N-VA wil nieuw buurtwerker inschakelen voor individuele hulp aan Beernemnaars met digitale problemen

Op 19 oktober 2021, over deze onderwerpen: Bibliotheek, Senioren, Welzijn – OCMW

Digitale vaardigheden zijn even belangrijk als lezen en schrijven. Toch ondervindt 1 op de 5 Belgen stress door de groeiende digitalisering. “We moeten er alles aan doen om ook in Beernem  iedere inwoner mee te krijgen in het digitale verhaal. Daarom stel ik op de gemeenteraad van 21 oktober voor om de nieuwe buurtwerker van onze gemeente in te schakelen voor de ondersteuning van mensen met een acuut digitaal probleem” aldus Christine Stroobandt (N-VA).  In de zitting van juni 2021 stelde het gemeenteraadslid al voor om een digitaal noodnummer op te richten voor Beernemnaars met een digitaal probleem. Dat voorstel werd toen verworpen door meerderheidspartijen CD&V, Groen en Vooruit.

Beernem kent een aantal initiatieven om mensen digitaal te ondersteunen. Er worden cursussen georganiseerd door Mirte in samenwerking met de bib. Verder zijn er de maandelijkse consultaties van de digidokter in de bibliotheek.  Tenslotte zijn er ook verenigingen die voor hun leden lessenreeksen inrichten rond bepaalde digitale thema’s. “Maar toch kan het altijd beter”, stelt Christine Stroobandt.  “De voorbije gemeenteraden lanceerde de N-VA een aantal voorstellen om individuele burgers te helpen bij digitale problemen.  Dat kan via de systemen van Beego en Digibuddies waarbij er ondersteuning gebeurt bij de mensen thuis. Daarnaast stelden wij ook de oprichting van een digitaal noodnummer voor. Dat kan gebruikt worden om mensen door te verwijzen naar een beschikbare vrijwilliger of een geschikte cursus. Jammer genoeg werden alle voorstellen afgekeurd door meerderheidspartijen CD&V, Groen en Vooruit”.

Digidokter niet voor iedereen bereikbaar

Sinds kort heeft Beernem een nieuwe brugfiguur en buurtwerker in dienst. Toen Christine Stroobandt er in de vorige gemeenteraden op wees dat niet iedereen tot bij de digidokter geraakt in de bib, wees de meerderheid de inschakeling van de brugfiguur als oplossing naar voor. “Het ziet er naar uit dat deze brugfiguur exclusief wordt ingezet als verbindingspersoon tussen school en gezin. Daarom stel ik op de volgende gemeenteraad voor om de buurtwerker in te schakelen om mensen te helpen met een acuut digitaal probleem. Belangrijk wordt om dit daarna zo mogelijk te communiceren via het Open Blad en de website van de gemeente.  Hopelijk reageert het gemeentebestuur positief op dit nieuwe voorstel”, besluit Stroobandt.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is