Meer controles op misbruik van blauwe parkeerkaart!

Op 22 april 2018, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Welzijn – OCMW

Er komen In Beernem twee bijkomende parkeerplaatsen voor personen met een beperking. Op de gemeenteraad van 22 maart 2018 werd beslist dat er zowel aan de bibliotheek als aan het Sociaal Huis een nieuwe parkeerplaats komt.  Om van deze plaatsen gebruik te maken, is een parkeerkaart voor gehandicapten nodig.  Jammer genoeg circuleren er in ons land nog steeds meer dan 200 000 kaarten die al vervallen zijn.  Dit zorgt voor een pak ergernis bij mensen met een beperking. Lode Vanneste (N-VA) vroeg op de gemeenteraad enkele maatregelen die  er voor moeten zorgen dat het misbruik in Beernem beperkt blijft.

228 000 vervallen kaarten

Volgens Lode Vanneste  circuleerden er in 2017 maar liefst 228 000 vervallen kaarten in ons land:  “ Dat blijkt uit cijfers  van de federale overheidsdienst  Sociale Zekerheid. In de meeste gevallen gaat het  om  kaarten van mensen die overleden zijn.    Jaarlijks worden er 30.000 boetes uitgeschreven van € 110 aan mensen die onterecht een blauwe parkeerplaats innemen. Een groot aantal parkeert  zonder kaart terwijl  het andere deel een vervallen exemplaar gebruikt. Gelukkig beschikt de politie sinds kort over een app waarmee ze direct zien of een blauwe kaart nog geldig is”.

Maatregelen

Gemeenteraadslid Lode Vanneste vroeg om in het Open Blad van Beernem een oproep te lanceren om vervallen kaarten in te leveren in het gemeentehuis.  Daarnaast vroeg hij aan het gemeentebestuur hoeveel boetes er in 2017 werden uitgeschreven in Beernem.  Tenslotte stelde hij voor dat de politiezone van Het Houtsche regelmatig controles uitvoert op blauwe parkeerplaatsen.

Drie boetes in 2017

Burgemeester Johan Derycke (CD&V) erkende op de gemeenteraad dat er inderdaad misbruik gebeurt ten koste van  werkelijke personen met een beperking.  Volgens Derycke is een oproep in Open Blad om vervallen kaarten in te leveren zeker een mogelijkheid.  Binnen de politiezone van Het Houtsche waren er in 2017 drie overtredingen met de daaraan gekoppelde boetes. De burgemeester bevestigde tenslotte dat aan de politiezone extra toezicht wordt gevraagd  op het correct gebruik van de blauwe kaart.  De controles zullen twee keer per week  gebeuren tijdens het toezicht van de blauwe zones.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is