Beernem brengt middeleeuwse veldslag digitaal tot leven via FAAM

Op 30 april 2025, over deze onderwerpen: Cultuur, Erfgoed
Beernem brengt middeleeuwse veldslag digitaal tot leven via FAAM

De gemeenteraad keurde op donderdag 24 april 2025 het voorstel goed van N-VA-fractieleider Gijs Degrande om de Slag om het Beverhoutsveld digitaal toegankelijk te maken via FAAM, het virtuele museum van Vlaanderen. “Het project wil deze sleutelslag uit de Vlaamse geschiedenis opnieuw tot leven brengen met behulp van augmented reality, storytelling en educatieve toepassingen. Op die manier zet Beernem een belangrijke stap in digitale erfgoedbeleving”, verduidelijkt Gijs Degrande.

“Met dit project zetten we in op innovatieve erfgoedbeleving die zowel lokaal als Vlaams betekenisvol is,” zegt initiatiefnemer en Vlaams parlementslid Gijs Degrande. “De Slag om het Beverhoutsveld willen we opnieuw zichtbaar maken voor een breed publiek, en dat doen we via een modern en laagdrempelig digitaal platform.”

Virtuele reconstructie veldslag via QR-code

Concreet zullen bezoekers via een QR-code aan het herdenkingsmonument in Oedelem toegang krijgen tot een virtuele reconstructie van de veldslag. Dat zal gebeuren via animaties, historische uitleg en augmented reality-beelden die de gebeurtenissen van 1382 op een visueel aantrekkelijke manier tot leven brengen. De digitale content zal worden ontwikkeld in samenwerking met FAAM en lokale erfgoedpartners.

Gedenkmonument aan opfrissing toe

De Slag om het Beverhoutsveld, die plaatsvond op 3 mei 1382, was een kantelmoment in de Vlaamse stedenstrijd. Gentse opstandelingen onder leiding van Filips van Artevelde namen het toen op tegen graaf Lodewijk II van Male. De veldslag heeft tot op vandaag een belangrijke historische waarde voor de regio. In 1992 werd langs de Beekstraat een gedenkmonument opgericht op initiatief van Heemkring Bos en Beverveld. “Intussen is het monument aan opfrissing toe,” aldus Degrande. “De gemeenteraad zal later bekijken hoe we het gedenkteken kunnen renoveren of eventueel vervangen, met respect voor de historische context”. Het project bevindt zich nu in een verkennende fase, waarin de gemeente samen met FAAM, de Heemkring en betrokken gemeentelijke diensten bekijkt hoe de samenwerking concreet vorm kan krijgen en welke toepassingen technisch mogelijk zijn.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is