N-VA Beernem dringt aan op snelle realisatie van beloofde vuilnisbakkenplan

Op 10 september 2021, over deze onderwerpen: Afvalverwerking

Op de gemeenteraad van 1 juli 2021 vroeg Lode Vanneste (N-VA) om eindelijk werk te maken van het beloofde vuilnisbakkenplan. “De opmaak van dit actieplan is een absolute must, zeker voor de vele hondenbaasjes in Beernem. Dit vuilnisbakkenplan moet zorgen voor de inventarisatie van de bestaande vuilnisbakken en duidelijk maken waar er nood is aan nieuwe vuilnisbakken. Zo pakken we het probleem van zwerfvuil aan in onze gemeente”, stelt Vanneste. Het gemeentebestuur beloofde om  een coachingtraject aan te vragen bij Mooimakers voor de opmaak van een vuilnisbakkenplan. 

Steeds meer hondenbaasjes ervaren in Beernem een gebrek aan vuilnisbakken om de hondenpoep van hun viervoeter achter te laten. “Dit kwam duidelijk naar voren in mijn enquête begin dit jaar over de mogelijke realisatie van een of meerdere hondenweides in Beernem. Ook in Sint-Joris, de deelgemeente waar ik woon, spraken verschillende mensen me hierover aan. Het schepencollege besliste recent om vier hondenpoepbuizen aan te kopen en vier vuilnisbakken voor de markt van Oedelem en vier voor de Bargelaan. Een stap in de goede richting maar dit moet en kan beter”, aldus Lode Vanneste.

Na meer dan twee jaar nog steeds geen aanvraag bij Mooimakers
Raadslid Vanneste pleitte daarom voor een snelle realisatie van het vuilnisbakkenplan. Vanneste: “Dit moet niet alleen een inventarisatie en registratie van de bestaande vuilnisbakken bevatten. Het moet ook de hotspots in onze gemeente detecteren en duidelijk maken waar er nieuwe afvalbakken nodig zijn. Voor de opmaak van dit plan kunnen gemeenten trouwens een coaching traject aanvragen bij Mooimakers, het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstorten in Vlaanderen. Dit traject duurt drie jaar waarbij Vlaanderen de nodige financiële middelen voorziet voor nieuwe projecten en een deel van de personeelskosten van gemeenten op te vangen”.  
De bestuursmeerderheid beloofde in haar meerjarenplan 2019 om de aanvraag voor dit coaching traject te onderzoeken. We zijn meer dan twee jaar later en er is nog steeds geen aanvraag ingediend.

Hondenpoepbuis op de nog te realiseren hondenweide

Schepen van Afvalbeleid RubenStrobbe (CD&V) antwoordde namens de meerderheid dat de nieuwe hondenpoepbuizen verspreid worden over de deelgemeenten. Daarbij zal ook een hondenpoepbuis worden voorzien op de nog te realiseren hondenweide in Sint-Joris. De Beernemse werkgroep Proper Beernem komt verder eind september terug samen en zal zich onder meer buigen over het beloofde vuilnisbakkenplan en de locaties van de andere hondenpoepbuizen. Volgens Strobbe werd het voorbije jaar hard gewerkt aan de inventarisatie van alle vuilnisbakken en is die  zo goed als af.  Verder bleek de leidende ambtenaar die bezig is met het dossier, begin juli nog in moederschapsrust. Eind september is deze dame terug maakt zij verder werk van het vuilnisbakkenplan en het Mooimakersdossier. 
“Hopelijk komt er eindelijk schot in het dossier”, besluit Vanneste. “Want zwerfvuil is en blijft een ergernis van veel Beernemnaars. De juiste vuilnisbakken op de juiste plaatsen zijn een deel van de oplossing van dit vervelend fenomeen”. 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is