Rondreizende archeologische expo houdt ook halt in Beernem

Op 24 mei 2022, over deze onderwerpen: Erfgoed

Van 27 januari 2023 tot en met zaterdag 4 maart 2023 organiseren de West-Vlaamse Onroerende Erfgoeddepots een archeologische expo in Beernem.  Dat bleek uit het antwoord op een vraag van provincieraadslid Isabelle Vandenbrande (N-VA) aan gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) tijdens de provincieraad. “De rondreizende tentoonstelling toont verschillende archeologische vondsten die tussen 2104 en 2016 werden opgegraven langs het nieuwe pijplijntraject van Fluxys tussen Alveringem en Maldegem. Het is bijzonder fijn dat Beernem één van de zes geselecteerde haltes is”, stelt Vandenbrande.

Tussen 2014 en 2016 vonden er naar aanleiding van de aanleg van een nieuwe pijpleiding archeologische opgravingen plaats langs een traject van 80 kilometer tussen Maldegem en Alveringem. Daarbij werden er meer dan 200 archeologische vindplaatsen vastgesteld. “De dienst Erfgoed van de Provincie West-Vlaanderen maakt nu 50.869 euro vrij voor de organisatie van een reizende tentoonstelling. Daarbij zullen alle vondsten aan het publiek getoond worden. Het zijn de West-Vlaamse Erfgoeddepots die zorgen voor de samenstelling, de locaties en de praktische organisatie van deze expo”, weet provincieraadslid Isabelle Vandenbrande.

Leskoffer beschikbaar voor basisscholen

De rondreizende tentoonstelling start op 30 september 2022 in Langemark en houdt daarna ook halt in Hooglede, Maldegem, Beernem, Kortemark en Vleteren. “In Beernem vindt de expo plaats vanaf vrijdag 27 januari 2023 tot en met zaterdag 4 maart 2023. Vanaf juni 2023 kan de tentoonstelling op andere locaties getoond worden. Steden en gemeenten kunnen dit aanvragen via de Dienst Erfgoed van onze provincie. Daarnaast voorziet de Vlaamse overheid voor basisscholen de leskoffer  ‘Als vondsten konden praten’. Die is gericht op leerlingen van de tweede en derde graad van het lager onderwijs. We kijken er naar uit om de archeologische vondsten specifiek voor Beernem te bekijken”, besluit  Isabelle Vandenbrande.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is