17 voorstellen om de Beernemnaar zo goed mogelijk door de Corona-crisis te loodsen

Op 20 maart 2020, over deze onderwerpen: Welzijn – OCMW

Op zondag 15 maart 2020 lanceerde N-VA Beernem tien concrete voorstellen om de Beernemnaars zo goed mogelijk door de Coronoa-crisis te helpen. De voorbije dagen veranderde de situatie snel en werden de  maatregelen om het CORONA-virus aan te pakken een pak strenger. Enkel supermarkten, voedingswinkels, apotheken en krantenwinkels zijn nog open.  Inwoners geraken bovendien steeds meer geïsoleerd van hun omgeving.  N-VA Beernem verfijnde en breidde de tien originele voorstellen uit tot een pakket van 17 maatregelen.

 

“Vorig weekend werkten we met N-VA Beernem tien concrete maatregelen uit om Beernemnaars te ondersteunen die getroffen zijn door Covid-19.  Onze voorstellen gaven we door aan meerderheidspartijen CD&V, Groen en Sp.a. We hopen dat zij hier snel werk van maken,” aldus fractieleider Gijs Degrande. 

 

Strengere maatregelen

“Afgelopen woensdag zijn de federale en Vlaamse maatregelen om het virus aan te pakken een stuk verstrengd. Daarom hebben we onze tien originele voorstellen verder uitgewerkt en verfijnd,” aldus Degrande. “Bovendien werkten we een zeven nieuwe ideeën uit. We pleiten er voor om iedere zaak die gedwongen moet sluiten, een gemeentelijke hinderpremie te geven van 1000 euro. De gemeentelijke cadeaubon willen we omvormen tot een zogeheten Beernembon. Met die bon kun je nu al producten of diensten kopen bij je favoriete handelaar die je dan na de crisis kan gebruiken.  Mensen die geen boeken meer hebben, kunnen online een pakket bestellen bij de bibliotheek.  Tevens pleiten we voor een campagne #beernemhelpt.  Mensen die hulp nodig hebben, krijgen zo een vrijwilliger toegewezen. Tenslotte krijgt zorgpersoneel een attest waarmee ze voorrang krijgen in de supermarkt.”

 

17 voorstellen

“We sturen onze herwerkte en nieuwe voorstellen opnieuw naar de meerderheidspartijen in Beernem. Hopelijk werken ze onze voorstellen zo veel mogelijk uit en pakken we samen het Corona-virus aan,” besluit Gijs Degrande.

 

Dit zijn de zeventien voorstellen van N-VA Beernem:

 

  1. N-VA Beernem wil 1000 euro extra voor alle ondernemingen in onze gemeente  die gedwongen moeten sluiten.  Vlaanderen voorziet al een hinderpremie van 4000 euro. De N-VA wil dat de gemeente Beernem dat bedrag aanvult met 1000 euro.
  2. Iedere Beernemnaar krijgt van de gemeente  een horecabon van 5 euro die kan gebruikt worden bij Beernemse horecazaken van zodra de crisis voorbij is.
  3. De bestaande Beernemse cadeaubon passen we tijdelijk aan en vormen we om tot een Beernembon.  Met de Beernembon koop je nu al producten of diensten bij je lokale handelaar voor na de crisis.
  4. In onze woonzorgcentra wordt een ‘babbelbox’ voorzien  zodat bewoners via skype contact kunnen hebben met hun familie. Er wordt technische ondersteuning voorzien in de vorm van extra computers, begeleiding en grote schermen.
  5. We installeren een babbellijn voor mensen die even een praatje willen slaan of nood hebben aan een gesprek in tijden van sociaal isolement en negatief nieuws. Gewoon even iemand horen. Een babbellijn is uitdrukkelijk geen infolijn maar een telefoonlijn bemand door vrijwilligers die een luisterend oor bieden.
  6. De gemeentelijke dienstverlening in Beernem is momenteel noodgedwongen tot een minimum beperkt.  Voor een aantal medewerkers komt hierdoor tijd en ruimte vrij. Deze medewerkers schakelen we in een belronde in. Zij bellen alle tachtigplussers in onze gemeente op. Hebben zij een hulp- of zorgvraag, dan wordt zo snel mogelijk gezorgd voor een oplossing.
  7. De bibliotheek zorgt voor voorleesmomenten via skype en sociale media. De focus gaat daarbij naar de allerkleinsten maar ook naar de oudere dorpsgenoten.
  8. Mensen die zonder boeken of dvd’s dreigen te vallen, kunnen via collect & go een pakketje boeken aanvragen aan de bib. Zij bekijken online de catalogus en geven dan de gewenste boeken door aan de bib.  De personeelsleden van de bibliotheek maken het pakketje klaar en leggen alles op een afgesproken tijdstip klaar aan de hoofdingang  van de bibliotheek.
  9. Verschillende horecazaken schakelen noodgedwongen over van klassieke bediening naar afhaal- en/of thuisbezorging. Op de website van de gemeente Beernem geven we een actueel overzicht van restaurants, snackbars en andere handelszaken die een alternatieve service aanbieden. Daarnaast voeren we promotie voor deze zaken via Visit Beernem.
  10. Ook alle niet-essentiële winkels zijn ondertussen gedwongen gesloten. Sommige winkels beschikken over een webshop. We zetten een lijst van die winkels op de gemeentelijke website en houden die continue up-to-date.
  11. De sportdienst zorgt in samenwerking met de fitnessclub en de verschillende sportverenigingen voor een online-pakket met sportlessen, workshops en gezondheidstips.
  12. De gemeente vangt  de annuleringskosten op voor jeugdverenigingen die een weekend of kamp hebben moeten afzeggen.
  13. Verenigingen die omwille van de coronacrisis een evenement hebben moeten annuleren in een van de Beernemse gemeenschapscentra krijgen kosteloos een nieuwe datum.
  14. De gemeente start de campagne #beernemhelpt.  Via deze campagne kunnen mensen doorgeven dat ze op zoek zijn naar iemand die hen helpt. Wie mensen in nood wil helpen, kan zich kandidaat stellen als vrijwilliger.  Iedereen die hulp nodig heeft, krijgt zo een vrijwilliger toegewezen.
  15. Boodschappen doen of een kaartje of tekening sturen naar mensen die in afzondering zitten, zijn kleine maar belangrijke initiatieven die we heel hard aanmoedigen.
  16. We geven zorgpersoneel zoals huisartsen, (thuis)verplegers en zorgkundigen een attest waarmee ze in supermarkten voorrang krijgen. Zo houden ze hun boodschappentijd beperkt in tijden dat ze lange uren kloppen.
  17.  Een boodschappendienst zorgt dat de meest kwetsbaren niet naar de winkel of apotheek moeten. Zij kunnen op een centraal telefoonnummer terecht waar de hulpvragen worden verzameld. De boodschappendienst wordt bemand door vrijwilligers die zorgen voor de thuislevering van levensnoodzakelijke middelen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is