Beernem verkoopt openbare verlichting aan Fluvius ondanks rammelende overeenkomst!

Op 3 december 2019, over deze onderwerpen: Financiën & Begroting, Openbare werken

Op de gemeenteraad van 14 november 2019 beslisten meerderheidspartijen CD&V, Groen en S.PA om de gemeentelijke openbare verlichting te verkopen aan Fluvius. De Belgische netbeheerder van elektriciteit zal tegen 2030 alle openbare verlichting in Beernem vervangen in LED. Deze beslissing lijkt  op het eerste zich logisch maar is het jammer genoeg niet.  Op korte termijn krijgt Beernem een vergoeding van Fluvius . Op lange termijn dreigt de Beernemnaar een pak meer te moeten terugbetalen. Bovendien is onze gemeente haar openbare verlichtingsnet definitief kwijt. N-VA Beernem keurde het voorstel daarom niet goed en vroeg aan de meerderheid een duidelijk actieplan voor de openbare verlichting met een duidelijke visie op vlak van investeringen.

 

Cijfers spreken elkaar tegen

In de vorige legislatuur was Jef Vansteenhuyse (N-VA) schepen van Financiën.  Hij bestudeerde het volledige dossier en merkte op hoe verschillende gegevens elkaar tegenspreken.  Vansteenhuyse: “ De overeenkomst met Fluvius hangt met haken en ogen aan elkaar. Verschillende cijfers zijn tegenstrijdig en het rekenplaatje klopt niet.  De verwachte opbrengst voor de gemeente kan nooit behaald worden. Op financieel vlak doet Beernem een sprong in het duister.  Het valt te vrezen dat de kosten veel duurder zullen uitvallen. Op de gemeenteraad konden CD&V, S.PA en Groen geen enkele uitleg geven over de foutieve voorstelling van gegevens. Het lijkt er dus op dat de vooropgestelde snelle uitbetaling in cash de meerderheidspartijen heeft verblind”.

 

Beernem kan zelf niks meer beslissen

Concreet wil Fluvius alle verlichtingspalen en armaturen in Beernem vervangen.  Ook palen die nog een levensduur hebben van 20 jaar of meer zullen vervangen worden. Vansteenhuyse: “ De meerderheidspartijen waren op de gemeenteraad zo eerlijk toe te geven dat dit eigenlijk niet nodig is. Ze vergaten daarbij wel te zeggen dat ze alle macht aan Fluvius hebben afgestaan en dat ze zelf niks meer kunnen beslissen. Verder is het ook zo dat Beernem voor de concrete uitvoering afhankelijk is van de werkzaamheden in andere gemeentes.  Bovendien is het logistiek en technisch niet haalbaar om in elke deelnemende gemeente alle verlichting te vervangen tegen 2030. In de vooropgestelde besparingen wordt daar wel van uitgegaan. In de praktijk zullen die besparingen dus niet gerealiseerd worden. Ook het belastingsvoordeel waar Beernem op rekent, valt daardoor een pak kleiner uit”.

 

Huidige verkoop is gewoon niet goed

Fractieleider Gijs Degrande (N-VA) stelt dat de stap naar LED-verlichting een doelstelling is waar de N-VA resoluut achter staat.  Degrande: “ In de vorige legislatuur zijn we gestart met de opmaak van een duidelijk verlichtinsplan. We stapten van Engie over naar het  het Vlaams Energiebedrijf en zorgden voor een stevige besparing. Tenslotte keurden we ook het het Burgemeestersconvenant goed en engageerden ons op vlak van energie-efficiëntie en CO2-besparing”. Volgens Degrande moeten we  samenwerken met Fluvius maar is de huidige verkoop gewoon niet goed. “ De kosten zullen op termijn aanzienlijk oplopen en we geven als gemeente de controle over het lichtpark uit handen. We zijn onze openbare verlichting kwijt en kunnen als gemeente niet meer zelf beslissen welke aanpassingen wanneer moeten gebeuren. Bovendien rammelt de overeenkomst aan alle kanten”.

 

N-VA wil helder lichtactieplan

N-VA pleit daarentegen voor een onderbouwde omschakeling naar een duurzame en efficiënte openbare verlichting.  Gijs Degrande: “ De cijfers en de afspraken moeten helder en duidelijk zijn. We vragen een lichtactieplan met een duidelijke investeringsvisie. Tot slot kijken we ook uit naar de lang beloofde evaluatie van het doven van de lichten. Zo kunnen we slimme bijsturingen doen die het veiligheidsgevoel en de verkeersveiligheid versterken. Het verlichtingsnet uit handen geven is alvast een stap in de verkeerde richting.”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is