Werken aan Beernem - november '16

Op 5 november 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Openbare werken

Beernem werkt stevig door aan de verbetering van haar openbaar domein, de verhoging van de verkeersveiligheid en de verfraaiing van de gemeente. Verschillende dossiers en onderhoudswerken worden momenteel uitgevoerd of staan op stapel. Schepen van openbare werken Gijs Degrande geeft een overzicht van de lopende en geplande openbare werken voor de komende maanden.

Lopende werken

Renovatie Kerkeveld en Oude Statiestraat

Beide straten krijgen een nieuw wegdek en nieuwe opritten. In de Oude Statiestraat wordt ook een deel van het voetpad vernieuwd. De werken zijn volop bezig en zouden nog dit jaar worden afgerond. Binnenkort hopen we ook de nodige werken in de Lange Stukken en Hertepad te kunnen uitvoeren.

Fietspad en riolering Sijselestraat/Egyptestraat

“De nutsmaatschappijen hebben de voorbereidende werken afgerond. De effectieve werken aan riolering en wegenis starten op 7 november,” aldus schepen Degrande. “In een eerste fase wordt het kruispunt Sijselestraat met de Zomerstraat-Oost en – West aangepakt. Het kruispunt moet gedurende een dertigtal dagen noodgedwongen dicht. Doorgaand verkeer moet via een omleiding. Deze eerste fase zal tot midden december duren. De volledige werken zullen wellicht tot eind 2017 duren en voorzien de aanleg van een dubbelrichtingsfietspad, een deel riolering en de herinrichting van drie kruispunten in de Sijselestraat, onder meer ter hoogte van de Danegemstraat en de Zandberg.”

Riolering en vernieuwing wegenis Ruweschuurstraat

De Ruweschuurstraat werd op een kleine zijweg na volledig gerioleerd en geasfalteerd en is dus klaar. Degrande: “De Tinhoutstraat, de Katteberg en de Nonnedreef werden eerder al afgewerkt en ook in de Hoogstraat zijn de werken zo goed als klaar.  Momenteel wordt de persleiding in de Scharestraat en Kernemelkstraat aangelegd. In de Scharestraat wordt ook de bovenbouw vernieuwd en samen met een zijweg van de Ruweschuurstraat aangepakt. De eindafwerking van deze werken is voorzien begin 2017.”

Staan op stapel

Rioleringswerken Tinhoutstraat/Zeldonk/PLuime

De voorbereidingen voor het rioleringsproject Zeldonk-Pluime zijn afgerond en de aanbesteding is gepland voor december. In dit project is vernieuwing van de riolering en de vernieuwing van belangrijke stukken wegenis voorzien. Deze werken zullen vermoedelijk begin 2017 starten.

Renovatie Vullaertstraat

De voorbereiding voor de renovatie van de Vullaertstraat zit in een eindfase. “Naar verwachting zullen we de werken in het najaar 2017 kunnen starten,” stelt Gijs Degrande: “De Vullaertstraat wordt helemaal heringericht. Dat betekent riolering, een nieuw wegdek, voetpad aan één zijde en parkeerstrook aan de andere. Ook de Wagenweg wordt meegenomen.”

In voorbereiding

Asfaltering en fietspad Hoornstraat/Schipperstraat

Het onderzoeksbureau Lobelle werkt de herinrichting uit. “Bedoeling is dat het fietspad wordt vernieuwd en tegelijkertijd ook de vervanging van de betonnen rijweg wordt bekeken. Nog dit jaar willen we een beslissing nemen zodat we hopelijk in de loop van 2017 een start kunnen nemen.”

Asfaltering Beernemstraat/Scherpestraat

“De werken aan het fietspad en riolering zijn ten vroegste mogelijk in 2019 maar we willen vervroegd al de betonvakken en betonstraatstenen in de bebouwde kom van de Beernemstraat in Oedelem en de Scherpestraat in Beernem vervangen door asfalt. Studiebureau Jonckheere tekent momenteel de plannen hiervoor uit,” licht Gijs Degrande toe.

Herinrichting Oudezakstraat

De Oudezakstraat krijgt nieuwe voetpaden en een nieuw wegdek. De openbare verlichting wordt vernieuwd en de nutsleidingen worden ondergronds gebracht. Ook het Marcel Matthijsstraatje krijgt een heraanleg. Momenteel wordt de verkeersleefbaarheid van de Oedelemse dorpskern nog onderzocht in kader van het mobiliteitsplan. Eens die resultaten bekend, kan de ontwerper aan de slag.

Blijf op de hoogte

Openbare werken zijn niet altijd leuk en zeker bij grote werken is hinder onvermijdelijk, besluit Gijs Degrande: “We doen er alles aan om de duur van de werken en dus ook de hinder te beperken. Veel hangt echter af van het goed weer, geen vanzelfsprekendheid meer tegenwoordig. Belangrijk is dat we het resultaat voor ogen houden. En dat is altijd een verbetering van het openbaar domein en verfraaiing van de gemeente. We doen er alles aan om de bewoners zo goed mogelijk te informeren. Dat doen we via www.beernem.be/wegenwerken en wie intekent op de mailing ontvangt alle info over openbare werken via email.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is