Programma 2024

De N-VA is een echte gemeenschapspartij. Wij geloven in het versterken van het sociale weefsel van onze gemeente. Onze waarden draaien om de balans tussen vrijheid en verantwoordelijkheid, zorg voor elkaar, voor onze omgeving, en solidariteit, ook met de generaties
die na ons komen. We zijn fier op onze gemeenschap en zetten ons in om deze trots te behouden en te versterken.

Ons beleid richt zich op de kerntaken van het gemeentebestuur: een goed onderhouden openbaar domein, duurzame en efficiënte gemeentelijke gebouwen, en een bestuur dat werkt in dienst van haar burgers. Sociaal betekent voor ons verantwoordelijk en rechtvaardig. We zetten de middelen prioritair in op zij die het echt nodig hebben en laten niemand achter. Wij willen een stroomstoot geven op diverse domeinen om verandering en verbetering te realiseren. We zijn ons bewust van de beperkte middelen die beschikbaar zijn. Daarom maken we de juiste keuzes en stellen we realistische doelen. Beernem moet dringend nadenken over hoe de gemeente er in de toekomst kan en moet uitzien. We denken en handelen op lange termijn.

In ons programma presenteren we 26 concrete voorstellen die ambitieus maar haalbaar zijn. Onze boodschap blijft consistent, zowel voor als na de verkiezingen. Met deze visie en deze plannen willen wij samen met u bouwen aan een sterkere, veiligere en duurzamere toekomst voor onze gemeente. Samen thuis in Beernem.

Onze centen op orde

Onze centen op orde

Een gezonde begroting is noodzakelijk om toekomstige uitdagingen aan te kunnen. Daarom brengen we de gemeentelijke schuld terug onder controle en springen we verantwoord om gemeenschapsgeld. Met N-VA hoeft u zich geen zorgen te maken over een belastingverhoging, integendeel, we streven juist naar een belastingverlaging tegen het eind van de bestuursperiode. Onze investeringen zijn doordacht en efficiënt en vertrekken altijd binnen een lange termijnvisie.

Voluit investeren in voet- en fietspaden en woonstraten

Voluit investeren in voet- en fietspaden en woonstraten

We realiseren een inhaalbeweging voor de vernieuwing van voetpaden, fietspaden en woonstraten. Geen besparingen meer op onderhoud: we investeren opnieuw voluit in het onderhoud van onze woonstraten. Met N-VA vernieuwen we daarnaast 15 km aan veilige fietspaden. We pakken slechte wegen aan en voorkomen dat goede wegen snel verslechteren. Ons wegenrenovatieplan brengt de noden in kaart, budgetteert en voert stapsgewijs uit. Onze dorpskernen worden weer aantrekkelijk door onder meer de verfraaiing van de invalswegen en de vernieuwing van het gemeenteplein in Beernem en de Oedelemse markt.

Veilig en vlot Beernem

Veilig en vlot Beernem

Verkeersveiligheid is voor de N-VA een absolute prioriteit. We verbeteren de veiligheid rond scholen en op de routes ernaartoe. Daartoe verbeteren we het netwerk van fietsen voetpaden. Oversteekplaatsen voor voetgangers worden geoptimaliseerd en we zetten de straatverlichting opnieuw aan op risicovolle plaatsen om de zichtbaarheid te vergroten en ongevallen te voorkomen. Ons mobiliteitsbeleid is evenwichtig, met aandacht voor fietsers en voetgangers, maar ook voor de auto. In een uitgestrekte gemeente als Beernem zijn verplaatsingen met de wagen geen luxe. Parkeeroplossingen bij Drogenbrood, beperkingen voor zwaar doorgaand verkeer, en een extra ontsluiting van de E40 maken deel uit van ons plan.

De bereikbaarheid via openbaar vervoer moet beter, en we streven naar een maximale afstemming van het bus- en treinaanbod, zeker tijdens de schooluren. We ijveren voor een treinverbinding om het half uur. We zetten in op het moderniseren van infrastructuur voor elektrische voertuigen door meer laadpalen te installeren en betrekken de inwoners actief bij het ontwikkelen van verkeersplannen en luisteren naar hun suggesties en zorgen. Autodelen wordt aangemoedigd

Duurzame gemeentelijke gebouwen

Duurzame gemeentelijke gebouwen

We voeren een ambitieus - actieplan uit om onze verouderde gemeentelijke gebouwen te renoveren en energiezuinig te maken. Onze prioriteit is een inhaalbeweging voor de meest dringende noden. Het Bargegebouw, de site Kleuterweelde, de BKO in de
Beukendreef en sporthal Den Akker krijgen een totaalrenovatie en maken we klaar voor de komende 30 jaar. Deze renovaties omvatten zowel structurele verbeteringen als energie-efficiënte aanpassingen.
Tegelijkertijd ontwikkelen we een langetermijnvisie waarbij we de noden en staat van onze gebouwen integreren in een gestructureerde meerjarenplanning. Dit zorgt voor een gefaseerde en efficiënte aanpak. Met een duidelijk en realistisch draaiboek vernieuwen we systematisch de gemeentelijke gebouwen. Onze focus ligt op duurzame verbeteringen en grondige renovaties, waaronder de installatie van zonnepanelen op de daken van onze gebouwen. Zo realiseren we aanzienlijke energiebesparingen en lagere werkingskosten.

Net, groen en aantrekkelijk

Onze dorpskernen willen we aantrekkelijker maken, zodat het een fijne en leefbare plek is om te wonen, aangenaam om te bezoeken en prettig om te vertoeven. We richten ons op het goed onderhouden van groenvoorzieningen en openbare ruimte in woonwijken en dorpscentra. Die willen we groen, fleurig en net houden. We zorgen voor de nodige planten en bomen langs straten en pleinen om de luchtkwaliteit te verbeteren en schaduw te bieden. We zetten sterk in op een programma voor groenonderhoud dat focust op het bijhouden van bestaande gras- en groenzones en het snoeien van bomen en struiken.

De N-VA gaat voorop in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten. We pleiten voor een meer systematische toepassing van gemeenschapsdienst voor vervuilers, het doorrekenen van opruimkosten, de aankoop van nieuwe anonieme camera’s, een verhoging van de maximale GAS-boete voor sluikstorters tot 500 euro en tekenen in op het Vlaams handhavingsproject voor controles in de stationsomgeving. Onze toegangswegen en dorpscentra zijn het visitekaartje van onze gemeente. Daarom zetten we in op de verfraaiing van belangrijke invalswegen zoals de Wingenesteenweg, Bruggestraat, Hubert d’ Ydewallestraat, de verschillende rotondes en de Sint-Jorisstraat. Door deze toegangswegen aantrekkelijk en goed onderhouden te maken, zorgen we voor een positieve eerste indruk voor bezoekers en een prettige omgeving voor onze inwoners.

Beleidsplan ruimte en Bouwcode voor Beernem

We ontwikkelen een heldere ruimtelijke visie die de basis vormt voor een evenwichtige verdeling van ruimte in onze gemeente. Hierbij krijgt landbouw, ondernemerschap en wonen de juiste plek, zodat elke functie zijn eigen ruimte vindt. Onze visie bepaalt hoe we omgaan met woonuitbreidingsgebieden, appartementen en mobiliteit. Hierdoor zorgen we ervoor dat nieuwe woonwijken, lokale economie en landbouwgronden op een duurzame en evenwichtige manier worden ontwikkeld. Daarnaast stellen we een bouwcode op die rekening houdt met toegankelijkheid, groen, erfgoed en leefbaarheid. Deze code zorgt ervoor dat nieuwe projecten passen binnen ons ruimtelijke beleid, open ruimte behouden blijft en gebouwen voldoen aan de actuele woonbehoeften. We zorgen voor een harmonieuze integratie van nieuwe ontwikkelingenin het bestaande landschap.

Met onze bouwcode bieden we rechtszekerheid en duidelijkheid aan inwoners, landbouwers, ontwikkelaars en ondernemers. We stellen duidelijke richtlijnen en vereenvoudigde regels vast, zodat iedereen weet waar hij aan toe is en projecten transparant worden beoordeeld. Deze bouwcode vervangt de verouderde verkavelingsvoorschriften, die niet meer gevolgd worden, en biedt daarmee een duidelijke, uitvoerbare en samenhangende richtlijn voor alle toekomstige ontwikkelingen. Onze aanpak garandeert een goed georganiseerde, toekomstbestendige ruimtelijke ontwikkeling. We leggen de basis voor een evenwichtige groei die respect toont voor ons erfgoed, groene ruimten en woonbehoeften. Met deze integrale bouwcode en ruimtelijke visie zetten we de stappen naar een dynamische, leefbare en duurzame toekomst voor onze gemeente.

Ruimte om te ondernemen

Ruimte om te ondernemen

We zorgen voor een ondernemingsvriendelijk klimaat voor alle zelfstandigen en ondernemers. Daartoe herwaarderen we lokale economie tot een volwaardige dienst die ondernemers ontzorgt en we verhogen de middelen om echt verschil te maken voor ondernemers. Dit zorgt voor de nodige ondersteuning en middelen om hun plannen te realiseren. We activeren alle beschikbare zoekzones in één beweging om ondernemerschap in onze gemeente te stimuleren. Een effectief bedrijventerreinenmanagement met focus opparkeren, inbraakbeveiliging en vlotte mobiliteit, zorgt dat onze ondernemers zich in een veilige en toegankelijke omgeving kunnen ontwikkelen.
Een nieuw commercieel strategisch plan ondersteunt winkels,- en handelszaken en voorziet hen van de instrumenten en strategieën die nodig zijn voor succes. We hebben daarbij ook oog voor onze horeca- en logiesuitbaters en bouwen onze toeristische troeven tot sterke verhaallijnen uit.Een beperkte regeldruk zorgt voor kortere doorlooptijden voor vergunningen en we realiseren een efficiënte en toegankelijke dienstverlening. Aandacht voor mobiliteit en andere relevante factoren worden hierin meegenomen, zodat ondernemers vlot kunnen opereren. We ondersteunen lokale ondernemingen en bedrijven met het bekendmaken van vacatures aan de hand van een vlot en breed toegankelijk platform en de organisatie van een regionale jobbeurs. Zo stimuleren we werk in eigen gemeente.

Energietransitie

Steeds meer inwoners rijden met een elektrische wagen of verwarmen hun woning elektrisch met een warmtepomp. En ook ondernemingen en landbouwbedrijven zorgen voor meer eigen energieproductie en hebben nood aan een grotere capaciteit. We zorgen voor een robuust kader om die elektrificatie van voertuigen en verwarming op te vangen, zodat onze gemeente klaar is voor de toekomst. Dit is cruciaal voorondernemers, landbouwers en bedrijven. Daarom versterken we onze netwerken om hogere belastingen aan te kunnen, met een gerichte aanpak op wijkniveau. Dit zorgt ervoor dat de infrastructuur klaar is voor de toenemende vraag naar elektriciteit.
Daarnaast zetten we in op nieuwe technologieën die instabiliteit en overbelasting van de netten voorkomen. Dat doen we door samen te werken met toonaangevende spelers uit onze gemeente. Samen zorgen we voor een stabiele en efficiënte energiedistributie Een gefaseerde installatie van elektrische laadpalen in de hele gemeente maakt het eenvoudiger voor iedereen om over te stappen op elektrische voertuigen. We starten op het bedrijventerrein, de dorpskernen en mobiliteitsknooppunten. We zorgen voor een fibernetwerk dat zorgt voor een snelle en betrouwbare internetverbinding, essentieel voor moderne bedrijven en technologieën.

Digitaal mee

We lanceren een nieuwe, gebruiksvriendelijke website met een uitgebreid digitaal loket en een modern reservatiesysteem voor gemeentelijke infrastructuur en diensten. Dit stelt inwoners in staat om eenvoudig en snel hun zaken online te regelen, zonder onnodige administratieve rompslomp. We streven naar maximale administratieve vereenvoudiging en kortere doorlooptijden bij meldingen, aanvragen en vergunningen door een sterkere focus op digitalisering. Zo verbeteren we niet alleen de interne processen maar ook onze dienstverlening. Met het platform ‘Maakmijnstraat’ geven we burgers de mogelijkheid om problemen in het openbaar domein digitaal te melden aan de gemeente. Andere bewoners kunnen online controleren of een probleem al gemeld is, wat hen gerust kan stellen, en de melder wordt op de hoogte gehouden van de opvolging.

Data-veiligheid en gegevensbescherming staan bij ons hoog in het vaandel. We zorgen ervoor dat alle digitale diensten voldoen aan de hoogste normen van beveiliging en privacy. Daarnaast introduceren we digitale borden in de gemeente waarop ook ondernemers,verenigingen en evenementen hun berichten kunnen plaatsen. Hiermee stimuleren we lokale initiatieven en bevorderen we de communicatie binnen de gemeensch

Voor een groene en duurzame toekomst

Voor een groene en duurzame toekomst

We zetten ons in voor een groene en duurzame toekomst met concrete maatregelen op het gebied van waterbeheersing, landbouw en natuurontwikkeling. Dit bevordert de leefbaarheid en ondersteunt de landbouwsector, terwijl we onze natuurlijke omgeving beschermen en versterken. We onderhouden en herstellen de waterlopen in onze gemeente. Dit helpt om water vast te houden tijdens droogte en wateroverlast te beperken bij hevige regenval.

Op strategische plaatsen in Beernem voorzien we extra buffercapaciteit en zorgen we voor vertraagde afvoer van regenwater. Dit doen we door eenvoudige ingrepen zoals het plaatsen van extra stuwen op beken, het verbreden van grachten en het aanleggen van infiltratiekommen en overstromingsvelden. Zo beschermen we kwetsbare gebieden stroomafwaarts tegen wateroverlast.
Specifiek pakken we de waterproblemen in het centrum van Beernem aan door extra buffercapaciteit te creëren stroomopwaarts van de Zoetebeek en de Govaertsbeek. We breiden ook de buffercapaciteit ten noorden van de Knesselarestraat uit en zorgen voor goede waterbeheersing in de Poelagiebeek. Daarnaast bufferen we regenwater dat op de daken van gemeentelijke gebouwen valt. Dit water gebruiken we voor de technische en groendienst van de gemeente, en voor de beregening van gemeentelijke planten, bomen en sportvelden.

Op specifieke locaties zoals het HMMG-plein en het gemeenteplein voeren we onthardingsprojecten uit. Dit creëert meer groene en doorlatende oppervlakken, wat de leefomgeving verbetert en wateroverlast vermindert.
We verbeteren en onderhouden landbouwwegen en creëren voldoende waterdoorlatende uitwijkstroken. Dit zorgt voor betere toegang en duurzaamheid van de wegen, wat essentieel is voor de landbouwgemeenschap. Daarnaast ontwikkelen we concrete voorstellen voor natuurontwikkeling die hand in hand gaat met landbouw. Door de natuur te versterken, ondersteunen we een gezonde en productieve landbouwsector. We planten één extra boom per inwoner en creëren schaduwbomen en houtkanten. Dit draagt bij aan een groener en aangenamer leefklimaat, biedt schaduw en bevordert de biodiversiteit. Door samenwerking en dialoog bevorderen we de netwerking op het gebied van groen, landbouw en natuur. Door kennis te delen en samen te werken, vergroten we onze effectiviteit en impact.

Inclusief en betaalbaar zwemmen

Inclusief en betaalbaar zwemmen

Als goede huisvader zorgen we voor ons zwembad en brengen we de kosten voor beheer en uitbating onder controle. Dit betekent dat we verantwoord omgaan metmiddelen en streven naar kostenefficiëntie. We brengen het beheer en de kosten voor de uitbating van ons zwembad onder controle door de oprichting van een intercommunale zwemwaterorganisatie. Verschillende buurgemeenten moeten investeren in nieuw zwemwater. Door een intergemeentelijke aanpak (bv afstemming infrastructuur, een gezamenlijke pool van redders, gedeelde onderhoudscontracten enz.) zorgen we voor efficiëntie en samenwerking en kunnen we de kosten drukken

Vandaag zijn er geen aangepaste tickets voor kinderen, senioren en mindervaliden. Dat moet voor de N-VA anders. Daarnaast introduceren we een familiepas en abonnementen voor drie, zes of twaalf maanden. Dit maakt het zwembad toegankelijker en betaalbaarder voor iedereen. We voorzien ook een aangepaste doucheruimte voor rolstoelgebruikers in het nieuwe zwembad in Beernem. Zo geven we mensen met een beperking het nodige comfort en privacy. Tegelijk vragen we om grijpbeugels te plaatsen in de grote kleedkamers, zodat iedereen zich veilig en comfortabel kan omkleden. Ook zwemmen in open water blijven we faciliteren.

Met deze aanpak waarborgen we een duurzaam, betaalbaar en toegankelijk zwembad voor alle inwoners.

Beernem in beweging

De N-VA wil elke Beernemaar van jong tot oud, van beginneling tot senior, van recreant tot fervente sporter nog meer aanzetten tot sporten. Elke Beernemnaar moet in de eigen gemeente kwaliteitsvol en betaalbaar sporten en bewegen. Zo zetten we in op het ondersteunen van onze lokale sportverenigingen en het onderhoud van ons sportinfrastructuur. We investeren in kunstgras voor het sportcomplex Drogenbrood enbreiden de site Den Akker uit met een basketbalveld voor 3X3-basket.
We zetten in op het openstellen van school(sport)infrastructuur en we gaan op zoek naar ongebruikte of onbenutte bouwen die een sportieve invulling kunnen krijgen. Daarbij gaan we in gesprek met Sporthal De Zande om de sporthal, de klimmuur en de squashzalen voor de Beernemnaars open te stellen. Daarnaast creëren we een kader voor de ondersteuning van wielerploegen en de organisatie van wielerevenementen. Daarnaast blijft Beernem ook na 2027 Dorp van deRonde in de jaren waarop deze wielerwedstrijd in Brugge start.

Een belangrijk onderdeel van ons sportbeleid is inclusiviteit. Zo organiseren we een jaarlijkse inclusieve sportdag, waar atleten met een verstandelijke beperking een fantastische dag beleven in en rond Drogenbrood. Ook de jonggepensioneerden en senioren laten we niet achter. In samenwerking met IGOS organiseren we tweejaarlijks de Sporteldag in Drogenbrood. Omdat elk kind aanleg heeft voor een bepaalde sport, organiseren we jaarlijks in elke school Sportkompas. Via deze tool van Sport Vlaanderen leiden we de Beernemse lage schoolkinderen naar de hen voor hen geschikte sport op basis van talent en interesse.

Nieuw jeugdhuis en groepsaankoop jeugdlokalen

In samenspraak met de jeugd realiseren we een nieuw jeugdhuis, mogelijk op de site van het oude zwembad en OC. We staan ook open voor alternatieve locaties die door onze jongeren worden voorgedragen. Dit brede jeugdhuis zal ruimte bieden voor de jeugdhuiswerking, evenementen maar ook tienerwerking en afterschool-activiteiten, waardoor jongeren een plek hebben om samen te komen en zich te ontwikkelen.


We hervatten de vernieuwing van jeugdlokalen en kiezen daarbij voor een grote, duurzame groepsaankoop van modulaire jeugdlokalen voor diverse jeugdverenigingen voor hun verschillende locaties. Dit biedt moderne, flexibele en aanpasbare ruimtes die voldoen aan de behoeften van de jongeren. De modulaire aanpak maakt een snelle bouw en groepsaanpak mogelijk en drukt meteen ook de bouwkosten. Zo zorgen we voor een oplossing voor de versleten gebouwen van Oranje en de Stekkertjes. Bij Chiro Sint-Joris vervangen we de oude gebouwen eveneens door nieuwe en de oude jeugdlokalen van KLJ Oedelem en KLJ Beernem krijgen een totale make-over met eigentijdse voorzieningen.

Een zilveren toekomst

We zetten ons in voor een gemeenschap waarin senioren worden gewaardeerd en actief kunnen deelnemen aan het sociale leven, door hen te ondersteunen met toegankelijke voorzieningen en initiatieven die hun welzijn en betrokkenheid bevorderen. Daarom willen we zoveel mogelijk ontmoetingen mogelijk maken en zorgen we voor ontmoetingsruimtes in alle dorpskernen. Denk bijvoorbeeld aan ons voorstel voor een nieuwe ruimte in de Sint-Lambertus- en de HMMG-kerk. Daarnaast nemen we de parochiezaal in Oostveld over. Deze ruimtes moeten plekken worden waar inwoners samen kunnen komen en gemeenschapsactiviteiten kunnen organiseren.

Als dementievriendelijke gemeente creëren we een omgeving waarin mensen met dementie zich veilig en ondersteund voelen. Dit betekent onder andere dat we bewustzijn en begrip vergroten door sensibilisering en informatie voor familieleden en onze inwoners. We introduceren een mobiele werking van het dienstencentrum in Oostveld en Sint-Joris en maken gebruik van de gemeentelijke bus om ouderen en mensen met beperkte mobiliteit naar hun activiteiten te vervoeren. Vrijwilligers spelen hierbij een belangrijke rol.

Onze dienstverlening en gebouwen maken we maximaal toegankelijk. Voor wie digitaal niet altijd evident is, blijft de dienstverlening fysiek bereikbaar. Dit betekent dat het openbaar domein, zoals voetpaden en fietspaden, in goede staat wordt gehouden. Bij winkelzaken zorgen we voor de nodige maatregelen (zoals het bellend vlak) om toegankelijkheid te waarborgen. We zetten in op contactmomenten tussen verschillende generaties, zoals kampeermomenten voor kleinkinderen in de tuin van de woonzorgcentra of het plaatsen van stemhokjes in woonzorgcentra tijdens verkiezingen. Deze initiatieven versterken de band tussen jong en oud en zorgen voor een levendige en betrokken gemeenschap.

Een echte cultuuromslag

Een echte cultuuromslag

We verdubbelen het budget voor cultuur en zorgen zo voor een bruisend en gevarieerd aanbod. Concreet denken we aan het structureel optrekken van het budget voor de programmatie in het OC De Kleine Beer, het Schepenhuys en de bibliotheek, voor de organisatie van tentoonstellingen, het beheer van de uitgebreide culturele infrastructuur, de werking en collectie in de bib, de uitbouw van het kunstenbeleid, -ateliers en -onderwijs, de ondersteuning van buurtwerking enz. De culturele lat moet terug omhoog.
We zorgen voor de terugkeer van een uitgebreid zomerprogramma met zomerfilms, eengroot muziekfestival in het Bargepark en een feestweek ‘Vlaanderen Feest’. Dit biedt inwoners van alle leeftijden de kans om samen te genieten van cultuur en muziek. Op vlak van kunstenbeleid zetten we in op expo’s met talent uit onze eigen gemeente en de omgeving. Dit biedt lokale kunstenaars een podium en stimuleert de kunstbeleving. Door extra middelen en faciliteiten te voorzien, ondersteunen we de muziek-, teken- en dansacademies om hun aanbod verder uit te breiden en nog meer jongeren en volwassenen te bereiken.
Daarnaast willen we de bibliotheek verder ontwikkelen als een dynamisch cultureel centrum een uitbreiding van de collectie en de introductie van innovatieve programma’s zoals lezingen, workshops en interactieve activiteiten voor alle leeftijden. We versterken en ondersteunen het gebruik van de Uitpas en maken cultuur, sport en vrijetijdactiviteiten zo breed mogelijk toegankelijk. Specifiek voor OC De Kleine Beer maken we werk van een intergemeentelijke samenwerking waarbij we culturele initiatieven delen en uitbreiden. Dit zorgt voor een rijker en gevarieerder aanbod.

Een toekomst voor erfgoed

Erfgoed is meer dan alleen oude gebouwen en voorwerpen; het weerspiegelt onze identiteit en geschiedenis, en vertelt ons wie we zijn. De N-VA vindt het van groot belang om deze verbindende elementen van ons Beernems DNA te koesteren en te behouden voor toekomstige generaties. We nemen onze verantwoordelijkheid als Onroerend Erfgoedgemeente ernstig en ontwikkelen een verordening op basis van ons waarderingsplan en integreren dit in de nieuw op te stellen Bouwcode. Een nieuwe erfgoedpremie zal inwoners stimuleren om zorg te dragen voor de erfgoedwaarden van hun woning. Deze maatregel biedt (kandidaat-) kopers en eigenaren duidelijkheid over de erfgoedwaarde van hun pand en moedigt hen aan om deze te behouden en te restaureren.
We hernemen ook de traditie van tentoonstellingen en evenementen die ons cultureel erfgoed in de schijnwerpers zetten. Naast het succes van exposities over Wielercultuur en Cafécultuur, organiseren we nieuwe tentoonstellingen die bijvoorbeeld de Beernemse muziekcultuur, lokale schrijvers, culinaire tradities, de Berenfeesten, de geschiedenis van het kanaal en de eeuwenoude steenbaktraditie belichten. De site van de Oude Steenbakkerij, een waardevolle getuige van de steenbakkerijgeschiedenis, biedt een unieke kans om geschiedenis te combineren met landschapsarchitectuur. We zullen de resterende elementen en de verdwenen ringoven integreren in een groen dorpspark, dat tevens zal dienen als een rust- en picknickplek. Dit park zal een knooppunt zijn van fiets- en wandelroutes, waardoor het toegankelijk wordt voor alle inwoners. Daarnaast restaureren we de vervallen beschermde industriële gasmotoren en geven hen eindelijk een definitieve plaats.
Het Schepenhuys versterken we opnieuw als cultureel hart van Oedelem en in Sint-Joris zorgen we voor een nieuwe fiets- en wandelverbinding die het mooie kerkhof, het kanaal en het dorp met elkaar verbindt. Ook het Beverhoutsveld, met zijn prachtige dreven en rijke geschiedenis, willen we ontwikkelen als een erfgoedhotspot. Onze kerkgebouwen krijgen een nieuwe waardoor ze blijven bijdragen aan het gemeenschapsleven van onze gemeente. We blijven actief deelnemen aan evenementen zoals OpenMonumentenDag, de Week van de Begraafplaatsen, Buurten met Erfgoed, lezingen en tentoonstellingen. Op het gebied van funerair erfgoed zullen we de peterschap- en adoptieprojecten rond graven en groene begraafparken versterken.

Dorp onder de kerktoren

Bij de N-VA geloven we in een vernieuwde toekomst voor onze parochiekerken. Deze belangrijke gebouwen willen we een nieuwe rol geven in het sociale en culturele leven van Beernem, waarbij gemeenschapsversterking centraal staat. We blijven niet bij de pakken zitten maar voegen de daad bij het woord. De kerk van Oostveld krijgt een herbestemming, terwijl de Sint-Amanduskerk in Beernem behouden blijft in zijn huidige functie. Voor de overige kerkgebouwen investeren we zorgvuldig in hun nieuwe functie en bestemming.
Voor de Heilige Moeder Gods-kerk (HMMG) in Beernem denken we aan een nieuwe thuis voor de teken-, dans- en muziekacademie, een ontmoetingsplek voor buurtbewoners, ouderen en scholen, culturele voorstellingen en een sociale invulling die bijdraagt aan de leefbaarheid van de wijk. De Sint-Lambertus- en Sint-Joriskerken richten we in als ontmoetingsruimtes voor de gemeenschap. Daarnaast kunnen deze een vaste plek bieden voor onze twee harmonieën, en ook ruimte voor archieven en tentoonstellingen. Zo groeien deze kerken uit tot multifunctionele centra die onze gemeenschap samenbrengen en culturele activiteiten ondersteunen.
Om deze plannen te realiseren, starten we intensief overleg met betrokken verenigingen, geïnteresseerden en kerkelijke overheden. Door samen te werken, zorgen we ervoor dat de herbestemming van onze kerken daadwerkelijk bijdraagt aan het welzijn en de cohesie van onze gemeenschap.

Thuis in Beernem

Naast onze investeringen in de vernieuwing van wegen, fiets- en voetpaden, een nieuw jeugdhuis en nieuwe jeugdlokalen, de verfraaiing van de invalswegen en het plein voor het gemeentehuis zetten we ook in op een vernieuwende toekomst voor enkele belangrijke locaties in Beernem. Voor de HMMG-kerk, het park Kleuterweelde en het Bargepark plannen we specifieke projecten die de aantrekkelijkheid en functionaliteit van deze plekken vergroten. We ontwikkelen een kanaalplan voor het gebied rond het kanaal, waarbij we een visie uitwerken die de nadruk legt op natuurbehoud, recreatieve mogelijkheden zoals fietsen en wandelen, sport, en het benutten van historische troeven.

Thuis in Oedelem

Het gerestaureerde Schepenhuys, de site van de Oude Steenbakkerij en het nieuwe begraafpark Sint-Lambertus vormen de historische kern van ons dorp en haar rijke geschiedenis. Samen vormt dit unieke drieluik de kern van ons gemeenschapsversterkend
project. We verbinden de drie sites en bouwen deze samen uit zodat ze samen een integraal en levendig hart van Oedelem vormen.
Het Schepenhuys krijgt weer een prominente plaats in onze gemeenschap. In plaats van de werking in dit mooi gerestaureerde gebouw af te bouwen, openen we de exporuimte opnieuw en stellen we de zolderverdieping beschikbaar voor onze inwoners. Met een aantrekkelijk aanbod en samenwerking tussen verschillende gemeentelijke diensten maken we van het Schepenhuys een levendig centrum voor kunst en cultuur.
De site van de Oude Steenbakkerij is niet alleen een laatste getuige van de indrukwekkende steenbakkerijgeschiedenis, maar ook een fantastische groene plek aan de rand van het dorp. In een groen dorpspark maken we de geschiedenis en traditie van het klei- en steenbakken opnieuw zichtbaar door de inbedding van de resterende elementen of de verdwenen ringoven in een landschapsarchitectuur. Het park wordt een uitstekende rust- en picknickplek op een knooppunt van fiets- en wandelroutes en trage wegen.
In de Sint-Lambertuskerk kan een ontmoetingsruimte komen voor de gemeenschap, en tegelijk een duurzame vaste thuis voor onze harmonie. In de voormalige pastorietuin van Sint-Lambertus willen we een uniek herdenkingsmonument creëren, waarop de namen van alle inwoners die ooit op de begraafplaats lagen, gebeiteld staan. Dit monument zak een warme blijk van respect zijn voor ons dorp en haar inwoners. De markt van Oedelem krijgt een nieuwe aankleding tot een aangenaam marktplein. Daarbij verdwijnt het afdak boven de fietsenstalling en geven we de bunker een inkleding die past bij het verhaal van het dorp, waardoor deze locatie een extra dimensie van historische betekenis krijgt. We creëren een groen en karaktervol plein dat recht doet aan het dorp en haar eigenheid volledig tot zijn recht laat komen.

Thuis in Sint-Joris-ten-Distel

Sint-Joris wordt opnieuw een dorp aan het kanaal. De dorpskern en het mooie kerkhof rond het charmante kerkje verbinden we via een trap met het fiets- en wandelnetwerk langs het kanaal. Dit opent Sint-Joris als dorp aan het kanaal en creëert een prachtigeontsluiting.
Door Sint-Joris de naam Sint-Joris-ten-Distel terug te geven, onderstrepen we niet alleen haar geschiedenis maar ook en vooral het unieke karakter van deze mooie deelgemeente.De charmante kerk richten we in als ontmoetingsruimtes voor de gemeenschap en kan een nieuwe thuis worden voor onze harmonie, heemkringen en ruimte bieden voor archieven en tentoonstellingen. Ook de toeristische mogelijkheden als toegangspoort voor onze gemeente worden verkend. Zo blijft de kerk hét centrum van onzegemeenschap.
De majestueuze Kooldreef houden we in ere en blijft onverhard zodat de natuurlijke charme en unieke karakter behouden blijft. Deze centrale groene as koesteren en wordthet decor voor tal van activiteiten. Met deze initiatieven versterken we de verbinding tussen het kanaal, de dorpskern en de kerk, waardoor we de historische en culturele rijkdom van Sint-Joris ten volle benutten.

Thuis in Oostveld

Bij het versterken van de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van onze dorpskernen hebben we speciale aandacht voor Oostveld. Een belangrijke stap is de overname van de parochiezaal in Oostveld, zodat we ook in de toekomst een veelzijdige ontmoetingsruimte kunnen garanderen. De parochiezaal blijft zo hét centrum voor sociale activiteiten en een plek waar de gemeenschap samenkomt. We ondersteunen het rijke verenigingsleven in Oostveld voluit. Deze ondersteuning draagt bij aan een levendig en dynamisch dorpsleven, waar verenigingen de ruimte krijgen om hun activiteiten te organiseren en uit te breiden.
Verkeersleefbaarheid is eveneens een prioriteit. We zoeken daarom actief naar extra parkeerruimte. Dit moet niet alleen het comfort in de Tinhoutstraat verhogen, maar ook bijdragen aan een overzichtelijker verkeerssituatie. Daarnaast verbeteren we de ontsluiting van de trage wegen in Oostveld maximaal. We onderhouden deze veilige en toegankelijke wandel- en fietspaden zodat inwoners en bezoekers op een comfortabele manier naar en door het dorp kunnen bewegen.
Tot slot willen we de ongekende toeristische troeven van Oostveld ontsluiten. We zetten in op het promoten van wandel- en fietsmogelijkheden om zowel inwoners als bezoekers te laten genieten van de natuurlijke schoonheid en verborgen parels van de regio.

Onderwijs op wieltjes

De nieuwe gemeenteschool wordt gerealiseerd met bijzondere aandacht voor een goede ontsluiting en een kwaliteitsvolle, groene buitenruimte, zodat leerlingen kunnen genieten van een gezonde en stimulerende omgeving. We zorgen voor een flankerend onderwijsbeleid om de brede ontwikkeling van onze kinderen te ondersteunen.
We introduceren een gemeentelijke bus voor leerlingenvervoer van alle scholen naar het zwembad, de buitenschoolse kinderopvang, de bibliotheek en eventuele activiteiten. Deze bus zal ook beschikbaar zijn voor verenigingen en senioren. Op die manier versterken we onze gemeenschap. We doen een beroep op vrijwilligers om deze dienstverlening te ondersteunen, wat de betrokkenheid van de gemeenschap verder vergroot.
Daarnaast richten we zomerscholen in om kinderen extra leer- en ontwikkelingskansen te bieden tijdens de vakantieperiode. Hiermee streven we naar een integrale aanpak die zowel het onderwijs als de sociale cohesie in onze gemeente versterkt

Kinderopvang

Kinderopvang blijft voor ons een kerntaak. We zetten ons in voor kwalitatieve opvang door middel van brede ondersteuning aan BKO’s, crèches en onthaalouders. We pakken de noden op vlak van infrastructuur aan, gaande van de renovatie van de BKO in de Beukendreef tot kleine ingrepen zoals het verbeteren van toiletten of aantrekkelijke groene speelruimtes. Daarnaast breiden we de samenwerking met andere actoren binnen de jeugd- en sportsector uit om een geïntegreerde aanpak te waarborgen.
(Kandidaat) onthaalouders krijgen de kans om als volwaardige personeelsleden aan de slag te gaan, wat bijdraagt aan de professionalisering van onze dienstverlening. Ook versterken we de werking van het Huis van het Kind, zodat we een breed scala aan ondersteuning en diensten kunnen bieden aan kinderen en ouders.

Betaalbaar wonen

Betaalbaar wonen wordt voor steeds meer mensen een grotere uitdaging. Dat is in Beernem niet anders. Het woonbeleid moet vooreerst een stuk breder dan sociale huisvesting. We zorgen ook voor betaalbaar wonen voor mensen die buiten de sociale
doelgroep vallen. Bijkomende sociale woningen hangen af van de reële woonbehoefte in onze gemeente.Draagvlak, draagkracht en sociale mix zijn voor ons belangrijk. Bij toewijzing gevenvoorrang aan inwoners die een band hebben met de gemeente.

Meer hoogbouw kan bijdragen aan meer kwalitatieve open ruimte. Dat verbetert de levenskwaliteit van iedereen. Bovendien kunnen we op deze manier niet aangesneden buitengebieden vrijwaren. Maar dat betekent geen vrijgeleide voor ongebreidelde   nbreiding en bijkomende appartementen. We moeten oog hebben voor de impact op mobiliteit, woonbehoefte en leefbaarheid. Ook het erfgoed en het DNA van onze dorpskernen moeten we koesteren. Daarom pleiten we voor een omvattende Bouwcode die vastlegt waar we open ruimte willen behouden, waar bijkomende woningen mogelijk en nodig zijn en welk woningaanbod we willen voorzien. De gemeente moet woonuitbreidingsgebieden enkel aansnijden als er een effectieve nood is. Niet enkel omdat het in de toekomst niet meer mogelijk zou zijn.

Eerder dan een kleine energiepremie die zelden overtuigt om al dan niet een bepaalde ingreep te maken, zetten we in op begeleiding, ondersteuning voor mensen die renoveren. De middelen voor de gemeentelijke energiesubsidies zetten we in voor extra dienstverlening bij de woonwinkel of het energiezuinig maken van het gemeentelijk patrimonium.
We blijven de woonwinkel ondersteunen.

Iedereen thuis in Beernem

Als gemeenschapspartij laten we niemand achter, maar kiezen we voor inclusie.We zorgen ervoor dat iedereen die wil, actief kan deelnemen aan het gemeenschapsleven. Op deze manier maken we van onze gemeente een warme gemeenschap. Het sociaal beleid mag geen eiland zijn. Naast het welzijnsbeleid werken we een sociaal luik uit binnen alle andere domeinen, van het jeugd-, cultuur- en sport- tot in het seniorenbeleid. Sociaal betekent voor ons verantwoordelijk en rechtvaardig. We zettende middelen prioritair in op zij die het echt nodig hebben en laten niemand achter.
De gemeente werkt verder aan de uitbouw van het Sociaal Huis. Ondersteuning van cliënten is zo transparant mogelijk en de focus ligt op responsabilisering en zelfredzaamheid. Personen met een beperking vragen niet om een ‘apart’ beleid. De N-VA kiest voor een inclusief beleid, waarbij aandacht voor de specifieke noden van burgers met een handicap een evidentie is binnen elk beleidsdomein.
We pakken armoede op een structurele manier en zetten in op preventie van armoede en ondersteuning via materiële hulp. Dat betekent dat mensen de hulp krijgen waar ze recht op hebben en we schenken specifieke aandacht aan gezinnen in armoede.
We zetten in op activering en toeleiding naar werk. We zorgen voor de nodige noodwoningen om inwoners in onverwachte noodsituaties snel en adequaat op te vangen. Deze tijdelijke huisvestingsoplossingen bieden eenveilige plek voor mensen die door omstandigheden zonder onderdak komen te zitten.
We versterken de Uitpas door meer verenigingen aan te sluiten en het gemeentelijk aandeel in de kosten te verhogen. Dit zorgt ervoor dat nog meer inwoners, ongeacht hun financiële situatie, kunnen deelnemen aan culturele, sportieve en sociale activiteiten. De Uitpasbevordert niet alleen deelname, maar ook sociale cohesie en gemeenschapsvorming.

Thuis in een veilig en leefbaar Beernem

Een veilig en leefbaar Beernem waar iedereen zich thuis kan voelen. Daar gaan we voor. We geloven dat een veilige gemeenschap de basis is voor vrijheid en vertrouwen. Daarom geven we onze hulp- en veiligheidsdiensten alle nodige ruimte en middelen die ze nodig hebben om hun taak optimaal uit te voeren.
We willen wijkagenten opnieuw meer inzetten bij de schoolpoorten en in de woonwijken. De politie moet 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar zijn, zodat inwoners altijd op hulp kunnen rekenen, ongeacht het tijdstip van de dag of nacht. Daarbij vragen we de nodige aandacht aan slachtofferhulp. Slachtoffers van misdrijven moeten de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben om weer op de been te komen.
Om de veiligheid verder te verbeteren, investeren we in een sluitend ANPR-cameranetwerk (Automatic Number Plate Recognition). Dit systeem helpt bij het opsporen van daders, het voorkomen van inbraken en andere misdrijven door een extra beveiligingslaag te bieden.
We richten ons ook op het bestrijden van cybercriminaliteit door onze capaciteit te versterken om digitale dreigingen te detecteren en te bestrijden. Daarnaast moet een snelle en effectieve respons bij branden en andere noodsituaties gegarandeerd zijn. De aanrijtijden voor de brandweer en hulpdiensten moeten binnen de normen vallen zodat basisveiligheid verzekerd is.
Buurtinformatienetwerken (BIN) worden breder uitgebouwd, versterkt en geprofessionaliseerd.
 

Verkiezingsprogramma Jong N-VA Beernem

Bij Jong N-VA Beernem staan jongeren centraal. We willen een gemeente creëren waar jongeren zich thuis voelen, waar ze de ruimte krijgen om zich te ontplooien en waar ze met vertrouwen naar de toekomst kunnen kijken. Daarom leggen we in dit programma de nadruk op drie essentiële pijlers: infrastructuur, sport en mobiliteit. Voor elke pijler kiezen we bewust voor twee concrete beleidsinitiatieven die haalbaar en realistisch zijn. Wij beloven enkel wat we kunnen waarmaken. Met deze voorstellen willen we Beernem aantrekkelijker maken voor jongeren om er te wonen, werken en leven.

Infrastructuur:

  • Een nieuw jeugdhuis: Jongeren verdienen plekken waar ze zich kunnen ontwikkelen en samenkomen. Daarom willen wij een nieuw jeugdhuis realiseren dat een breed publiek aanspreekt en ruimte biedt voor innovatieve concepten. Dit wordt een centrale ontmoetingsplek voor ontspanning, cultuur en creativiteit.
  • Vernieuwing lokalen jeugdbewegingen: Daarnaast streven we naar een lange termijnplan voor de jeugdlokalen van onze jeugdbewegingen. We willen ervoor zorgen dat elke jeugdbeweging op zijn eigen locatie kan beschikken over een nieuw gebouw met extra aandacht voor de veiligheid en inbraakpreventie. Via een groepsaankoop van modulaire infrastructuur kunnen we betaalbare, duurzame en flexibele oplossingen bieden.

Sport:

  • Kunstgrasveld op sportpark Drogenbrood: Sport is essentieel voor de gezondheid en sociale samenhang van jongeren. Daarom pleiten we voor de aanleg van een kunstgrasveld op de site van Sportpark Drogenbrood, dat toegankelijk zal zijn voor alle Beernemse sportclubs. Zo kan iedereen sporten in de beste omstandigheden.
  • Naast sportfaciliteiten willen we dat het resultaat, het sociale aspect én het inclusieve karakter van sport vooropstaan. Iedereen moet de kans krijgen om mee te doen, ongeacht achtergrond of fysieke mogelijkheden. Bovendien pleiten we voor het aanbieden vanreanimatiecursussen aan alle Beernemse sportclubs, georganiseerd door de gemeente in samenwerking met partnerorganisaties. Dit verhoogt de veiligheid op en rond het sportveld en creëert een veiligere omgeving voor alle sporters.

Mobiliteit:

  • Beter aanbod openbaar vervoer: Jongeren zijn afhankelijk van openbaar vervoer om zich te verplaatsen naar school, werk of vrijetijdsbestedingen. Daarom willen we een beter aanbod van bussen en treinen met een frequenter en beter geplande verbinding naar steden zoals Brugge en Gent, en betere verbindingen binnen onze gemeente. Dit maakt jongeren minder afhankelijk van de auto en stimuleert het gebruik van openbaar vervoer.
  • Betere en verlichte fietspaden: Veiligheid is een topprioriteit in onze mobiliteitsplannen. We willen investeren in veilige en goed onderhouden fietspaden die voorzien zijn van slimme verlichting. Zo kunnen jongeren zich ook ‘s avonds en ‘s nachts veilig met de fiets verplaatsen doorheen Beernem.

Dit zijn de speerpunten van Jong N-VA Beernem in ons programma dat specifiek gericht is op jongeren. We willen vooral zorgen dat onze gemeente aantrekkelijker wordt voor jonge mensen om er te leven, werken en wonen. Daarom ondersteunen we ook alle initiatieven die daartoe bijdragen, van kinderopvang, tot betaalbaar wonen en het versterken van het verenigingsleven. Benieuwd naar onze andere voorstellen? Lees dan hierboven het volledige programma van N-VA Beernem. Samen bouwen we aan een toekomstgericht Beernem waarin jongeren alle kansen krijgen!