N-VA keurt Beernemse coronaplan goed maar ziet zelf alle voorstellen afgekeurd worden

Op 10 juli 2020, over deze onderwerpen: coronacrisis

Op 2 juli gaf de Beernemse gemeenteraad unaniem haar goedkeuring aan het Beernems coronaplan. Ook de N-VA-fractie steunde het plan maar de partij  formuleerde tijdens de zitting verschillende fundamentele bedenkingen. De N-VA diende bovendien tien bijkomende voorstellen in om het plan sterker en evenwichtiger te maken. Alle voorstellen werden echter één voor één weggestemd  door CD&V, Groen en S.PA. Fractieleider Gijs Degrande: “Elke stap vooruit is goed en steunen we met de N-VA.  Maar als het van mijn partij afhing, was er al veel vroeger een plan opgemaakt en waren er grotere stappen gezet. Dat alle N-VA voorstellen werden weggestemd, verbaast jammer genoeg  niet meer.”

 

Het coronavirus bracht begin maart onze gemeente op een brutale wijze tot stilstand. Terwijl heel veel gemeentes al snel met een Coronaplan kwamen om getroffen burgers, verenigingen en ondernemingen te ondersteunen, bleef het zeer lang stil in Beernem. Uiteindelijk lag er pas op de gemeenteraad van 2 juli een herstelplan voor Beernem ter stemming.  

 

N-VA-projecten worden van onder het stof gehaald

N-VA Beernem maakte een grondige analyse van het plan en merkte verschillende zaken op. Gijs Degrande: “Heel wat bestaande initiatieven worden in een coronajasje gegoten. Daarnaast zien we dat verschillende N-VA-projecten die de huidige meerderheid de voorbije twee jaar heeft afgevoerd, opnieuw worden ingevoerd. Zo is het fijn om te zien dat bijvoorbeeld het gewezen zomerprogramma, de expocafé-cultuur en de promotie van wandelroutes opnieuw van onder het stof worden gehaald.   Daarnaast staan er in het coronaplan verschillende acties van de hogere overheden zoals  Vlaanderen Vakantieland 2.0”.

 

Verschillende voorstellen uit vijftrapsraket

Verder bevat het Coronaplan verschillende acties die ook in de vijftrapsraket van N-VA vervat zitten. “Zo is er de uitbreiding van terrassen, coaching voor ondernemers, ondersteuning van evenementen, de oprichting van een Coronafonds voor nieuwe vrijetijds- of wijkactiviteiten, zwemmen in het kanaal en het opnieuw opbellen van 70-80 jarigen. Daar zijn we natuurlijk tevreden om en dat steunen we ook ten volle,” stelt Gijs Degrande.

 

Te veel drempels bij aanvraag ondersteuning

Toch is het voor de N-VA duidelijk dat sommige zaken in het plan te weinig of niet werden uitgewerkt.  Degrande: “Hét doel  van een herstelplan moet zijn om de meest getroffen groepen te ondersteunen. Voor één groep is die ondersteuning goed uitgewerkt, namelijk de financieel kwetsbare inwoners. Dat is goed en nodig uiteraard. Voor de ondernemingen en verenigingen is de ondersteuning jammer genoeg zeer onduidelijk. Beide groepen weten niet nog steeds niet welke financiële steun zij zullen krijgen. Daarnaast heeft het gemeentebestuur bij de aanvraag van de ondersteuning verschillende drempels ingevoerd en vraagt ze dus extra inspanningen, criteria en tal van voorwaarden. Het valt te vrezen dat verenigingen daardoor geen extra ondersteuning zullen vragen. Dit kan toch niet de bedoeling zijn.”

 

Gemeente geeft 210 000 euro maar vraagt het achtdubbele terug

Ook op financieel vlak moet een versnelling hoger geschakeld worden. “De kostprijs van het totale programma bedraagt 490.000 euro maar daarvan wordt 250.000 euro betaald door de andere overheden. Zo komt er slechts 240.000 euro uit de gemeentekas waarvan er nog eens30.000 euro wordt voorzien voor het niet doorrekenen van de huur van gemeentelijke infrastructuur. De Beernemnaar krijgt dus in 2020 en 2021 een bedrag 210.000 euro terug van het gemeentebestuur. In die twee jaar zal de gemeente wel 1,6 miljoen euro terugvorderen van haar inwoners via de belastingverhoging. Die verhouding vinden wij helemaal niet evenwichtig.”

 

Andere verdeling van Vlaamse middelen

De Vlaamse Regering trekt voor alle Beernemse sport-, culturele en jeugdverenigingen een noodfonds uit van 165 000 euro. De manier waarop CD&V, Groen en S.PA  deze middelen gebruiken plan in het Coronaplan doet bij de N-VA de wenkbrauwen fronsen. “In het Beernemse herstelplan komt slechts 25.000 euro rechtstreeks bij de verenigingen terecht. Dat lijkt ons niet correct.  Daarom stellen wij voor om de subsidies van de erkende verenigingen voor 2020 te verdubbelen. Dit betekent een financiële injectie van 68 000 euro voor alle verenigingen samen. Tegelijk vragen wij 50.000 euro te stoppen in het Beernemse nood- en heropstartfonds. Helaas wil de meerderheid niet ingaan op deze voorstellen,” stelt Gijs Degrande.

 

10 amendementen van N-VA worden weggestemd

Om het Beernemse coronaplan te versterken en evenwichtiger te maken, legde N-VA Beernem tijdens de gemeenteraad tien concrete voorstellen of amendementen op tafel. “We zijn ervan overtuigd dat onze voorstellen echt een meerwaarde zijn en een verschil kunnen maken. Helaas vielen onze al voorstellen op een koude steen. Hopelijk zien we er enkele – al dan niet onder een andere naam- over enkele weken alsnog opduiken. Wij blijven in elk geval constructief werken voor Beernem.”

Dit waren de tien voorstellen:

  1. Andere verdeling Vlaamse middelen: Vlaanderen voorziet een noodfonds van 165 000 voor Beernemse verenigingen. Daarvan gaat slechts  25 000 euro rechtstreeks naar onze verenigingen. Daarom wordt het  Beernemse noodfonds opgetrokken tot een bedrag  van 50 000 euro en is er de verdubbeling van de werkingssubsidies in 2020 voor alle verenigingen. Dit betekent een financiële injectie van 68 000 euro voor alle verenigingen samen.
  2. Flankerende maatregelen onderwijs: De N-VA stelde vier concrete maatregelen uit om de Beernemse scholen te ondersteunen. Zo worden er extra gebouwen ter beschikking te stellen, extra wasbakken te voorzien en hulp te bieden bij de opvang van de leerlingen bij het poetsen van schoolgebouwen. Ondersteuning bij poetsen van schoolgebouwen
  3. Een duidelijke afsprakenkader voor het pop-up-gebeuren: verschillende steden en gemeenten laten geen pop-up toe deze zomer.  Deze pop-ups zijn wel goed nieuws voor de burger en voor bepaalde horecabedrijven en verenigingen. Mogelijk zal er ook een  waterbedeffect zijn met nefaste impact voor andere horecazaken die al hard noten kraken.  Daarom wil de N-VA een duidelijk afsprakenkader voor pop-ups.
  4. Beernembon 120% : Beernem moedigt Beernemnaars aan om zo veel mogelijk lokaal te kopen. Daarom is er een update van de Beernembon. Elke inwoner kan in de maanden juli en augustus aankoopbonnen kopen, waar de gemeente nog eens 20 procent bovenop doet. Wie bijvoorbeeld voor 100 euro Beernembonnen koopt, kan zo 120 euro spenderen bij de Beernemse handels- en horecazaken die verplicht moesten sluiten. De gemeente betaalt het totale bedrag rechtstreeks aan de handelszaak in kwestie. Enkel de handelszaken die verplicht moesten sluiten, kunnen deelnemen. Om de koek te verdelen, wordt het maximum aantal bonnen per handelaar beperkt.
  5. Extra horecabon bij overnachting: Elke toerist die een overnachting boekt tijdens de zomermaanden vanaf 15 juni tot en met 31 augustus in één van de Beernemse logies of B&B’s krijgt een waardebon ter waarde van 30 euro, die ze kunnen besteden bij de lokale horeca.
  6. Inwoners brengen trage wegen in kaart: Nu veel mensen aan het wandelen zijn gegaan in de eigen gemeente, betrekken we onze inwoners bij het in kaart brengen van de toestand van de trage wegen en van welke verbindingen nog effectief worden gebruikt of welke nuttig zouden zijn. Op die manier leggen we ook een basis voor de aanpak van trage wegen in Beernem en Sint-Joris.
  7. Uitpas voor kwetsbare gezinnen: Van de financiële middelen die de Vlaamse overheid ter beschikking stelt ter ondersteuning van onze  verenigingen worden de nodige middelen voorbehouden voor gebruik in het systeem van de Uitpas.
  8. Openstellen Speel-o-theek: We integreren het aanbod van de speel-o-theek in de bibliotheek en stellen het open voor iedereen. Kwetsbare gezinnen kunnen gratis speelgoed ontlenen. 
  9. Livestream van voorstellingen: Er wordt een project opgestart om cultuur bij de bewoners van zorginstellingen te brengen. Voorstellingen kunnen via livestreaming rechtstreeks worden bijgewoond. Daarnaast kunnen verenigingen twee keer per jaar kosteloos gebruik maken van de infrastructuur die door de gemeente wordt aangekocht om livestream mogelijk te maken. Daarbij zorgen de gemeentelijke diensten kosteloos  voor de technische ondersteuning.
  10. Extra premie voor mantelzorgers: De mantel- en/of thuiszorgpremie wordt losgekoppeld van de erkenning door de Vlaamse Zorgverzekering. Nieuwe voorwaarden worden opgemaakt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is