Onze voorstellen voor Beernem - september 2019

Op 12 september 2019, over deze onderwerpen: Activiteiten & partij

We hebben weer een hele reeks nieuwe en constructieve voorstellen ingediend voor de komende gemeenteraad. Lees hierna wat we willen doen voor Beernem #werkenvoorbeernem

 

1. Barbara Vandenbrande – Huiswerkklas in het Huis van het Kind

Graag doe ik een voorstel voor een nieuwe invulling in het Huis van het Kind: de huiswerkklas. Aanvankelijk zou ook de administratieve dienst van de Kinderopvang in het huis worden ondergebracht worden. De nieuwe bestuursploeg volgt die visie niet en dus komt opnieuw plaats vrij in het gebouw. De huiswerkklas zou een goede oplossing zijn en kinderen, die net dàt duwtje in de rug nodig hebben, helpen om meteen na school het huiswerk af te werken. Tijdens de blok zouden studenten dan deze ruimte weer kunnen gebruiken .

2. Barbara Vandenbrande – Huiswerkbegeleiding door het Huis van het Kind

Graag doe ik het voorstel om huiswerkbegeleiding binnen het Huis van het Kind uit te werken. Huiswerkbegeleiding bij kansarme gezinnen die problemen hebben met het maken van huiswerk of de opvoeding in het algemeen. Een ankerfiguur treedt op als vertrouwenspersoon van het gezin. Studenten uit sociaal-pedagogische richtingen gaan dan regelmatig langs bij een gezin. Zij kunnen het project als stage opnemen. De bedoeling is de zelfredzaamheid te verhogen en een onderwijscultuur in het gezin te installeren.

3. Jef Vansteenhuyse – Verharding trage wegen

Verharding trage wegen: Vele bewoners en gebruikers klagen over de verharding trage wegen zoals in Nieuwendorpe naar Kerkeveld en de nieuwe trage weg in Oostveld. Door het gebruik van grasdallen hebben meerdere al lekke banden, niet te doen voor buggy's of andere vervoermiddeltjes, kapotte schoenen, voetletsels door omzwikken van de enkel. Ik zorg voor foto's. Welke oplossing wordt er voorgesteld?

4. Jef Vansteenhuyse – bijkomend bos in Beernem

Jaarlijks moet er bos bijkomen in Vlaanderen volgens de klimaatdoelstellingen. Straks zal de nieuwe Vlaamse regering misschien een norm opleggen? Waar in Beernem kan er nog bos aangeplant worden volgens het bestuur? Hoe de particulier meekrijgen in dit verhaal? 

5. Christine Stroobandt - Belbus Domein ‘t Patershof

Om de bewoners van ‘t Patershof de mogelijkheid te bieden, op een comfortabele manier gebruik te maken van het openbaar vervoer, ijvert N-VA voor een halte voor de belbus op het domein zelf. Ook aan Woon- en Zorgcentrum Mariawende werd eerder een halte voorzien. Het zou een pluspunt zijn als de bewoners, en in het bijzonder de rolstoelgebruikers , gebruik zouden kunnen maken van de belbus om zelf hun boodschappen te doen , een bezoek af te leggen of op consultatie te gaan. Ook wie op bezoek wil gaan naar iemand die in ’t Patershof verblijft, zou de belbus kunnen nemen. De haltes in de Parkstraat liggen een beetje te ver en het hoge trottoir is hier en daar een obstakel. Ondertussen deed ik een aanvraag bij De Lijn. Graag vraag ik de steun van het gemeentebestuur.

6. Christine Stroobandt - Vier het leven

Vier het leven is een intiatief van Fedos. Zij bieden begeleiding aan personen die willen deelnemen aan culturele activiteiten maar niet over de mogelijkheid beschikken om zich te verplaatsen of niet graag alleen aan een activiteit deelnemen. Het is vooral de bedoeling senioren te laten deelnemen aan activiteiten die niet speciaal voor hen worden georganiseerd. De vereniging bestaat reeds lang in Nederland en is er heel succesvol. Men start nu in Gent en Kortenberg. Voor West-Vlaanderen heeft men plannen om in Lichtervelde met een dergelijk project te beginnen maar als Beernem interesse heeft, wil Fedos het bekijken. Is het bestuur bereid dit project mee te ondersteunen?

7. Gijs Degrande – Fietspad Parkstraat (rond punt tot brug)

Het fietspad in de Parkstraat van rond punt tot brug is in slechte toestand. Het fietspad in betontegels is in zeer slechte staat. In principe is het wel conform het vademecum, voldoende breed (1,8m) en afgescheiden van de rijweg door een parkeerstrook. Een eenvoudige ingreep kan hier volstaan. Zo kan bijvoorbeeld het asfalteren hier oplossing bieden. Vorig jaar hebben we dit nog aangekaart bij het Agentschap Wegen en Verkeer. Er zou een raming worden opgemaakt. Graag verneem ik de stand van zaken?

8. Gijs Degrande – Ceremonie van de Inburgeraar

Verschillende steden en gemeenten zetten nieuwe Vlamingen die succesvol een inburgeringstraject hebben afgelegd, in de kijker tijdens een Dag van de Inburgeraar of met een ceremonie van de inburgeraar. Nieuwe Vlamingen worden in de bloemetjes gezet voor hun engagement om zich in te burgeren. Terecht verwachten we van nieuwkomers dat zij bijdragen aan onze samenleving. Het inburgeringstraject biedt tegelijk de noodzakelijke handvaten en kansen om een succesvolle integratie en participatie mogelijk te maken. De huldiging is een blijk van waardering van de Vlaamse samenleving voor het engagement van de nieuwe Vlamingen. In 2017 haalden 13 mensen hun contract. Ik doe graag de suggestie om ook in Beernem een officieel en plechtig moment in te richten om de nieuwkomers die een inburgeringstraject hebben afgelegd te verwelkomen als nieuwe Beernemnaars.

9. Lode Vanneste - Staat voetbalterreinen

De voetbalterreinen op de vier verschillende voetbalsites liggen er erbarmelijk bij. Dit geldt in het bijzonder voor de drie velden op Drogenbrood en voor de terreinen op Den Akker. VVC Beernem kan zelfs haar competitiewedstrijden niet afwerken op het eerste veld omdat het amper te bespelen is. De slechte staat van de terreinen heeft deels te maken met de hitte van de afgelopen maanden maar het is ook duidelijk dat er (te) weinig inspanningen zijn geleverd om de velden bespeelbaar te maken. Dit geldt in het bijzonder voor het eerste veld van VVC Beernem. Wat is er in het tussenseizoen gebeurd om de velden opnieuw bespeelbaar te maken? Wat zal het gemeentebestuur doen om de velden in Drogenbrood (en in het bijzonder het eerste terrein) en het tweede veld in Den Akker enigszins bespeelbaar te maken?

10 Lode Vanneste - Aanleg kunstgrasveld

Het onderhoud van de voetbalterreinen in het tussenseizoen (= vanaf mei tot en met juli ) zal ook in de toekomst geen evidentie zijn.  De volgende jaren worden er  opnieuw verschillende droge en zeer warme zomers voorspeld.  Een kunstgrasveld in Beernem lijkt daarom aangewezen.  Een kunstgrasveld kan minstens drie keer meer bespeeld worden dan een gewoon terrein. Bovendien kan het gebruikt worden in extreme weersomstandigheden (zowel tijdens extreme zomers als tijdens uitzonderlijk natte periodes).  Nadeel van een kunstgrasveld tov een gewoon veld  is dan weer de kostprijs en daarom moet het veld zo maximaal worden gebruikt.  Concreet stel ik daarom voor om de aanleg van één  kunstgrasveld te voorzien in de meerjarenplanning. Dit veld kan dan in sportpark Drogenbrood liggen  waarbij de te bespelen uren maximaal verdeeld worden onder de verschillende Beernemse voetbalverenigingen.  Een veld samen gebruiken kan tevens een stimulans zijn voor de voetbalploegen voor een betere samenwerking.

11 Lode Vanneste - Veiligheid bedrijventerreinen Sint-Joris

De veiligheid binnen het industriegebied in Sint-Joris blijft ook voor de N-VA een absolute prioriteit. Uit inbraakcijfers van 2018 was er ondanks een daling van de inbraakcijfers in Beernem een sterke stijging van het aantal inbraken in het industriegebied. Enkele weken terug was er een onderhoud tussen de vzw Beernemse Bedrijvenpark en de burgemeester om het hoge inbraakcijfer te bespreken. Wat was het resultaat van dat onderhoud? Verschillende ondernemers vragen dat er paaltjes worden geplaatst om geen vlotte toegang te geven tot het bedrijventerrein. Zij vragen dus een paaltje op het vernieuwde fietspad aan de oude kanaalarm (waar ook gewezen burgemeester Johan Derycke hard heeft voor aangedrongen bij de Vlaamse Overheid). Daarnaast willen de ondernemers ook ter hoogte van de fietstunnel onder het spoor aan Di Coylde en langs de fietssnelweg langs de sporen ter hoogte van Tiegemeten. Wanneer worden de paaltjes op deze lokaties geplaatst?

12 Lien De Wispelaere – Aanpak zwerfkatten

Omdat steden en gemeenten vaak te maken hebben met overlast door zwerfkatten werkte de Vlaamse Regering dit voorjaar een reeks maatregelen uit. Er kwamen strengere sterilisatieverplichtingen en gemeenten moeten een plan van aanpak uitwerken. Ik had graag eens geïnformeerd naar de stand van zaken ivm dat plan van aanpak voor onze gemeente. En in welke mate het probleem van zwerfkatten zich hier stelt? Sinds 1 april 18 moeten lokale besturen in het kader van het zwerfkattenplan ook beschutting en voeder voorzien voor katten die na sterilisatie terug worden vrijgelaten. Omdat dit nog een extra verplichting is bovenop alle andere opdrachten, biedt minister van dierenwelzijn Ben Weyts alle steden en gemeenten 2 gratis schuilhokken aan met 2 bijhorende infoborden. Lokale besturen hadden tot 15 juli de tijd om in te tekenen. Heeft Beernem hier gebruik van gemaakt? Ik ging ook even kijken op de site van onze buurgemeenten en zag dat Wingene net zoals Beernem een e-loket heeft voor meldingen van zwerfkatten en ook samenwerkt met het Blauwe Kruis. Op hun site vermelden zij nog welke verplichtingen je hebt als eigenaar van een kat. Dit kan misschien een idee zijn om ook op onze site van Beernem te plaatsen.

13 Branco François - Doorgang sport- en speelterrein

Op populaire sport en speel plaatsen is er momenteel geen of slechte doorgang door netels en andere woekerplanten. Zo denk ik aan jeugdlokalen en het mountainbikeparcours die door Beernem gaat aan ons kanaal. Is het mogelijke sommige plaatsen te bekijken om doorgang te verzekeren zonder de natuur te veel te schaden? Eventueel dacht ik ook aan een bevraging om te onderzoeken of er nog plaatsen zijn waar de veiligheid of vlotte doorgang niet meer gegarandeerd is, waar dit vroeger wel zo was.

14 Branco François - B-loop drogenbrood

Het hekken naar de voetbalterreinen waar de B-loop loopt is steeds toe. Recreanten kunnen deze dus niet gebruiken. Waarom is dit? Kan dit opgelost worden?

15 Arthur Mortier – Postbus stationsplein

De brievenbus is van De Post is niet meer bereikbaar. Kan deze worden verplaatst? Graag doe ik de suggestie om deze te plaatsen aan de kant van de Hubert d’ Ydewallestraat aan het uiteinde van het gazon bij de zitbank. Veel mensen doen boodschappen in deze straat en kunnen zo makkelijk hun post kwijt.

16 Arthur Mortier – Werken stationsomgeving

Door de werken aan de stationsomgeving blijft deze zeer moeilijk toegankelijk voor onze reizigers en buurtbewoners, daar komt nog bij dat ‘s avonds de verlichting op het stationsplein en de perrons van de NMBS gedoofd worden. Het perron kant Wingene wordt nu gebruikt door fietsers en voetgangers, schoolkinderen die zich van de H. d’ Ydewallestraat begeven via de onderdoorgang van de brug Wingenesteenweg richting station, tunnel onder de spoorweg, of richting Kerkhofdreef. Men kan zo het perron met de fiets oprijden. Graag doe ik de suggestie om tijdens de werken de verlichting in de straat en op het stationsplein te laten branden. Daarnaast om bij Infrabel aan te dringen om ook de perronverlichting ‘s nachts te laten branden nu het perron ook gebruikt wordt als tijdelijke doorgangsweg voor fietsers en voetgangers. Tot slot doe ik de oproep om op zijn z’n minst een fysieke barrière te plaatsen zodat men niet zomaar op het perron kan fietsen.

Na de gemeenteraad lees je uiteraard alles over de gemeenteraad en onze voorstellen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is