Open Monumentedag 2016 zet Oostveld in de kijker

Op 10 september 2016, over deze onderwerpen: Cultuur, Erfgoed

De tweede zondag van september zet Vlaanderen op Open Monumentendag traditiegetrouw de deuren van bekende en minder bekende erfgoedparels open voor het brede publiek. In Beernem staat dit grootste ééndag evenement helemaal in het teken van het landelijke leven in Oostveld en Zeldonk. Schepen van erfgoed en toerisme Barbara Vandenbrande (N-VA): “Maak kennis met de unieke Maalderij Van Hyfte of de prachtige Schuur Burkelhof in Oostveld. In Zeldonk kan je in de schuur van familie Benoot de expo “Zeldonk van vroeger in beeld” bezoeken.”

Erfgoed in de kijker

  • Maalderij Van Hyfte ( Bruinbergstraat 1) - In het bedrijfsgebouw bevindt zich nog een industriële maalderij die actief was tot in de jaren 60. Er is ook een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van de site.
  • Schuur Burkelhoeve ( Tinhoutstraat 204) - De Burkelhoeve bestaat uit losse gebouwen rond een centraal erf. Een deel van de schuur was oorspronkelijk een woning en één van de oudste van Oostveld. Hier kun je een blik werpen op de oudste bewoning van Oostveld.
  • Schuur Benoot ( Zeldonk 34) - De schuur van familie Benoot is een imposante dwarsschuur met centrale doorrit  en een indrukwekkende dakconstructie. Binnenin huist de collectie oude tractoren van de familie. Een fototentoonstelling toont het vroegere leven in Zeldonk.

Meer dan steen

Barbara Vandenbrande belooft een boeiende en leerrijke dag: “We maken kennis met het dagdagelijkse leven van mensen slechts een paar decennia geleden leefden. De voorwerpen getuigen van een toen al goede kennis van techniek en methodes. De aanwezigheid van een maalderij betekende voedselvoorziening dicht bij huis, dicht bij de natuur. Je voelt de verbondenheid met het land dat werd bewerkt. Het gaf ook een soort van zekerheid voeding dichtbij te vinden. Kortom, zeker de moeite waard voor een bezoek!”

Mooie samenwerking

Ook dit jaar komt Open Monumentendag tot stand dankzij de inzet van verschillende mensen. Erfgoedschepen Barbara Vandenbrande wenst hen uitdrukkelijk te bedanken : “Een bijzondere dank aan de families die hun gebouwen openstellen voor het grote publiek, en dank aan de cultuurdienst en alle medewerkers, mensen van Bos & Beverveld, alle mensen die info en foto’s uitlenen. Dankzij hun medewerking kunnen we en mooie editie van te maken.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is