N-VA trekt aan alarmbel over steeds grotere schuldenput in Beernem

Op 24 september 2020, over deze onderwerpen: Financiën & Begroting

Op de gemeenteraad van 17 september stelden CD&V, Groen en S.PA de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 van Beernem voor.  De drie meerderheidspartijen kiezen ervoor om de schulden van Beernem nog eens te laten stijgen met bijna 800 000 euro.  Dat betekent dat de gemeentelijke schuld die bij de start van de legislatuur in 2019 nog 10 miljoen euro bedroeg,  in 2025 zal stijgen tot 27,32 miljoen euro. “Bovendien zal de zogeheten gecorrigeerde financieringsmarge in 2024 en in 2025 negatief zijn. Dat betekent dat niet alleen de schulden stijgen maar dat de factuur ook ongegeneerd wordt doorgeschoven naar onze kinderen en kleinkinderen”, stelt gemeenteraadslid Jef Vansteenhuyse.

Op de gemeenteraad van december 2019 presenteerde schepen van Financiën Waerniers (CD&V) het meerjarenplan 2020 – 2025 van Beernem. Dat plan bevat de beleidskeuzes van CD&V, Groen en S.PA  en de financiële vertaling ervan voor de volledige periode van het meerjarenplan. Uit de voorstelling van het meerjarenplan bleek  toen dat de gemeentelijke schulden zouden stijgen van 10 miljoen euro bij de start van de legislatuur in 2019  tot 26,55 miljoen euro in 2025.

Negen maanden later presenteerde de schepen van Financiën al een eerste aanpassing van dit plan. De cijfers zijn worden steeds dramatischer.  Gemeenteraadslid Jef Vansteenhuyse: “CD&V, Groen en S.PA kiezen ervoor om de schuldenput  nog maar eens te vergroten met een bedrag van 770 000 euro. In 2025 zal Beernem met een schuld opgezadeld zitten van 27,32 miljoen euro. Opmerkelijk is dat de schepen van Financiën  op de gemeenteraad deze stijging als niet spectaculair omschreef”.

 

Schulden worden doorgeschoven

In haar zeer korte betoog verwees de schepen van Financiën naar de autofinancieringsmarge die er volgens haar gelukkig wel nog zeer goed uit zag.  De zogeheten autofinancieringsmarge is het verschil tussen de werkingskosten en de aflossingen van de leningen en geeft aan of de gemeente nog kan lenen.  Gelukkig was er opnieuw Jef Vansteenhuyse om de nodige duiding te geven aan schepen Waerniers en aan de meerderheidspartijen.   “Op de gemeenteraad van december bleek dat de gewone  autofinancieringsmarge in 2025 nog 408 000 euro zou bedragen. Negen maanden later is dit cijfer plots gedaald naar 11 720 euro.  Dit betekent dat de gemeente geen leningen meer kan aangaan. Bovendien blijkt dat de gecorrigeerde autofinancieringsmarge na deze aanpassing zowel in 2024 als in 2025 negatief zal zijn. In mensentaal betekent dit dat de meerderheidspartijen nu al  kiezen om de schulden gewoon door te  schuiven naar de volgende legislatuur en naar de volgende generatie. Dit is absoluut geen duurzaam bestuur”.

 

Meerderheid ligt er niet wakker van

Wat de gemeenteraadszitting van 17 september opnieuw heeft aangetoond, is dat de gemeente Beernem er dankzij de Vivaldi-coalitie financieel zeer slecht voor staat. “De drie partijen kiezen er voor om de schuldenput nog groter te maken. Bovendien worden die schulden gewoon doorgeschoven naar onze kinderen en kleinkinderen. Het is verbijsterend om te zien hoe de schepen van Financiën en de voltallige meerderheid  niet wakker liggen van deze cijfers en ze beschouwen als een peulschil”, besluit Jef Vansteenhuyse.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is