N-VA wil landbouwschade meteen laten vaststellen via speciale app met satellietbeelden

Op 21 oktober 2020, over deze onderwerpen: Landbouw

Op de gemeenteraad van 15 oktober stelde N-VA Beernem voor om bij de vaststelling van landbouwschade voortaan gebruik te maken van de LBS-app. Deze Land-Bouw-Schade-app werd ontwikkeld door de stad Tongeren en brengt via satellietbeelden de schade aan gewassen meteen in kaart. “Via deze app beperken we de administratieve last voor landbouwer en gemeentediensten en versnellen we de procedure aanzienlijk. Bovendien krijgt de landbouwer meteen duidelijkheid over de opgemeten schade”, aldus fractieleider Degrande. De drie meerderheidspartijen stemden echter het voorstel van de oppositiepartij weg. 

 

Het gebeurt steeds vaker dat onze landbouwers door hevige regenval, langdurige droogte of vorst hun teelten deels verloren zien gaan. Fractieleider Gijs Degrande: “Wanneer dit gebeurt, kan een landbouwer de schadecommissie laten bijeen roepen. Deze commissie komt een officiële vaststelling doen van de getroffen schade. Dat gebeurt een eerste maal zo snel mogelijk na het veroorzaken van de schade en een tweede maal bij de oogst van de beschadigde teelten. Die vaststellingen zijn belangrijk, bijvoorbeeld voor tussenkomsten van het Rampenfonds”.

 

App vergelijkt huidige satellietbeelden met die van vorige jaren

Het vaststellen van die schade is een intensieve onderneming met ook de nodige administratieve lasten voor zowel landbouwer als gemeentelijke administratie.  “De stad Tongeren ontwikkelde daarom een eigen applicatie om landbouwschade in kaart te brengen en schadedossiers administratief snel en correct te kunnen behandelen. Zij gebruiken hiervoor satellietbeelden van de ESA. Deze app brengt aan de hand van recente satellietbeelden alle getroffen percelen op eenvoudige manier in kaart en vergelijkt deze met die van de vorige jaren. Daarnaast wijst de app de schadecommissie bij hun rondgang onmiddellijk de ideale route via gps. De data wordt ter plaatse verwerkt op een tablet en de details van de vaststelling per getroffen perceel ingevuld. Daarna worden teelten, de oppervlakte en de raming van de geleden schade afzonderlijk en in totaliteit automatisch berekend”, weet Degrande.

 

Integreer app in werking van schattingscommissie

Alle informatie  en nodige onderdelen om deze applicatie te maken zijn  voor iedereen vrij beschikbaar zijn gesteld op de website Github.  Deze app is dan ook niet toevallig genomineerd voor de e-gov award 2018. De N-VA stelde voor om de mogelijkheden van deze applicatie ook in Beernem maximaal te benutten en te integreren in de werking van de schattingscommissie. Gijs Degrande: “Zo beperken we de administratieve last voor landbouwer en gemeentediensten, versnellen we de procedure aanzienlijk en bieden we de landbouwer reeds ter plaatse duidelijkheid over de opgemeten schade”. Jammer genoeg stemden de meerderheidspartijen CD&V, Groen en S.PA het voorstel van de N-VA weg.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is