U bent hier
Beernemnaar produceert minder afval

De afvalintercommunale IVBO maakte zopas haar cijfers over de totale afvalverzameling in 2013 bekend. Volgens Jef Vansteenhuyse (N-VA), de schepen van Afvalwerking tonen de cijfers een duidelijke verandering in het gedrag van de Beernemse bevolking. Vansteenhuyse: “ In 2013 bedroeg het restafvalcijfer per Beernemnaar 156 kg terwijl dat in 2012 nog 167 kg was. Beernem is in het IVBO-gebied nu de gemeente met het laagste restafvalcijfer. Een uitzondering dient er wel gemaakt te worden bij het bouw- en sloopafval. Hierbij is de stijging te groot zodat we in de toekomst maatregelen zullen moeten nemen om ook dit cijfer naar beneden te halen”
Een tweede verandering zien we volgens Jef Vansteenhuyse in de gewenste verschuiving van het recyclagepark naar de huis aan huis ophaling door IVBO. “ Er is dan wel een minieme stijging bij papier, PMD, groenafval en het brandbare restafval bij de huis aan huis ophaling maar dit wordt tenietgedaan door een grotere daling voor deze 4 afvalsoorten op het recyclagepark”.
“Opvallend en uitermate positief is dat de gevreesde stijging van het sluikstorten er niet is gekomen”, aldus Schepen Vansteenhuyse. “ Sedert 2013 brengen we alle opgeruimde sluikstortingen in kaart om zo beter te kunnen optreden. Uit de verzamelde cijfers blijkt er geen toename te zijn van het sluikstorten. Bovendien helpen onze Beernemse jeugdverenigingen samen met de OCMW-dienst ‘Proper en Net’ om het zwerfvuil aan te pakken. Zij doen dit in het kader van de actie ‘Let’s do it in je buurt’. Ook de inzet van onze nieuwe veegwagen zorgt ervoor dat onze gemeente Beernem netter wordt “.
Schepen voor afvalbeleid Jef Vansteenhuyse (N-VA) is zeer tevreden met deze cijfers: “Dat de Beernemnaar de wijzigingen op het recyclagepark en het stimuleren van de aan huis ophaling zo goed zou opvolgen is een wens die gerealiseerd wordt. Ik wil de Beernemnaar een pluim te geven voor dit mooie resultaat. Als we dit beleid samen met de bevolking zo verder kunnen zetten, slagen we er in 2015 misschien in om als eerste in de regio Brugge ons restafvalcijfer onder de gewenste 150 kg per inwoner te krijgen”.