Ook in 2023 geen Reveil in Beernem

Op 30 oktober 2023, over deze onderwerpen: Begraafplaatsen - Erediensten, Cultuur
Geen Reveil in Beernem dit jaar

De gemeente Beernem organiseert voor het tweede jaar op rij  geen editie van Reveil op 1 november. Dat bleek uit het antwoord op een vraag van raadslid Gijs Degrande (N-VA) aan het gemeentebestuur. “Hoewel de bevoegde schepen vorig jaar communiceerde dat er in 2023 wel een editie zou plaatsvinden, is dat toch  niet het geval. En dat is bijzonder jammer want het evenement met muziek en troostende woorden bracht de voorbije  jaren heel wat mensen op de been op onze begraafplaatsen en is uitgegroeid tot een mooie traditie,” aldus Degrande.

Net als vorig jaar deed Gijs Degrande in september een oproep op de gemeenteraad om dit jaar Reveil opnieuw te organiseren in Beernem. De bevoegde schepen Patricia Waerniers (CD&V) is al een aantal maanden afwezig op de gemeenteraad. In een schriftelijke reactie liet ze weten dat  de organisatie dit jaar ‘niet mogelijk is door het extra werk als gevolg van de waterschade in OC De Kleine Beer’. “Dit is een mager excuus”, stelt Degrande ontgoocheld. ‘Het waterincident in het ontmoetingscentrum dateert pas van eind augustus. Op dat moment was er blijkbaar nog helemaal niets gepland of voorbereid. En natuurlijk brengt de waterschade extra werk met zich mee, maar het gaat toch om een eenvoudige organisatie.”

Hopen op spontaan excuus

Degrande hoopt dat er  jaar nog een spontaan initiatief van enkele mensen uit de gemeente Beernem komt.  “Dat zou mooi zijn. Daarnaast zijn er ook heel wat mogelijkheden. Zo was er vorig jaar bijvoorbeeld de ‘Boodschap aan de overkant’ uit Brugge waarbij je sms’jes aan overleden dierbaren kon sturen die groot geprojecteerd worden op een muur of de kaarsjes met een boodschap die aan het Oud Sint-Jan te water werden gelaten. Dat zou bijvoorbeeld perfect aan het kanaal in Beernem kunnen”.

140 Vlaamse gemeenten nemen wel deel

Op 1 november brengt Reveil opnieuw mensen over gans Vlaanderen samen op verschillende begraafplaatsen met muziek en troostende woorden. In 2015 bleek Beernem een van de pioniers en was het bij de eerste 14 deelnemende gemeenten. De voorbije jaren vond het gebeuren afwisselend plaats op een begraafplaats in Beernem, Oedelem, Oostveld of Sint-Joris. Dit jaar nemen er 140 gemeenten deel in Vlaanderen. Beernem ontbreekt dus net als in 2022 ook dit jaar in dit lijstje.

 

 

 

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is