Lode Vanneste wil lokfiets inzetten in strijd tegen fietsdieven

Op 13 december 2021, over deze onderwerpen: Mobiliteit

In de eerste negen maanden van 2021 werden er in totaal 16 fietsen in Beernem gestolen. Dat is een stijging met 45 % in vergelijking met dezelfde periode in 2020. Vooral de omgeving van het station blijkt bijzonder gevoelig voor fietsdiefstallen. Dat blijkt uit cijfers die gemeenteraadslid Lode Vanneste (N-VA) opvroeg bij politiezone het Houtsche. Vanneste stelde daarom aan de politiezone voor om een lokfiets in te zetten in de strijd tegen fietsdieven.  “Een dergelijke fiets is voorzien van een traceersysteem. Als de tweewieler beweegt, krijgt de politiezone een sein tot ingrijpen.” Politiezone Het Houtsche liet echter weten dat de inzet van een lokfiets momenteel niet aan de orde is.

In de drie gemeenten van politiezone Het Houtsche werden in de eerste negen maanden van dit jaar 33 tweewielers gestolen. Het aantal diefstallen bleef in Zedelgem beperkt tot  zes. In Oostkamp en Beernem waren er respectievelijk 11 en 16 delicten. “In mijn gemeente waren er drie fietsdiefstallen in de Hubert d’Ydewallestraat en twee op het Stationsplein. Ook in de Bruggestraat, het Eiland, de Julien Creytensstraat en de Albrecht Rodenbachstraat werd er telkens een fiets ontvreemd”, weet Lode Vanneste. Het raadslid van N-VA Beernem stelde daarom voor op in de omgeving van het station een lokfiets in te zetten in de strijd tegen fietsdieven. “Dit systeem wordt al in verschillende andere politiezones gebruikt. Een lokfiets beschikt over een traceersysteem. Als de tweewieler beweegt, krijgt de politiezone een sein tot ingrijpen. Op die manier verhogen we de pakkans bij dieven.”

Gebruik van lokfiets enkel in uitzonderlijke omstandigheden

Ondanks het toegenomen aantal diefstallen gaat Het Houtsche niet in op de vraag van Lode Vanneste. Zo is volgens de politiezone een lokfiets een tijdelijk bijzonder opsporingsmiddel die enkel kan gebruikt worden in uitzonderlijke omstandigheden en indien alle preventieve middelen ingezet zijn en onvoldoende resultaat geven. Ook de goedkeuring van de parketmagistraat is vereist. Volgens de zone is het fenomeen voorlopig niet van die aard dat het onbeheersbaar is en is de inzet van een lokfiets momenteel niet aangewezen gezien het principe van finaliteit, subsidiariteit en proportionaliteit.

14 camera’s in vernieuwde stationsomgeving

Vanneste toont begrip voor de beslissing van de zone. Hij stelt bovendien hoop op de beloofde camera’s in de stationsomgeving “Dankzij de NMBS komen er straks veertien bewakingscamera’s in de omgeving van het vernieuwde station van Beernem. Op die manier schrikken we potentiële daders af. Bovendien verhoogt het de kans dat ze bij een eventuele diefstal ook effectief geïdentificeerd en bestraft worden”. Tenslotte roept Vanneste de Beernemnaars nogmaals op om zijn of haar fiets te registreren op de site van Bikebank. Dat deed hij eerder al op de gemeenteraad van 1 juli 2021.  “Iedereen kan voor 20 euro een label aankopen met bewijs van registratie op www.bikebank.be . Dit label kun je vergelijken met een nummerplaat van een wagen. Wie toch slachtoffer wordt van een fietsdiefstal, maakt zo later meer kans om z’n tweewieler terug te vinden”, besluit Vanneste.  

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is