialoog en inspraak. De kernraad lokale economie kan hier een spil zijn. 
  9. Zorg voor een kader rond openbare aanbestedingen dat aandacht heeft voor een maximale inbreng en return naar lokale ondernemingen. 
  10. Geef steun voor ventilatie-advies met oog op de heropstart van horeca en detailhandel, maar ook ondernemingen. Stel ook CO2-meters ter beschikking.
  11. Geef horecazaken de nodige ondersteuning voor de uitbouw en inrichting van hun terras. 
  12. Zet deze zomer een reeks op met kleine concertjes – eventueel met lokale artiesten – bij de horecazaken zelf.
  13. Stel affiches, vloerstickers en signalisatie blijvend ter beschikking stellen.

Weinig rooskleurige verwachtingen
De helft van de deelnemende bedrijven aan de bevraging moest de voorbije maanden noodgedwongen de deuren voor een wekenlange periode sluiten. De helft zag daarbij meer dan de helft van hun omzet verdwijnen en dat had aanzienlijke gevolgen op vlak van hun personeel. Maar liefst één op vijf deelnemers zag tijdens de lockdown hun omzet volledig wegvallen. Ruim 30% zag meer dan de helft van de inkomsten verdwijnen: Bij een kwart van de bedrijven werd alle personeel tijdens de lockdown tijdelijk werkloos.

“Twee op vijf verwacht de komende maanden een aanhoudende of verdere daling van hun omzet. Voor één op drie is dat een omzetverlies van meer dan de helft.  Op vlak van reserves zien drie op vijf bevraagde ondernemers problemen waarvan opnieuw bijna één op drie de situatie minder dan een half jaar aankan. Voor drie deelnemende bedrijven lonkte helaas zelf een faillissement binnen één maand. Deze cijfers en antwoorden van onze ondernemers zijn een echte wake-up call”, besluit Gijs Degrande.
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is