De eindejaarslijstjes van N-VA Beernem: deel 6

Op 5 januari 2021, over deze onderwerpen: Activiteiten & partij

2020 was ook uw vertegenwoordigers van N-VA Beernem een bijzonder jaar. Onze voorzitter Wouter Decorte en gemeenteraadslid Lode Vanneste  blikken een laatste keer terug en kijken ook al vooruit naar 2021.  Zij beantwoorden elk vier vragen.

 

Wouter Decorte

1. Hoe blik jij terug op het bijzondere coronajaar 2020?

2020 was op het minst gezegd een vreemd jaar. Waar we in februari nog lachten om de hoofdknik, de elleboog of de 'Wuhan Shake' werd het in maart bittere ernst, met de stilstand van het maatschappelijke leven in de eerste lockdown. Een ongeziene Corona golf trok over ons land met supersnelle veranderingen in het persoonlijke, maatschappelijke en professionele leven. Ik ben er van overtuigd dat veel van de veranderingen blijvend zullen zijn en dat 2020 voor veel zaken een keerpunt zal blijken.

2. Wat was voor je het meest opvallende politieke feit van het voorbije jaar?

Op lokaal vlak : de pertinente onwil van de meerderheid om in te gaan op de constructieve voorstellen van de oppositie, samen met de totale ontsporing van het budgettaire beleid.  Op internationaal vlak : de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten, om ons toch nog eens te herinneren aan het belang van democratie, van een systeem van checks en balances en van de scheiding der machten.

3. Wat was jou het beste radio en/of tv-programma, toneelstuk, concert, boek, film, cd of optreden in 2020?

Ik wil me ook wel eens overgeven aan het Netlfix-bingen. Je pikt de serie op wanneer je wil: bij het begin, er middenin, of als de reeks al is afgelopen. Aanraders zijn Designated Survivor, Peaky Blinders, Superstore en het voor mij onovertroffen Brooklyn Nine Nine.

4. Wie wens je wat toe voor 2021?

Ik wens iedereen een normalisatie van het dagelijks leven toe, al ben ik er van overtuigd dat niet nog niet voor meteen zal zijn. We moeten de draad weer opnemen en de mensen en sectoren die het moeilijk hadden ondersteunen. Toch hoop ik dat er ook veranderingen zullen blijven. Meer aandacht voor het lokale en de mensen om je heen, maar ook telewerken of blij zijn met wat je hebt en niet ongelukkig zijn om wat je niet hebt, zijn maar een paar voorbeelden. 

 

Lode Vanneste:

1. Hoe blik jij terug op het bijzondere coronajaar 2020?

Door COVID-19 en de daaruit volgende lockdowns was 2020 verre van een gewoon jaar. Vooral het gebrek aan sociale contacten met familie en vrienden en het inperken van vrijheden hakte er bij mij stevig in. Verschrikkelijk ook om te zien hoe sommige vrienden en kennissen met een eigen zaak hun levenswerk in rook zien opgaan door dat verschrikkelijke virus… Op professioneel vlak had ik wel het geluk om eind 2019 te starten als parlementair medewerker van Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens, een job die ik enorm graag doe.

2.Wat was voor je het meest opvallende politieke feit van het voorbije jaar?

Op lokaal vlak is het voor velen ondertussen duidelijk dat de huidige meerderheidspartijen er een zootje van maken. De belastingen werden gevoelig verhoogd, de ambities op verschillende vlakken werden teruggeschroefd en een visie op lange termijn ontbreekt volledig.  Sommige leden van het schepencollege zijn misschien wel prominent aanwezig op sociale media maar lijken ondertussen wel vergeten dat ze verkozen zijn om beleid te voeren. Verder heeft de meerderheid het voortdurend over het belang van inspraak en participaptie. Platte marketing want alle voorstellen van de oppositiie worden steeds weggestemd. NIet omwille van de inhoud maar enkel omdat ze van de N-VA komen. De gelijkenissen op nationaal vlak zijn nog op meerdere vlakken frappant: ook daar zijn er meer belastingen voor wie weer werkt en onderneemt en is er een exploderend begrotingstekort die onze kinderen zullen mogen betalen.

3. Wat was jou het beste radio en/of tv-programma, toneelstuk, concert, boek, film, cd of optreden in 2020?

Net zoals zoveel Vlamingen heb ik de voorbije maanden enorm veel naar Netflix gekeken. La Casa de papel, Narcos, Vikings, Barbaren en in het bijzonder het machtige Peaky Blinders waren mijn favorieten. Op literair vlak heb ik enorm genoten van De Bourgondiërs van Bart Van Loo en van de biografie LVG over de onvolprezen Nederlandse voetbaltrainer Louis Van Gaal. De albums Glue (Boston Mannor), joni (Heisa), Ohms (Deftones), Lust for Blood (Rhea) en het volledige repertoire van Foxing, John Frusciante en Frank Turner waren dan weer mijn topnummers op Spotify.

4. Wie wens je wat toe voor 2021?

Ik wens ieder een gezond jaar toe waarbij we snel weer genieten van onze herwonnen vrijheid. Hopelijk kunnen we snel weer op bezoek bij vrienden en familie, op café of restaurant gaan, zowel actief als passief sporten, optredens en muziekfestivals bijwonen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is