N-VA maakt werk van betaalbaar wonen

Op 9 oktober 2012

Betaalbaar wonen is zonder meer één van de belangrijkste uitdagingen voor de komende jaren. De N-VA  deelt deze bezorgdheid en wil dat wonen ook in Beernem betaalbaar blijft. Daarom wil de N-VA een volwaardig woonbeleid door meer verscheidenheid in het woonaanbod, bescheiden woningen voor starters, senioren en éénpersoonsgezinnen. Er is nood aan een lokaal toewijzingsbeleid dat inwoners voorrang geeft bij de toewijzing van een sociale woning. Via de sociale verhuurkantoren wil de N-VA investeren in betaalbare, kwaliteitsvolle sociale huisvesting zonder dure sociale woningen te moeten bijbouwen.

De N-VA wil het woonbeleid voeren dat Beernem nodig heeft. Dat betekent duidelijke keuzes op basis van de reële woonbehoefte en de financiële draagkracht van de inwoners,” aldus Gijs Degrande, lijsttrekker voor de N-VA die in het dagelijkse leven als N-VA-fractiemedewerker in het Vlaams Parlement de commissie Wonen opvolgt.  “Woonbeleid loopt in principe over de lange termijn. Een minimale analyse is dan ook noodzakelijk. De N-VA wil een goed beleid met duidelijke keuzes, een beleid dat bepaalt welk type woning waar in de gemeente kan bijkomen, welke woonnoden prioritair zijn en welke wijken of buurten het meest aan vernieuwing toe zijn. Die gemaakte keuzes zetten we meteen om in concrete en realistische doelstellingen die we vertalen naar concrete maatregelen en acties. De N-VA legt de focus op de uitvoering van de plannen, eerder dan op het plannen op zich.”

De N-VA ziet drie concrete maatregelen die op korte termijn kunnen genomen worden :

  1. Een gemeentelijke verordening ‘bescheiden wonen’ (kleinere woningen die buiten het sociaal woonaanbod vallen) stemt dit beleid af op de lokale wooncontext. Dit kan door het verplicht percentage bescheiden woonaanbod bij te sturen of de woningen die in aanmerking komen duidelijker te omschrijven.

  2. Een lokaal toewijzingsreglement geeft kandidaat-huurders die een band hebben met de gemeente (wonen, werken of kinderen die schoollopen in de gemeente) voorrang bij de toewijzing van een sociale woning. Zo houden we maximaal rekening met de lokale situatie en geven we hen die het financieel of sociaal-economisch moeilijker hebben, de kans om in eigen gemeente te blijven wonen.

  3. Sociale verhuurkantoren (SVK) zijn een efficiënte manier om op een snelle en goedkope manier in goede, betaalbare woningen te voorzien zonder dure en grondopslorpende projecten op te moeten starten. In 2011 werden in Beernem amper 8 woningen volgens het SVK-systeem verhuurd. N-VA wil dat het gemeentebestuur de samenwerking met het SVK Sovekans versterkt en eigenaars actiefstimuleert om aan een SVK te verhuren.

Wonen gebeurt niet op zich maar staat in verhouding met de omgeving. Voor de N-VA is inspraak belangrijk. Gijs Degrande: “Bewoners moeten mee de woonomgeving kunnen bepalen. Wij pleiten voor de opstart van een wijkoverleg waar burgers met elkaar en met de gemeente in contact komen. Bewoners en gemeentebestuur delen immers een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Op basis van het wijkoverleg tussen bewoners en gemeentelijke diensten kan een wijkplan met wederzijdse engagementen tussen overheid en bewoners worden opgesteld.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is