Maak van Beernem plasvriendelijke gemeente!

Op 19 mei 2016, over deze onderwerpen: Communicatie en Dienstverlening, Welzijn – OCMW

Voor veel mensen zijn openbare toiletten geen overbodige luxe! Raadslid Lode Vanneste (N-VA)  deed daarom op de zitting van  28 april 2016 drie voorstellen om van Beernem een plasvriendelijke gemeente te maken.  Zo pleitte hij ondermeer  voor een openbaar toilet in iedere deelgemeente en vroeg hij aan het gemeentebestuur om partner te worden van de gratis app HogeNood.

 

Naar een echt plasbeleid

 

“ Niet alleen  vrouwen en kinderen maar ook  sommige mannen met bijvoorbeeld prostaatproblemen  moeten af en toe dringend een sanitaire stop houden”, aldus Lode Vanneste . “ Het toilet van een winkelier of van een horecazaak kan soelaas brengen, maar in de praktijk is dat om verschillende redenen  niet altijd haalbaar.  Openbare toiletten zijn daarom zeer belangrijk!”.

 

Momenteel is er zowel in Beernem, Sint-Joris als in Oedelem een openbaar toilet.  De toiletten in Sint-Joris en Oedelem dreigen echter te verdwijnen.  Vanneste: “In Oedelem komt er naar aanleiding van de restauratie van het Schepenhuys een speciale brandtrap op de plaats waar nu het toilet is voorzien.  In Sint-Joris zal in het kader van het meerjarenplan de pastoriewoning met bijhorend openbaar toilet  waarschijnlijk verkocht worden.  In Oostveld tenslotte is  er momenteel  geen toilet.  Het is cruciaal dat er ook in de toekomst in iedere deelgemeente een openbaar toilet beschikbaar is.” 

 

Gratis app

 

Lode Vanneste deed nog twee andere voorstellen. Zo wil hij bij  alle  gemeentelijk gebouwen  zoals bijvoorbeeld het zwembad, de bib, de Kleine Beer en de sporthallen een duidelijk kenteken waardoor mensen zien dat er een sanitarie voorziening is.

Daarnaast vroeg hij aan het gemeentebestuur om partner te worden van HogeNood.  “ Dit Nederlandse bedrijf ontwikkelde een aantal jaar geleden een app die je naar het dichtstbijzijnde, openbare toilet loodst. De app is gratis te downloaden en toont alle beschikbare toiletten met daarbij de openingsuren, faciliteiten en de eventuele prijs.  Bij de toiletten wordt dan een sticker gehangen die verwijst naar de app”.

Overleg met kerkbestuur

Het Beernemse gemeentebestuur reageerde positief op de voorstellen van Vanneste. Schepen van Kerkfabrieken Jef Vansteenhuyse (N-VA) antwoordde dat er een iniatief komt om op een  een aantal nieuwe plaatsen een openbaar toilet  te voorzien en dat de kwestie op de agenda staat van het  komende overleg met het centrale bestuur.  Burgemeester Johan De Rycke (CD&V) gaf op zijn beurt door dat de problematiek zeker aandacht verdient en dat er een aantal ingrepen moeten gebeuren.  Het bestuur wil daarom na onderzoek een aantal concrete oplossingen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is