Minister Weyts opent vernieuwde fietsverbinding Brugge-Beernem

Op 21 mei 2016

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) heeft de gloednieuwe fietsverbinding tussen Oedelem en Assebroek feestelijk ingehuldigd. Het fraaie dubbelrichtingsfietspad maakt fietsen tussen Beernem en Brugge vlotter, veiliger, comfortabeler - en dus een pak aantrekkelijker. “Goed nieuws voor iedereen die fietst of graag wil beginnen fietsen in onze gemeente”, zegt schepen van Openbare Werken Gijs Degrande (N-VA).

De fietsverbinding tussen de Kerkstraat in Assebroek en de bebouwde kom van Oedelem is een van de belangrijkste fietstracés van Beernem en omstreken. De route wordt intensief gebruikt door fietsende pendelaars, scholieren en leerlingen van de Land- en Tuinbouwschool (LTI) in de Bruggestraat. Het vroegere fietspad was echter onveilig en werd in 2013 nog door een krant bestempeld als het slechtste fietspad van heel Beernem.

De gloednieuwe fietsverbinding bestaat uit een apart dubbelrichtingsfietspad, dat veel breder is dan het fietspad van vroeger. Het fiets- en autoverkeer verlopen nu volledig gescheiden. De moderne ondergrond verhoogt het rijcomfort van de fietsers enorm. Het kruispunt van de Astridlaan met de Kerkdreef (op grondgebied Brugge) werd volledig heringericht. In Beernem werd ter hoogte van het Vliegend Paard een gloednieuw rondpunt aangelegd. Ter hoogte van het LTI werd de middenberm verhoogd. Tot slot werd de openbare verlichting langsheen het volledige traject ook nog vervangen. “Alles in functie van de fietser”, zegt Degrande. “Fietsen is hier nu vlotter én veiliger”.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts kwam de feestelijke inhuldiging van de nieuwe fietsverbinding met veel plezier bijwonen. De inhuldiging werd opgeluisterd met een speelse fotozoektocht langsheen het fietstracé. “Dit soort investeringen maakt echt het verschil”, zegt Weyts. “Een vlotte en veilige fietsverbinding is het sterkste argument om Vlamingen te verleiden om te kiezen voor de fiets. Niet alleen in het weekend, maar ook in de werkweek. Met de fiets ben je vaak sneller en comfortabeler op school of op je werk”.

Er werd in totaal 5,1 miljoen euro geïnvesteerd in het fietsproject. De Vlaamse Overheid legde 1,75 miljoen euro bij om de verbetering mogelijk te maken. De Gemeente Beernem en de Stad Brugge namen de andere kosten op zich. De werken duurden anderhalf jaar en verliepen vlot. “Ik wil alle bewoners en handelaars uit de werfzone van harte bedanken voor hun geduld”, besluit Degrande.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is