N-VA Beernem trekt aan alarmbel: “Nieuwe stationsomgeving niet laten verloederen”.

Op 24 juni 2022, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Openbare werken

Begin april was er de officiële opening van de vernieuwde stationsomgeving. Amper twee maanden later geeft het plein een verwaarloosde indruk. Oppositieraadslid Lode Vanneste (N-VA) trok tijdens de gemeenteraad van 23 juni 2023 aan de alarmbel. “De NMBS en Infrabel investeerden meer dan 12 miljoen euro in onze gemeente. De nieuwe stationsomgeving is zo een mooi visitekaartje geworden voor Beernem. We mogen op zijn minst verwachten dat het gemeentebestuur er alles aan doet om dat zo te houden”, aldus Vanneste.

Onkruid met een hoogte van een meter, fietsen die overal geplaatste worden behalve in de voorziene fietsenstallingen, wagens die zich foutief parkeren op het grote groene stationsplein, chauffeurs die hun wagen zonder blauwe kaart achterlaten op een plaats voor mindervaliden…  “De situatie die een aantal bewoners van het Stationsplein me hebben geschetst is niet fraai. Bovendien rijden er voortdurend fietsers door de voetgangerstunnel hoewel dat verboden en gevaarlijk is. Dat zorgt voor onveilige situaties, zeker op momenten wanneer er net een trein gestopt is in Beernem en er veel volk door de onderdoorgang wandelt”, verduidelijkt Lode Vanneste.

55 controles door Het Houtsche sinds april 2022

Vanneste pleitte tijdens de gemeenteraad voor een aantal maatregelen. “De gemeente moet bij onze inwoners dringend  nog eens alle richtlijnen communiceren over de nieuwe verkeerssituatie en aangeven wat al dan niet toegelaten is. Daarnaast is het aangewezen dat agenten van Het Houtsche op structurele basis blijven controleren. Sinds april gebeurden er al 55 controles door onze politiezone in de stationsomgeving. Die controles moeten blijven gebeuren en handhaving is vereist wanneer chauffeurs de verboden richting inrijden of parkeren op een foutieve plaats", weet gemeenteraadslid Vanneste.

Verbodsborden aan begin van voetgangerstunnel

Volgens Lode Vanneste moeten er ook zo snel mogelijk borden komen aan het begin van de voetgangerstunnel. “Die moeten aangeven dat het verboden is om te fietsen. Veel inwoners zijn zich daar nu niet van bewust.  En uiteraard moet ook het groenonderhoud veel netter gebeuren. Door het vele onkruid geeft het stationsplein nu een verloederde indruk en dat is bijzonder jammer”. Burgemeester Sypré verwees tijdens de gemeenteraad naar Tucrail. Die blijkt als aannemer nog steeds bevoegd voor het groenonderhoud en dat blijft tot de werken definitief zijn opgeleverd. “Het wordt tijd dat het gemeentebestuur Tucrail hierover aanspreekt  of desnoods beslist om  zelf het plein te onderhouden. De nieuwe stationsomgeving is een mooi visitekaartje voor Beernem en dat moet zo blijven”, besluit Vanneste.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is