Ruim 1,25 miljoen euro Vlaams geld om Beverhoutsveld klimaatrobuuster te maken

Op 14 december 2022, over deze onderwerpen: Parken en openbaar groen
Ruim 1,25 miljoen euro Vlaams geld om Beverhoutsveld klimaatrobuuster te maken

Dankzij Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) krijgen de gemeente Beernem en de provincie West-Vlaanderen samen ruim 1,25 miljoen euro om het Beverhoutsveld beter te wapenen tegen droogte en wateroverlast. Tussen 2023 en 2025 dienen Beernem en de provincie concrete maatregelen en werken uit te voeren op het terrein. De Vlaamse overheid financiert 80% van de kosten met middelen van de Blue Deal, die afkomstig zijn van het ​ relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’.

“De provincie West-Vlaanderen en de gemeente Beernem krijgen dankzij onze minister respectievelijk 690.184 euro en 563.840 euro om het drevengebied van 330 hectare in Beverhoutsveld klimaatrobuuster te maken. Via een geïntegreerde benadering zal er een droogteresistent en toekomstbestendig landbouwlandschap worden gecreëerd met ruimte voor voedselproductie, natuur en biodiversiteit”, vertelt gemeenteraadslid Jef Vansteenhuyse van N-VA Beernem.

Evolueren naar echte waterlandschappen

Minister Zuhal Demir reageert tevreden:“ Met deze financiële middelen wordt Beverhoutsveld beter beschermd tegen droogte en wateroverlast. We moeten van drainagelandschappen evolueren naar echte waterlandschappen, die het water beter vasthouden zonder overlast te creëren. Zo’n omslag is nodig om het landschap, de landbouw en de natuur beter bestand maken tegen de gevolgen van klimaatverandering en een duurzame toekomst te verzekeren.”

Project maakt onderdeel uit van Water-Land-Schap

Het project in Beverhoutsveld maakt deel uit van het project Water-Land-Schap waar verschillende partners samenwerken om die omslag mogelijk te maken. Uit de resultaten van het landinrichtingsproject Water-Land-Schap waarin sinds 2018 14 gebiedscoalities actief zijn, blijkt immers dat plaatselijke samenwerking nodig is om onze landbouw beter te beschermen tegen droogte en wateroverlast en dat dit ook heel wat kansen biedt die ten goede komen aan de biodiversiteit en het landschap.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is