N-VA Beernem plant inzet van mobiele camera in de strijd tegen Beernems zwerfvuil

Op 13 februari 2016, over deze onderwerpen: Afvalverwerking

Zwerfvuil is en blijft een van de grootste ergernissen van veel Beernemnaars. Gemeenteraadslid Lode Vanneste pleitte daarvoor op de gemeenteraad van 28 januari 2016 voor de aanschaf van een mobiele camera om de pakkans bij daders te verhogen. Tevens vroeg hij aan het gemeentebestuur of zij zelf een eigen plan van aanpak heeft in de strijd tegen zwerfvuil.  Vanneste stelde zijn vragen naar aanleiding van het akkoord dat Vlaams Minister van Omgeving Schauvlieghe (CD&V) begin januari 2016  met de bedrijfswereld  afsloot om de hoeveelheid zwerfvuil tegen 2018 te verminderen.  De verenigingen VVSG en Bond Beter Leefmilieu lieten al weten weinig vertrouwen te hebben in het akkoord.

 

Geen overleg met steden en gemeentes

 

“In het akkoord dat  Vlaams Minister van Omgeving Joke Schauvliege(CD&V)  met de bedrijfswereld afsloot,  staat dat de totale hoeveelheid zwerfvuil tegen 2022 met 20 % moet verminderen”, aldus Lode Vanneste.   “Op plaatsen met veel zwerfvuil ( snelwegparkings, stopplaatsen van het openbaar vervoer en ) moet de hoeveelheid zelfs met 65 % verminderen.  Indien dit niet lukt, dan wordt er volgens de Minister statiegeld op blikjes en plastic flesjes ingevoerd. Volgens een studie kan het invoeren van statiegeld door operationele en juridische moelijkheden trouwens pas ten vroegste vanaf juli 2018”.

 

Volgens VVSG, de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten werden lokale besturen niet betrokken in de onderhandelingen. Jammer want het zwerfvuilbeleid kost jaarlijks 61 miljoen euro waarvan de lokale besturen  55 miljoen euro voor hun rekening nemen.  De Bond Beter Leefmilieu stelt op haar beurt dat het plan de verderzetting is van het huidige beleid waarvan het effect ter disscussie staat.  Enkel het invoeren van statiegeld zal volgens BBL enig effect resorteren.

Pakkans vergroten

 

In het plan van de Minister ligt in de periode van 2016 – 2018 de focus op handhaven en belonen.  Lode Vanneste: “Gemeentes die actief handhaven met bijvoorbeeld met GAS-boetes en mobiele camera’s kunnen hiervoor een financiële stimulans krijgen.  Heel wat gemeentes hebben de voorbije maanden boets voor zwerfvuil verhoogd.  Daarnaast gaat men op verschillende plaatsen mobiele camera’s inzetten om de pakkans te verhogen”. Vanneste vroeg aan het gemeentebestuur om dit ook in Beernem te doen.  Aangezien verenigingen zoals VVSG en BBL geen vertrouwen hebben in het akkoord, vroeg hij of Beernem een eigen plan van aanpak heef t in de strijd tegen zwerfvuil.

 

Schepen van Afvalbeleid Jef Vansteenhuyse (N-VA)  reageerde alvast postief op de vragen van Vanneste. “ Het plaatsen van een  camera op gevoelige plaatsen moet de pakkans vergroten terwijl we met een werkgroep al een tijdje werken aan een ambitieus plan dat een antwoord moet bieden op de zwerfvuilproblematiek. .. Het concept van zogeheten bermmeesters is hierbij de insteek om de overlast in onze gemeente  beheersbaar te houden”.

 

 

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is