N-VA wil via FoodWIN strijd aangaan tegen voedselverspilling in Beernem

Op 24 november 2020, over deze onderwerpen: Welzijn – OCMW

Op de gemeenteraad van 19 november 2020 lanceerde Christine Stroobandt (N-VA) het voorstel om het probleem van voedselverspilling in Beernem aan te pakken via FoodWIN.  Via dit Europese initiatief kunnen steden en gemeentes voedselverlies tot 50 procent beperken. “Hoewel de provincie West-Vlaanderen de helft van de kosten van dit systeem op zich neemt en voedselverspilling één van de sleutels is om de gemeente koolstofneutraal te maken, kieperden CD&V, Groen en s.pa het voorstel de vuilbak in”, aldus Christine Stroobandt.

 

FoodWIN is het Europese innovatienetwerk rond voedselverlies. “Het netwerk ondersteunt en verenigt ongeveer 200 ondernemers die ambitieuze en innovatie projecten ontwikkelen om voedselverlies tegen te gaan en ondersteunt lokale overheden om voedselverspilling te reduceren. Met de deskundige begeleiding van FoodWIN kunnen we in Beernem de strijd tegen voedselverspilling nog efficiënter en gerichter aanpakken.  Zo kunnen we de vele lovenswaardige initiatieven die er al bestaan in onze gemeente, extra ondersteunen en uitbreiden”, vertelt Christine Stroobandt.

 

Provincie betaalt helft van de kostprijs terug aan gemeente

Via een schatting of een echte meting brengt FoodWIN voedselverspilling in kaart. “Daarnaast wordt een actieplan opgesteld en wordt via verschillende concrete acties voedselverspilling gereduceerd.  Dat gebeurt via preventie in grootkeukens van scholen, verzorgingstehuizen, ziekenhuizen en bedrijven. Uit onderzoek blijkt dat die keukens tussen 20 en 40 % van hun voeding verspillen. De kost van 1 ton voedselverlies in grootkeukens ligt tussen 1500 en 2500 euro. Als je weet dat lokale overheden dit verlies met de helft kunnen beperken, is de rekening snel gemaakt”, aldus Stroobandt. “Verder is het verminderen van voedselverspilling één van de belangrijkste sleutels om de gemeente koolstofneutraal te maken. Bovendien betaalt de provincie West-Vlaanderen de helft van de  kostprijs van  5000 euro aan de gemeente terug. ”.

 

Schepen van Groen veegt voorstel van tafel

Niettegenstaande Schepen Vanassche (Groen) stelde op de zitting dat FoodWIN een goed systeem is, zal Beernem er toch niet op instappen.  Volgens de schepen vergt het systeem de inzet van teveel mankracht van gemeentelijk personeel en is er geen gemeentelijk budget beschikbaar. Hij beloofde het systeem te herbekijken in 2025 bij de opmaak van de volgende meerjarenplanning. “Net zoals alle agendapunten en suggesties van de N-VA werd ook dit voorstel dus van tafel geveegd. Zeer jammer voor de zorginstellingen in onze gemeente”, besluit Stroobandt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is