N-VA wil snelle invoering van lokaal toewijzingsreglement sociale woningen

Op 9 mei 2016, over deze onderwerpen: Ruimtelijke ordening, Senioren, Welzijn – OCMW

N-VA Beernem breekt een lans voor het recht op betaalbaar wonen in eigen streek. Gemeenteraadslid Wouter De Corte drong tijdens de jongste gemeenteraad aan op een snelle invoering van een lokaal toewijzingsreglement voor sociale woningen. Hiermee kan de gemeente een bepaalde voorrang inbouwen voor sociale woningen op haar grondgebied, voor mensen die al in de gemeente wonen, werken of kinderen hebben die er school lopen.

“Wonen in eigen streek is een sociale maatregel en tegelijk vaart de lokale gemeenschap er wel bij. De band met de streek vergroot de kans op culturele en economische integratie en versterkt het sociale weefsel,” aldus Wouter De Corte. “Bij de toewijzing van sociale woningen is het dan ook logisch dat we voorrang willen geven aan wie in de streek is opgegroeid of deel uitmaakt van de plaatselijke gemeenschap. De gemeente beschikt via het lokaal toewijzingsreglement over een instrument om dit te sturen. Daarnaast willen we dat de sociale huisvestingsmaatschappijen en verhuurkantoren de reeds beschikbare voorrangsregels nauwgezet toepassen.” Het opstellen van een lokaal toewijzingsreglement was een punt uit het N-VA verkiezingsprogramma en is opgenomen in het bestuursakkoord.

Tijdens de gemeenteraad bleek dat er vandaag inderdaad een toewijzingsregeling bestaat en dat er een evaluatie lopende is. Wouter De Corte: “Er wordt gewerkt met een 3/6 regeling waarbij personen voorrang krijgen die in de laatste 6 jaar minstens 3 jaar in Beernem hebben gewoond. Deze regeling zal ook bij de komende toewijzingen worden gebruikt. Sociale huisvestingsmaatschappij Vivendo gaat uit van een chronologische volgorde in combinatie met een aantal voorrangsregels terwijl sociaal verhuurkantoor Sovekans werkt met een puntensysteem waarbij ook de lokale binding een rol speelt. We kijken uit naar de verdere evaluatie in het Lokaal Woonoverleg. In het naar zouden de nieuwe voorstellen klaar zijn.” 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is