Beernem weigert N-VA-voorstel om stageplaatsen te voorzien voor werkzoekenden

Op 27 januari 2023, over deze onderwerpen: Welzijn – OCMW

Op de gemeenteraad van 26 januari 2023 stelde de N-VA voor om in Beernem om minstens drie leerwerkplekken ter beschikking te stellen voor langdurig werklozen die gemeenschapsdienst uitvoeren. Meerderheidspartijen CD&V, Groen en Vooruit stemden het voorstel van de oppositiepartij weg. “Een gemiste kans voor de 66 mensen die al meer dan twee jaar werkloos zijn. En ook wel vreemd dat CD&V Beernem zo een voorstel van haar eigen minister wegstemt. Het was namelijk Hilde Crevits die eind 2021 een conceptnota lanceerde rond ‘verplichte gemeenschapsdienst’ voor langdurig werklozen. Op die manier willen Crevits en de Vlaamse Regering er voor zorgen dat zij  opnieuw sociale vaardigheden en arbeidscompetenties opdoen. De gemeenschapsdienst kan zo een opstap zijn richting een job op de gewone arbeidsmarkt”, reageert gemeenteraadslid Lode Vanneste (N-VA).

Wie meer dan 2 jaar zonder job zit, kan vanaf 1 januari 2023 verplicht worden om laagdrempelige en kleinschalige taken uit te voeren bij lokale besturen, vzw’s en scholen. “De gemeenschapsdienst blijft wel beperkt. De prestaties bedragen minstens 32 uur per maand of 2 halve dagen per week en maximaal 64 uur per maand en dit gedurende maximaal 6 maand. Tijdens de gemeenschapsdienst wordt gewerkt aan de generieke competenties en wordt een arbeidsritme opgebouwd. Tevens kan de betrokkene via de verplichte gemeenschapsdienst de werkbereidheid aantonen. Als de werkzoekende deze actie in het traject naar werk weigert, kan men immers gesanctioneerd worden”, verduidelijkt gemeenteraadslid Lode Vanneste (N-VA)

Activerende werkstage

Het is de VDAB die het concept van gemeenschapsdienst nu heeft uitgewerkt als een activerende werkstage. “Het rekent daarbij op steden en gemeenten om een aantal leerwerkplekken of stageplaatsen te voorzien. Met de N-VA stelden wij voor om ook in Beernem een aantal stageplaatsen te voorzien.  De gemeente heeft daarbij de keuze om  3, 6, 18 of 39 werkplekken in te richten. De subsidies variëren daarbij van minimum 7.396,84 euro tot maximum 96.158,96 euro”, vertelt Vanneste. De meerderheidspartijen stemden het voorstel echter weg. “Dit is bijzonder jammer voor de 66 inwoners in onze gemeente die al meer dan twee jaar werkloos zijn. Deze gemeenschapsdienst had voor hen een opstap kunnen zijn naar een job op de arbeidsmarkt”, besluit Vanneste.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is