N-VA vraagt opnieuw dat Vlaamse coronasteun maximaal verdeeld wordt onder Beernemse verenigingen

Op 16 oktober 2020, over deze onderwerpen: Corona crisis

Alle Beernemse sport-, culturele en jeugdverenigingen hebben samen al 101 000 euro noodsteun aangevraagd aan het gemeentebestuur.  N-VA Beernem vroeg daarom op de gemeenteraad van 15 oktober om het Beernemse noodfonds van 25 000 euro op te trekken tot 100 000 euro. CD&V, Groen en S.PA stemden jammer genoeg dit voorstel weg. “Onbegrijpelijk want de Vlaamse Regering gaf Beernem in april een cheque van 165 000 euro voor de ondersteuning van de verenigingen”, stelt gemeenteraadslid Jef Vansteenhuyse.

Ook de verenigingen worden keihard getroffen door COVID-19. Om toch wat financiële ademruimte te geven, besliste de Vlaamse Regering midden april om een noodfonds van 165 000 euro te voorzien voor de ondersteuning van alle Beernemse verenigingen.  Bij de goedkeuring van het Beernemse coronaherstelplan op 4 juli 2020 bleek dat het schepencollege  slechts 25 000 euro wenst door te storten naar de verenigingen. Raadslid Jef Vansteenhuyse:  “Dit bedrag is onvoldoende en ook niet correct. Daarom stelden wij  op de zitting van 4 juli voor om het bedrag van het Beernemse noodfonds te verhogen tot 50 000 euro en de gewone subsidies voor verenigingen dit jaar te verdubbelen. Deze verdubbeling zou een financiële injectie van 68 000 euro betekenen voor de Beernemse verenigingen. Jammer genoeg weigerde de meerderheid toen ons voorstel”.

Ook tweede N-VA-voorstel wordt weggestemd

Ondertussen blijkt dat de Beernemse verenigingen samen al 101 000 euro noodsteun hebben aangevraagd aan het gemeentebestuur. Vansteenhuyse: “Zoals voorspeld is het voorziene bedrag in het Beernemse noodfonds van 25 000 euro dus veel te laag.  Daarom hebben we op de gemeenteraad van 15 oktober gevraagd om dit bedrag te verhogen tot 100 000 euro. Zo ondersteunen we onze verenigingen maximaal. Vlaanderen gaf onze gemeente trouwens 165 000 euro, de middelen zijn er dus”. Jammer genoeg stemde de meerderheid opnieuw dit voorstel weg.

Reglement vernietigd door gouverneur

Bovendien rijst de vraag hoe de 25 000 euro verdeeld zullen worden onder de Beernemse verenigingen. “Het oorspronkelijke reglement dat op de gemeenteraad van  4 juli 2020 ter stemming lag, bevatte tal van onzorgvuldigheden en onduidelijkheden. Op de zitting gaven we hierover verschillende opmerkingen. Ondertussen gaf de gouverneur van West-Vlaanderen ons over de volledige lijn gelijk en vernietigde hij het reglement en de gemeenteraadsbeslissing. Op de zitting van 15 oktober werd  een nieuw reglement voorgesteld maar er blijven opnieuw een pak onduidelijkheden. Op de vraag via welke verdeelsleutel het bedrag van 25 000 euro zal verdeeld worden, kon het schepencollege geen antwoord geven”, besluit een bezorgde Jef Vansteenhuyse.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is